RTVTK - Items filtered by date: Petak, 10 Ožujak 2017

Kotlovi na pelet firme Ekoline Kovan od prošle godine grije srednju školu „William Farr“ u gradu Lincolnshire u Velikoj Britaniji. Riječ je o programu  unaprjeđenja energetske efikasnosti, koji podržava i Vlada te zemlje. Procjene su da će ta škola na godišnjem nivou uštediti preko 180 hiljada funti.

Firma Ekoline Kovan toplovodne kotlove godinama izvozi na tržište Velike Britanije. U okviru projekta energetske efikasnosti u Srednjoj školi "William Farr“ u Weltonu, Lincolnshire, instalirano je pet Ekoline Kovan toplovodnih kotlova na pelet iz linije "Industry".

Priča o energetskoj učinkovitosti i uštedama koje će ova srednja škola ostvariti na godišnjem novou emitovan je i na prestižnoj TV stanici - BBC-u. Za ove namjene firma je razvija i automatsku autonomiju rada koltlova.

Firma „Kovan“ osnovana je 1996. godine i do danas kontinuirano investira u nadogradnju tehničko-tehnološke podrške i proširenje proizvodnih mogućnosti, kako bi zadržali trend rasta i uspješnog poslovanja. U firmi je u pripremi nova proizvodna tehnologija za savijanje limova. Ova investicija je vrijedna milion KM. Kotlovi i pelet iz Gračanice izrađeni su po savremenim standardima i već su dobili priznanje potrošača u trinaest evropskih zemalja u koje se izvoze.

Detaljnije u video prilogu...
Govori:
Said Karalić, direktor firme „Kovan“ Gračanica

Prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite, vodotoci na području TK koji su prethodnih dana bili u porastu, sada su u opadanju. U narednim danima očekuje se pojavljivanja klizišta, a već  su prijavljeni u Tuzli, Gradačcu, Teočaku i Doboj /Istoku.  Vodostaj na brani HA Modrac viši je za 21 cm, ali je situacija mirna i popravlja se.

Opširnije u video prilogu:
Sagovornici: Zdenko Tadić, direktor KUCZ Tuzla i Miralem Mulać, šef Odjeljenja za zaštitu i spašavanje CZ Tuzla

Petak, 10 Ožujak 2017 11:05

Dekan PMF negira navode premijera TK

Nakon jučerašnje press konferencije koju je održao premijer Tuzlanskog kantona, a koja se odnosila na posljednja dešavanja na Univerzitetu u Tuzli, javnosti se danas obratio jedan od prozvanih, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, Vedad Pašić.  

''Prije svega, želim da pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću, izjavim da sam, kao deklarirani i uvjereni antifašista i borac za ljudska prava i slobode, uvijek smatrao i da ću nastaviti smatrati da je genocid u Srebrenici i bosanskom Podrinju historijski fakt i najstravičniji događaj recentne historije Bosne i Hercegovine i cijele Europe, potvrđen brojnim dokaznim materijalima i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu. Kao moralna osoba i akademski radnik i naučnik, uvijek sam se pasionirano borio protiv domaćih i stranih negatora genocida i propagatora neistina o karakteru rata u Bosni i Hercegovini, posebno tokom mog boravka i studija u zemljama zapadne Europe. Isto tako sam se uvijek međutim bez straha suprotstavljao i onim osobama koje zloupotrebljavaju i omalovažavaju veličinu žrtve naroda Srebrenice i bosanskog Podrinja za vlastite dnevnopolitičke i sitnosopstveničke interese'', kazao je između ostalog prof. Pašić. Također navodi i sljedeće - Što se drugog dijela izjave Gosp. Gutića tiče, tojest navoda da sam „neko ko potiče rušenje države, neko ko potiče rušenje Kantona“, izgleda da za Gosp. Gutića „rušilačko“ ponašanje predstavlja moj višegodišnji građanski i sindikalni aktivizam, borba za prava obespravljenih i kriminalnom privatizacijom opljačkanih radnika TK i BiH, zatim aktivizam u cilju smirivanja sigurnosne situacije i artikulacije opravdanih zahtjeva demonstranata tokom događaja 2014. godine, što je stabiliziralo, a ne narušilo sigurnosnu situaciju u Kantonu i državi.'' 

Više pojedinosti u video prilogu:

Izjava: prof. dr. Vedad Pašić, dekan PMF Univerziteta u TUzli

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Zlatan Muratović danas je oštro osudio nedavna događanja na RGGF-u. Pozvao je akademsku zajednicu da bude svijetao primjer studentima i da se ograde od svih političkih utjecaja.  

Više pojedinosti u video prilogu:

 Izjava: Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK

Bosanski kulturni centar Tuzla i ove godine biće domaćin jednog od najznačajnijih Festivala sevdalinke Sjeveroistočne Bosne. Festival koji već devetu godinu organizuje Udruženje muzičkih umjetnika biće održan 13 aprila u 19 sati. Opširnije u video prilogu u kojem govore Ramiza Milkunić, predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika i Mirela Ibrahimović Mehanović, umjetnički rukovodilac BKC Tuzla.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik