RTVTK - Items filtered by date: Četvrtak, 16 Ožujak 2017

Na sjednici hitnog karaktera Skupštine TK usvojila je nekoliko zaključaka. Osuđen je incident koji se 5.marta dogodio na RGGF-u, kao i bilo kakav pokušaj političkog mješanja u rad Univerziteta i naruđavanja autonomije Univerziteta u Tuzli. Od nadlećnog ministarstva se traći da pripremi i Skupštini predloći izmjene Zakona o visokom obrazovanju TK koje bi bile usaglašene sa Okvirnim Zakonom o visokom obrazovanju, te se na taj način spriječi politički uticaj na izbor menadzmenta Univerziteta.

Na sjednici su usvojene izmjene i dopune zkona o visokom obrazovanju. Stupanjem na snagu danas usvojenih izmjena i dopuna prestaje mandat UO, rektoru i prorektorima Univerziteta u Tuzli.

Od 15.3.2017. signal RTVTK dostupan je u kablovskom sistemu Telerad Net iz Bijeljine. Naš program sada mogu pratiti gledaoci iz Bijeljine, Lopara, Ugljevika, Brčkog i Janje, odnosno cijele Semberije. Signal naše kuće dostupan je u digitalnoj listi kanala ovog kablovskog operatera. RTVTK od ranije je dostupan i u drugim najvećim kablovskim i IPTV operaterima a prije svega TXTV, ELTA , Telemach, NET TV, Bosnia TV i Moja TV. Osim toga RTVTK može se pratiti i putem 16 zemaljskih predajnih tačaka.  Na ovaj način našim signalom pokriveno je 80 posto stanovništva BiH.

http://www.telrad.net/kanaliDigitalna.php

Općinski Štab civilne zaštite Doboj Istok donio je danas Odluku o prestanku stanja prirodne nepogode uzrokovane poplavama i klizištima. Podsjećamo da je takvo stanje bilo na snazi od osmog marta a rijeka Spreča, je tada izlijevanjem iz korita, zajedno sa lokalnim vodotocima, poplavila oko 160 hektara poljoprivrednog zemljišta. Pod vodom je ostalo još oko 20 hektara ovog zemljišta. Proradilo je i nekoliko starih klizišta. Nivo vode se polako spušta i općinske službe trenutno rade na procjeni ukupne štete. veće posljedice su spriječene uređivanjem korita Spreče još od prošlih poplava iz 2014. godine koje su posebno pogodile ovu općinu. iduće sedmice radiće se na sanaciji lokalnog vodotoka u MZ Stanić Rijeka.

Pogledajte izjavu Kemala Bratića, načelnika općine Doboj Istok.

„Jednak pristup udžbenicima za sve učenike“ naziv je kampanje koju će u narednom periodu provoditi Udruženje građana oštećenog vida Tuzla. Kampanja ima za cilj uticati na nadležne vlasti da obezbijede pristupačne udžbenike za slijepe i slabovidne učenike koji pohađaju osnovne i srednje škole na području TK. Razlog za realizaciju pomenute aktivnosti je dugogodišnji problem nepristupačnosti užbenika za učenike sa oštećenim vidom.

Više u video prilogu:

Sagovornici :

Tifa Tučić, izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla

Tima Musić, podpredsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla

Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos“ organizovalo je danas promociju knjige priča roditelja mladih osoba sa invaliditetom pod nazivom „Samostalni život je i naša nada „. Svjesni važnosti porodice u razvoju mlade ličnosti , u Informativnom centru „Lotos“ su u svoj rad na projektu „Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba sa invaliditetom „ uključili upravo roditelje ove djece, što je rezultiralo pomenutom zbirkom priča.

Više u video prilogu.

Sagovornici :

Senka Hatanić, majka djeteta sa invaliditetom

Redžo Smajić, otac djeteta sa invaliditetom

Suvad Zahirović, izvršni direktor za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla

Kantonalna privredna komora Tuzla nastavlja dobru saradnju sa Udruženjem bosansko - hercegovačkih i turskih privrednika. U okviru te saradnje je i današnja posjeta Komori privrednika iz turskog grada Muš. Potencirani su bilateralni razgovori privrednika u oblasti građevinarstva, stočarstva i tekstilne industrije gdje je moguće masovnije zapošljavanje...

više u video prilogu
sagovornici

Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva TK
Nedret Kikanović, direktor  Kantonalne privredne komore Tuzla
Abdurahman Uvak, predsjednik TUBSIAD

U Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona održan je sastanak predstavnika Kantonalne maturalne komisije i članova Kantonalnih predmetnih komisija . Razgovarano je o rezultatima prošlogodišnje, kao i o aktivnostima planiranja i izvođenja eksterne mature u ovoj godini.

Opširnije u video prilogu:
Sagovornici:

Mirsad Kunić, predsjednik Kantonalne maturalne komisije
Haris Agić, stručni  savjetnik za obrazovanje Pedagoškog zavoda TK-a

Četvrtak, 16 Ožujak 2017 13:01

U UKC Tuzla otvoren Centar za dojku

Zahvaljući donaciji firme  Avon, u UKC Tuzla na Klinici za radiologiju je otvoren savremeni Centar  za dojku, koji za cilj ima poboljšanje rezultata dijagnostike i liječenja karcinoma dojke. Otvaranjem ovog centra UKC Tuzla će na jednom mjestu imati usluge iz oblasti rendgenskog snimanja dojki, ultrazvuka, mamografije, biopsije i punkcije pod kontrolom ultrazvuka.  
Opširnije u video prilogu:

Sagovornici: prof.dr. Haris Huseinagić, načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla, Dalibor Ratković, direktor prodaje kompanije Avon u BiH, dr. Munevera Bećarević, predsjednica Upravnog odbora UKC Tuzla, doc.dr. Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla i  dr. Mensura Burina, specijalista medicinske radiologije. 

Na sastanku Koordinacije peradara BiH rečeno je kako će naša zemlja vjerovatno od početka naredne godine moži izvoziti prerađevine od pilećeg mesa i konzumna jaja na tržište Evropske unije. Izvoz bi mogao biti potvrđen u septembru kada inspektori Unije dolaze ponovo u kontrolu. Naime, iz Koordinacije tvrde da su ispunjeni svi uslovi koji su bili postavljeni 2012.godine kada je inspekcija iz Evropske unije zamjerila način kontrole proizvodnje, te navela da nemamo dovoljno inspektora.

više u video prilogu

sagovornici

 Mustafa Okić, sekretar Saveza peradara FBIH

 Suad Selimović - sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla

„Hitna stanja u pedijatriji” naziv je univerzitetskog udžbenika autorice doc. dr. Devlete Hadžić koji je sinoć promovisan u Tuzli. Radi se o vrijednoj literaturi ne samo za ljekare pedijatrijske inteziviste, nego i za dječije hirurge koji zajedno rješavaju brojne probleme oboljele djece svih uzrasta – istakla je ovom prilikom recenzent i promotorka udžbenika prof.dr. Nada Mladina.

više u video prilogu

sagovornice
prof.dr. Nada Mladina, recenzent
doc.dr. Devleta Hadžić, autorica udžbenika

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik