RTVTK - Items filtered by date: Subota, 18 Ožujak 2017

Sjajnom igrom cijelog tima Sloboda je u posljednjem 22. kolu Premijer lige BiH deklasirala Sarajevo sa 3:0 prekinuvši seriju ekipe Mehmeda Janjoša od osam uzastopnih prvenstvenih pobjeda. Junak utakmice bio je Almedin Zilkić koji je u svom debiju pred domaćim navijačima potopio velikog rivala.

U 41. minuti Zilkić je sjajnom fintom slomio Sarića i natjerao Mihojevića da u svom šesnatesrcu igra rukom. Siguran izvođač najstrožije kazne bio je Zec.

Tri minute drugog poluvremena bile su dovoljne da Tuzlaci udvostruče svoju prednost. Škahić je sjajno iznio loptu iz svog šesnaesterca uposlio Zilkića čiji šut brani Pavlović, ali odbijenu loptu u mrežu šalje Tandir za 2:0.

Tačku na svoj debi i snova Zilkić je stavio u 66. minuti kada je majstorski savladao Pavlovića za konačnih Sloboda - Sarajevo 3:0.

Sada slijedi reprezentativna pauza nakon koje će početi Liga za prvaka i Liga za opstanak.

Rezultati 22. kola nogometne BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine na poluvremenu:

Sloboda - Sarajevo 3:0
Željezničar - Radnik 2:0
Zrinjski - Metalleghe 0:2
Čelik - Mladost 2:2
Široki Brijeg - Olimpik 0:0
Vitez - Krupa 0:0

Tabela:

1. Zrinjski               22 13 6 3 38:19  45
2. Željezničar          22 13 5 4 28:14  44
3. Sarajevo             22 12 7 3 30:16  43
4. Radnik                22 10 7 5 31:22  37
5. Sloboda              22  9 8 5  31:24  35
6. Krupa                 22  9 5 8 27:22   32
----------------------------------------------
7. Široki Brijeg        22 7 7 8 23:26   28
8. Mladost               22 6 8 8 27:26   26
9. Vitez                  22 5 8 9 12:19   23
10. Metalleghe        22 6 3 13 20:29  21
11. Čelik                 22 2 7 13 14:34  13
12. Olimpic             22 2 5 15 15:45  11

Grupa istraživača iz Gračanice proteklih je dana obilazila područje Gornjeg Skipovca, na planini Trebavi, tražeći lokalitete sa srednjovjekovnim stećcima. Tom prilikom su, na mjestu nekadašnjih ratnih položaja, u području zasijanom minama, uspjeli locirati odavno zaboravljenu nekropolu Raminac, koja se nalazi neposredno uz međuentitetsku crtu razgraničenja. Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe u Bosanskom kulturnom centru u Gračanici je izjavio da su nekropolu našli u sekundarnom položaju. Prevrnuta je i oštećena, a nalazi se neposredno na mjestu gdje su se 1995. godine vodile teške borbe. „To nam je otežavalo istraživanje, ali uz malo rizika ipak se isplatilo. Izmjerili smo stećke, fotografirali, ustanovili koordinate i prikupili sve druge podatke", navodi Šaković. Podaci prikupljeni u ovome istraživanju iskoristit će se u realizaciji projekta evidencije kulturno-historijskog naslijeđa općine Gračanica, a također će biti dostavljeni i Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudin Dedić, sastao se sa predstavnicima vodećih poljoprivrednih udruženja u Federaciji BiH. Zaključak sa sastanka je potreba obezbjeđenja dodatnih sredstava kroz izmjene i dopune budžeta FBiH za 2017. godinu kojim bi se riješila naslijeđena dugovanja, zatim prioritetno donošenje Programa poticaja za ovu godinu. Dogovoreno je i da se kroz poticajne mjere postepeno jačaju poljoprivredni obrti, s obzirom da veliki broj fizičkih lica ostvaruju ista prava, a istovremeno imaju radna mjesta u drugim djelatnostima, kao i primanja. Među ostalim, kazano je da će Ministarstvo uskoro pokrenuti Farmer portal na kojem će svaki registrirani poljoprivrednik moći vidjeti na koje poticaje ima pravo prijavljivanja. Također, poljoprivrednici će moći izravno ostvariti uvid u stanje svojih zahtjeva, te elektronski preuzimati obrasce za prijavu na poticaje i prijavu proizvodnje, što će im olakšati proceduru podnošenja zahtjeva.

Udruženje dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO"Živinički sokolovi" danas je u Živinicama obilježilo 25. godišnjicu osnivanja jedinice "Živinički sokolovi". Upriličeno je polaganje vijenaca u naselju Lug, na  spomen obilježju poginulim braniteljima,a nakon toga u BKC-u i dodjela priznanja i zahvalnica,kao i premijera filma Maria Lukića „Živinički Sokolovi“.

Opširnije u video prilogu
Sagovornici:Ivo Andrić Lužanski, ratni predsjednik HVO i zapovjednik Glavnog stožera HVO Živinice
            Drago Jukić, predsjednik Udruge dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO „Živinički skolovi“

Za zajedničku dženazu 11. jula ove godine u Potočarima do sada je identificirano 28 žrtava genocida, izjavila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić. Prema njenim riječima, među 28 žrtava je pet maloljetnika. Čengić ističe da će u narednom periodu identifikacije biti intenzivirane, te da će ovaj broj od 28 žrtava sigurno biti veći. Posmrtni ostaci žrtava koje će ove godine biti ukopane ekshumirani su u ranijem periodu iz masovnih grobnica Zeleni Jadar na području Srebrenice, Blječeva na području Bratunca, masovnih grobnica Kamenica, Liplje, Čančari i Kozluk na području Zvornika. Napominje da je riječ o sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama, što je uzrokovalo nekompletnost tijela i otežalo proces traženja i identifikacija posmrtnih ostataka. Čengić podsjeća da je najmlađa žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima  novorođenče, djevojčica Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić rođena 1901. godine.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik