RTVTK - Items filtered by date: Četvrtak, 02 Ožujak 2017

Nakon dijagnosticiranja ptičije gripe u Pionirskoj dolini u Sarajevu, u Zavodu za javno zdravstvo TK ističu da na području našeg kantona nije registriran niti jedan slučaj oboljenja ptičije gripe, ni kod domaće ni divlje peradi. Ipak, epidemiolozi apeluju na dodatni oprez sve one koji drže pernate životinje.

Više u video prilogu .

Sagovornik :

Azra Džaferagić- Franca, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK

Služba za zaspošljavanje Tuzlanskog kantona danas je objavila Javni poziv poslodavcima za učeće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017. Za ovu namjenu osigurana su 4 miliona 266 hiljada KM, a ovaj projekat će biti na snazi tokom čitave godine.

Više pogledajte u video prilogu.
Sagovornik: Senad Muhamedbegović, direktor Službe za zapošljavanje TK

Četvrtak, 02 Ožujak 2017 13:44

Kako do sredstava Razvojne banke FBIH ?

U posljednjih šest mjeseci ostvareni su značajni rezultati u radu Poslovnice Razvojne banke FBIH u Tuzli pogotovo kada je riječ o plasmanu komisionih i direktnih kredita. Razvojna banka FBIH, u ovom trenutku ima devet aktivnih linija za dugoročno kreditiranje i dvije kratkoročne kreditne linije. Kamatne stope su stimulativne, a osobenost banke je da na njena sredstva ne mogu aplicirati fizička već samo pravna lica.

Više u video prilogu:

sagovornik:
Semir Fejzić, direktor Poslovnice Razvojne banke FBIH u Tuzli

Udruženje za industriju, energetiku i  rudarstvo Kantonalne privredne komore Tuzla održalo je danas sjednicu Odbora u proširenom sazivu. Na dnevnom redu sjednice bio je '' Plan investicija u rudnicima uglja na području Tuzlanskog kantona i Termoelektrani Tuzla''. Tokom 2017 godine, planirano je ulaganje u elektro-energetski sektor TK u iznosu od 240 miliona KM, rečeno je pored ostalog na sjednici Udruženja za industriju, energetiku i rudarstvo Kantonalne privredne komore Tuzla. Kako je istaknuto ovom prilikom, najviše pažnje je neophodno posvetiti poslovanju Rudnika Kreka.

Opširnije u video prilogu.

Sagovornici: Srđan Mićanović, ministar industruje, energetike i rudarstva u Vladi TK, Sead Hodžić, izvršni direktor za razvoj, tehničke poslove i investicije Rudnika  Kreka i Nurudin Žunić, sekretar Udruženja za industriju, energetiku i rudarstvo KPK Tuzla

Povod današnjeg sastanka ministra Gluhića i sekretara Ministarstva Azre Gavranović sa direktorom T.S.E.-Transporti Speciali Europei d.o.o. iz Stupara Nedžadom Hodžićem je iskazan interes za ulaganje u Kompleks „Muška voda“ na Konjuhu i s tim u vezi, na adresu Ministarstva upućeno pismo namjere i ponuda za kupovinu DD „Konjuh“ Kladanj-kompleks „Muška voda“. Ministar je podsjetio da je podnesen zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad DD „Konjuh“ Kladanj, da je imenovan privremeni stečajni upravnik, te da ćemo nakon izvještaja privremenog stečajnog upravnika i odluke stečajnog sudije znati da li su ispunjeni uslovi za otvaranje stečajnog postupka.  Direktor Nedžad Hodžić je naglasio da privredno društvo T.S.E.-Transporti Speciali Europei ima ozbiljne namjere u bavljenju turističkom i ugostiteljskom djelatnošću. Namjera im je da zadrže djelatnost kojom se bavilo privredno društvo „Konjuh“ Kladanj, kao i da prošire kapacitete, zaposle određeni broj radnika potreban za implementaciju njihove vizije uređenja i proširenja postojećeg kompleksa, te da vrate stari sjaj kompleksu koji je bio prepoznatljiv brend ne samo u našoj državi nego i u regionu. Predložena cijena za kupovinu privrednog društva DD „Konjuh“ Kladanj je 300.000,00 KM, a iskazana je spremnost za ulaganje u postojeći kompleks sredstava u visini 2.000.000,00 KM.  Ministar Gluhić je zahvalio gospodinu Hodžiću na njegovoj posjeti i zainteresovanosti za ulaganje u ovaj Kompleks. Istaknuo je njegov značaj za lokalnu zajednicu, ali i za Tuzlanski kanton, kao i širu regiju. Interes Vlade Tuzlanskog kantona, kao vlasnika 67% kapitala i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja jeste očuvati jedinstvo ovog kompleksa koji čine smještajni kapaciteti, zemljište, šuma, igralište, plato na kome su brojne sportske ekipe godinama obavljale kondicione pripreme, naglasio je ministar Gluhić. Značajno je svakako i novo zapošljavanje, koje je pomenuo direktor Hodžić.  Na kraju razgovora, ministar je još jednom izrazio svoju spremnost da razgovara sa svim zainteresovanim privrednim subjektima i pojedincima, koji su iskazali interes za ulaganje u kompleks „Muška voda“ na Konjuhu, odnosno kupovinu kompleksa „Muška voda“ , odnosno kupovinu dioničkog društva „Konjuh“ Kladanj, u čijem sastavu je i ovaj kompleks.

Obilježavanje jubileja, 60. godišnjice rada Srednje Muzičke škole u Tuzli, koja odnedavno nosi ime uvaženog profesora Čestimira Dušeka, bila je tema današnjeg sastanka premijera TK Bege Gutića i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatana Muratovića sa direktoricom Škole Zrinkom Andrejaš. „Za ovogodišnje obilježavanje godišnjice rada Škola je osmislila bogat muzičko scenski program. Osim koncerata naših učenika, po prvi puta nakon 1982. Godine, ove godine planiramo upriličiti i našim građanima podariti koncert profesora Srednje muzičke škole „Čestimir Dušek“ u Tuzli, a u okviru cjelokupne manifestacije očekujemo i učešće Muzičke akademije, naših sadašnjih učenika i učenika koji su nakon završene naše škole danas studenti Akademije“ kazala je direktorica Andrejaš.

„Cijenimo značaj i ulogu Srednje muzičke škole u Tuzli, te neprocjenjivi doprinos koji ona daje obrazovnom sistemu Tuzlanskog kantona. S tim u vezi, a uzimajući u obzir i značaj same manifestacije obilježavanja jubileja 60 godina rada i djelovanja, obim i visok stepen kvaliteta ove svečanosti , Vlada Tuzlanskog kantona će finansijski, ali i na druge načine podržati njeno održavanje. Time želimo dodatno skrenuti pažnju na značaj ove srednjoškolske ustanove u našem kantonu koja je razvila toliko muzičkih talenata i svima nama podarila eminentnih muzičkih imena“, rekao je premijer Gutić.

Obilježavanje godišnjice postojanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i organizacija manifestacije „Dani Filozofskog fakulteta bili su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatana Muratovića sa predstavnicima Asocijacije studenata Filozofskog fakulteta.

Kako je tokom sastanka rečeno, ovo je prvi puta u 24 godine postojanja ovog fakulteta da se organizira jedna ovakva i ovako sadržajna manifestacija koja će trajati tokom aprila i maja ove godine. „Cilj manifestacije jeste prezentacija rada, aktivnosti i potencijala, te perspektiva Filozofskog fakulteta, ali i da se pruži prilika studentima da svojim prijedlozima i sugestijama utiču na povećanje kvaliteta nastavnog rada na Fakultetu“, rekli su predstavnici Asocijacije.

„Vlada Tuzlanskog kantona podržat će održavanje ove manifestacije, za koju očekujemo da preraste u manifestaciju sa tradicionalnim karakterom. Očekujemo da se u njenim okvirima posebna pažnja posveti i aktualnim kretanjima na tržištu rada i aktivnostima koje s tim u vezi sama akademska zajednica i fakulteti moraju poduzeti. Također, očekujemo da ona svoj uspjeh poluči i kroz dobru prezentaciju Filozofskog fakulteta, ali i Univerziteta u Tuzli u cjelini“, rekao je na kraju sastanka premijer Gutić.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik