RTVTK - Items filtered by date: Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017

Radio televizija Tuzlanskog kantona nastavlja sa širenjem svoje zone pokrivenosti. Od 15.3. program televizije TK dostupan je u širem području Semberije dok se istovremeno vrše ubrzane pripreme za početak emitovanja radio signala na koti Kvarc iznad Srebrenice čime će signalom biti pokriveno područje Podrinja.

Ali to nije sve. Više pogledajte u video prilogu.

Sagovornik: Almir Mulabećirović, Direktor JP RTVTK Tuzla

Delegacija Vlade TK danas je posjetila općinu Srebrenik. U okviru posjete premijer TK Bego Gutić sa saradnicima je obišao firmu  Aksemont koja zapošljava 100 radnika i kompletan proizvodni asortiman izvozi. Pored toga premijer je pozdravio i uspjeh Obrtničke komore TK zahvaljujući kojoj je 59 poljoprivrednika - obrtnika u TK dobilo opremu ukupne vrijednosti oko 200 000 KM.    

Opširnije u video prilogu:

Sagovornici: Jusuf Karić, poljoprivredni proizvodjač, Bego Gutić, premijer TK, Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore TK, Kemal Alatić, direktor Aksemonta Srebrenik.

Građane Lukavca danas je neugodno iznenadio dim koji je oko 13.40h pokuljao iz GIKIL-a. Naime, došlo je do zastoja vakum sistema na koksnoj bateriji a koji inače uvlači dimne gasove iz procesa koksovanja i usmjerava u tehnološki proces. Tokom zastoja u atmosferu su se oslobodili žuto-bijeli gasovi koji nisu ostali neprimjećeni. No u isto vrijeme automatski se aktivirao i sistem za spaljivanje tih gasova. Sa cijelom situacijom su bili upoznati općinski načelnik, kantonalno Ministastvo prostornog uređenja i zaštite okolice te federalna inspektorica koja je bila na licu mjesta u trenutku dok je još uvijek dim izlazio. Kontaktirali smo predstavnike GIKIl-a i općinu Lukavac.
Pogledajte izjave naših sugovornika:
Jasmin imširović, Menadžer za okoliš, GIKIL d.o.o Lukavac
Edin Delić, načelnik općine Lukavac

2017. godina uspješno je započela i za Pivaru Tuzla. U prva tri mjeseca ove godine uložili su dva miliona konvertibilnih maraka za poboljšanje rada i kvaliteta usluga. U narednih 10-ak dana u pogon će pustiti novu proizvodnu liniju.

Opširnije u video prilogu.
Sagovornik: Fahrudin Salihović, direktor „Pivare Tuzla“

Danas je u Janji u fabrici Semberka upriličena podjela 62 tone sjemenskog krompira i đubriva za oko 50 poljoprivrednih proizvodžača iz poljoprivredne zadruge Agrofarmer Janja. Ovu vrijednu donaciju osigurala je kompanija Bingo, federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice kao i grad Bijeljina, a sve u svrhu ponovnog pokretanja Semberke. Očekuje se da će fabrika u ovoj godini raditi punim kapacitetom i uposliti oko 130 radnika.( više u video prilogu )

Kamerman: Mirzet Lokmić

To 1 Zlatan Pejić, rukovodilac Fabrike „Semberka“ Janja

To 2 Mujo Bogaljević, direktor Zadruge „Agrofarmer“ janja

To 3 Mićo Mičić, gradonačelnik Bijeljine

To 4 Sead Kopić, pomoćnik federalnog ministra raseljenih lica i izbjeglica

Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 15:02

Sjednica Općinskog vijeća Lukavac

Vijećnici u Lukavcu prihvatili su Nacrt Prostornog plana područja posebnih obilježja dijela slivnog područja akumulacije Modrac za period od 2016. do 2036.godine uz određene primjedbe i sugestije. Između ostalog, uz još niz odluka, donesena je i Odluka o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene metra kvadratnog korisne stambene površine na području općine Lukavac.

opširnije u video prilogu

sagovornik:

Mehmed Suljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac

U susret 21. martu, Međunarodnom danu djece sa Down sindromom, u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla danas je započelo obilježavanje ovog datuma. U okviru obilježavanja u prostorijama Zavoda održana je svečana promocija brošure i filma o mogućnostima inkluzije i svakodnevnici djece sa sindomom Down.

Više u video prilogu.

Sagovornici :

Ajša Hadžić, majka djeteta sa Down sindromom

Ajla Šehić

Selma Hodžić, diplomirani defektolog

Ponedjeljak, 20 Ožujak 2017 11:56

Za sedam dana u Tuzli počinje 15. TKT fest

U Tuzli za sedam dana počinje Teatar Kabare Tuzla Fest pozorišni festival regionalnog karaktera. Na petnaestom festivalu koji će trajati do 4. aprila, biće izvedeno devet predstava raznih žanrova gostujućih teatara iz susjednih zemalja. Detaljnije u video prilogu u kojem govore Srđan Vukadinović, teatrolog i Vlado Kerošević, direktor TKT Festa.

Prema našim saznanjima, nerijetka je situacija da tzv. početničke domaće kompanije teže uspijevaju ući u lance marketa. Preciznije, nužno je platiti određeni iznos da bi njihovi proizvodi bili postavljeni na rafe marketa. O ovom problemu su nedavno razgovarali sa kantonalnim ministrom trgovine, a ministar je najavio novi sastanak sa predstavnicima trgovinskih lanaca. Kako kaže, ništa ne treba biti barijera za prodaju domaćeg proizvoda.

Više u video prilogu

Izjave: Nahida Vuković, predstavnica ''MaxiVita'' Gradačac

            Mirsad Gluhić, ministar za trgovinu, saobraćaj i turizam TK

Ugovor o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske domaćim proizvođačima omogućava slobodan izvoz na veliko tursko tržište, uz određena pravila. O ovom se ugovoru najviše govori kod proizvodnje mesa i mesnih prerađevina. Manje je poznato da je ovo velika prilika, koju bi trebali iskoristiti i drugi predstavnici prehrambene industrije, poput mlinara naprimjer. Jedan od takvih je i ''Nezić'' iz Gradačca, iz kojeg navode da je upravo izvoz u Tursku doprinio činjenici da mogu biti zadovoljni rezultatima iz prošle godine.

Više u video prilogu

Sagovornik: Hasan Nezić, vlasnik Mlin ''Nezić'' Gradačac

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik