RTVTK - Items filtered by date: Ponedjeljak, 06 Ožujak 2017

Okrugli sto o temi „Položaj žena u ruralnim i urbanim zajednicama“ održan je u Tuzli. Organizatorice, iz UG „Vive žene“ kažu da je cilj razmjena iskustava žena, sa sela i iz grada, po pitanju zdravlja, pristupa obrazovanju, ekonomije i zaposlenja, ali i svih drugih izazova s kojim se žene suočavaju u BiH.

Više pogledajte u video priči.

Sagovornica: Mima Dahić, koordinatorica UG „Vive žene“
Ponedjeljak, 06 Ožujak 2017 15:15

Kampanja ''Kupujmo domaće'' u Gradačcu

Vlada Tuzlanskog kantona nastavlja kampanju ''Kupujmo domaće''. Ove godine glavne aktivnosti u ime Vlade vodit će nadležno odnosno Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK. Danas je u Gradačcu ministar Mirsad Gluhić obišao tri domaće kompanije, koje zapošljavaju mlade ljude i imaju izvoznu orijentaciju. U pratnji ministra bili su predstavnici zakonodavne vlasti u TK i FBiH. Riječ je o zastupnici u Skupštini TK, Lejli Vuković i zastupniku u Federalnom parlamentu, Šemsudinu Kavazoviću.

Govore: Mirsad Gluhić, ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj u Vladi TK

                Nahida Vuković, ''MaxiVita'' Gradačac

                Hasan Nezić, Mlin ''Nezić'' Gradačac

                Indira Omeragić, MI99 Gradačac

U Tuzli je održana 23. redovna izvještajno- izborna sjednica Skupštine Saveza RVI TK. Rad Skupštine su uveličali i svojim prisustvom podržali mnogobrojne zvanice iz Federalne i kantonalne Vlade , kao i predstavnici boračkih udruženja i saveza. Na današnjoj sjednici podnešen je izvještaj o radu i izvještaj o materijalno- finansijskom poslovanju za 2016. godinu , a u fokusu sastanka bili su planovi rada Skupštine Saveza RVI TK za ovu godinu.

Više u video prilogu.

Sagovornici:

Rasim Islamović, predsjednik Skupštine Saveza RVI TK

Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI-a TK

Fahrudin Skopljak , ministar za boračka pitanja u Vladi TK

Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi FBiH

Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta Republika Srpska

Ponedjeljak, 06 Ožujak 2017 14:55

Nastavljeno ujedinjenje ljevice u FBiH

Predstavnici lijevo orjentisanih stranaka u FBiH danas su se okupili u Lukavcu. Razlog je ujedinjenje radi ostvarivanja zajedničkih ideoloških principa sve u cilju kako kažu, rješavanja suštinskih problema građana.Proces ujedinjenja ljevice u FBiH formalno je nastavljen u Lukavcu. Cilj je kažu, interes građana, izgradnja države te vraćanje, odnosno oživljavanje ideološke crte kako u SDP-u tako i u DF-u. Tako su  dva univerzitetska profesora, aktuelni načelnik Lukavca Edin Delić i Zlatan Begić danas formalno pristupili SDP-u odnosno DF-u. „Nema nikakve dileme da su oni danas samo formalizovali ono što cijeli život pokazuju kroz svoju biografiju, kroz svoje djelovanje, da zaista jesu ljevičari i ja očekujem da oni te prijateljske odnose koje imaju, prenesu i da nastave put koji smo započeli već ranije, okrupnjavanje i ujedinjavanje ljevice u BiH“, kaže predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.
Od prof. Delića i prof. Begića očekuju se značajne promjene, ali i nova energija.  „Među njima tražimo buduće lidere te neke nove ljevice, nove ideologije, ljude koji sa svojim životnim pedigreom mogu pokrenuti ovu zemlju u pravom pravcu. Bitno je da se neke stvari prošire iz TK na cijelu zemlju, zato i jesmo tu u Lukavcu“,  kaže predsjednik DF-a Željko Komšić.
Sa željom i optimizmom da mijenjaju društvene prilike na bolje, ističu da se to ne može ostvariti mimo strukture, već kroz parlamentarno djelovanje na demokratskim principima. Naglašeno je da ne postoji ljevica u F niti ljevica u RS, već univerzalna ljevica sa jasnim i istim principima i zadacima.

Ponedjeljak, 06 Ožujak 2017 14:30

Obilježen Svjetski dan civilne zaštite (VIDEO)

Svjetski dan civilne zaštite obilježili su i predstavnici Grada Tuzla. Podcrtana je važnost Gradskog štaba Civilne zaštite. Javnosti je predstavljena oprema službi zaštite i spašavanja. Prikazan je i dokumnetarni film o posljednicama prirodnih katastrofa iz 2014. godine.

Upravo su poplave i klizišta iz 2014. godine najbolji pokazatelj važnosti civilne zaštite. Borba sa kišama. Evakuacija stanovništva. Nakon toga aktivnosti usmjerene ka ublažavanju i otklanjanjaju posljedica. Ovo su teme filma koji je podsjetnik na izazove s kojima se civilna zaštita suočavala.

Istaknuto je da su aktivnosti usmjerene i na jačanje mogućnosti zaštite građana. Plan za opremanje službi zaštite i spašavanja u fazi je pripreme. To će zavisiti od novca s kojim će Civilna zaštita raspolagati.

Bez tehnički opremljenih i profesionalno obučenih službi civilne zaštite nije moguće obezbijediti normalno funkcioniranje bilo koje države i garantirati sigurne uslove života za njeno stanovništvo, poruka je koju su uputili predstavnici Službe civilne zaštite.

Detaljnije u video priloga...
Govori:
Nadira Aščerić, šefica GŠCZ Tuzla   

Iskustva u plasmanu kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj od 20 miliona eura i Evropske unije od 4 miliona eura prezentirana su danas u Tuzli predstavnicima domaćih malih i srednjih preduzeća. Sva treba da usklade svoje poslovanje sa domaćim i propisima EU, odnosno direktivama i standardima iz oblasti zaštite na radu, zaštite okoliša, sigurnosti i kvaliteta proizvoda. Savjetodavne usluge pri ovoj banci postoje. Željelo se uticati na preduzeća da prepoznaju njihov značaj.
Više u prilogu
sagovornici
Zihnija Hasović, menadžer programa savjetovanja za mala i srednja preduzeća, EBRD
Muris Mešetović, lokalni koordinator
Erna Kurtović, stručnjakinja za podršku klijentima

U okviru 13. DANA MLADIH TUZLE na sceni Bkc-a Tk u Tuzli premijerno je izvedena predstava pod nazivom „Hoću kući“. Riječ je o predstavi koja prati priču o beskućnicima, djeci koja su prepuštena sama sebi, te o njihovoj borbi u potrazi za identitetom. Predstava je nastala kao rezultat napredne faze dramskog studija za djecu i mlade Pozorišta mladih Tuzle.

U video prilogu govore:

Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja „Mladi Tuzle“

Sanja Vuleta

(VIDEO)

Dvije osobe su povrijeđene u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila danas oko 9:30 sati  na južnoj saobraćajnici,  u ulici 2. Korpusa u Tuzli. U nesreći su učestvovali ‘Hyundai Lantra’ kojim je upravljao  S.S. iz Tuzle, dok je za volanom  automobila ‘Jetta’ bila S.D. iz Vogošće. Oba vozača su povrijeđena i upućena u Klinički centar Tuzla. Uviđaj na mjestu nesreće  izvršili su  službenici PU Tuzla.

Zbog nesreće po ovoj dionici puta zabilježeno je i otežano odvijanje saobraćaja, a blokirana je i desna saobraćajna traka iz pravca istoka.

Ponedjeljak, 06 Ožujak 2017 12:25

Informacija o sukobu na Rudarskom fakultetu

Obzirom da Tužilaštvu nije dostavljen izvještaj od Policijske uprave Tuzla, koja po nalogu dežurnog tužioca obavlja uviđaj i radi na dokumentovanju svih relevantnih informacija o događaju, u mogućnosti smo objaviti samo do sada dostupne ulazne informacije o događaju: Dežurni tužilac ovog Tužilaštva je obaviješten da je sinoć oko 23 sata na Rudarskom fakultetu u Tuzli tokom sastanka vezanog za pitanja rada i djelovanje Univerziteta u Tuzli, na kojem je prisustvovalo više osoba, došlo do fizičkog sukoba u kojem je povrijeđen prorektor za nastavu Univerziteta u Tuzli Bahrudin Šarić a da je u sukobu učestvovao i vršilac dužnosti dekana Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Uviđaj su obavili pripadnici PU Tuzla. Po nalogu tužioca se uzimaju izjave svih učesnika sastanka, biće izuzeta medicinska dokumentacija, te će se poduzeti i sve druge istražne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti vezanih za događaj. Policija će Tužilaštvu dostaviti izvještaj i prateće dokaze koji će se ananlizirati i nakon toga će se donijeti tužilačka odluka. Saopćenje Tužiteljstva TK
„Savez ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona je tokom prošle, 2016. godine realizirao niz aktivnosti koje su za cilj imale poboljšanje statusa ratnih vojnih invalida na području Tuzlanskog kantona i općina na području entiteta Republika Srpska koje gravitiraju Tuzlanskom kantonu. Sve te aktivnosti imale su punu podršku i realizirane su zahvaljujući razumijevanju koje za boračku populaciju pokazuje Vlada Tuzlanskog kantona“ rekao je tokom današnje izborno - izvještajne sjednice Skupštine Saveza ratnih vojnih invalida TK predsjednik Saveza Fahrudin Hasanović i dodao da su zahvaljujući takvom odnosu Vlade Tuzlanskog kantona znatno smanjena dugovanja po osnovu dopunskih prava boraca i članova njihovih porodica, a koja su nastala u prethodnom periodu. Sjednici su osim članova Skupštine Saveza prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministri Fahrudin Skopljak, Husein Topčagić i Jakub Suljkanović. Premijer Gutić se na početku svog obraćanja prisutnim delegatima Skupštine Saveza zahvalio na priznanju „Zlatna plaketa“ koja je krajem prošle godine uručena njemu i ministru za boračka pitanja TK Fahrudinu Skopljaku. „Priznanje koje smo s jedne strane smatramo zahvalom za trud i zalaganje u proteklom periodu, ali ono je i velika obaveza koja je stavljena pred nas da i u narednom periodu nastavio raditi na poboljšanju statusa boraca i članova njihovih porodica“, rekao je premijer Gutić. Također premijer je dodao da porodice šehida, ratni vojni invalidi i demobilisani borci zaslužuju mnogo više nego što im se to sada može pružiti, ali u skladu sa ukupnom ekonomskom i socijalnom situacijom u našem kantonu Vlada Tuzlanskog kantona čini sve da im pokaže da nisu sami i da nisu i neće biti zaboravljeni. „Tuzlanski kanton je u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema ovoj populaciji. U to ime samo prošle godine smo putem ministarstva za boračka pitanja realizirali nekoliko programa. Tu su projekti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, socijalni programi, programi zdravstvene pomoći i njege, te stipendiranje djece iz boračkih kategorija“ rekao je premijer Gutić i zaključio da će porodice šehida, ratni vojni invalidi i demobilisani borci u Vladi Tuzlanskog kantona uvijek imati otvorena vrata i prijatelja koji će nastojati da im pomogne u prevazilaženju problema s kojima se suočavaju. Osim predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona, današnjoj 23. Po redu Izvještajno izbornoj sjednici Saveza RVI TK prisustvovali su potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić i ministri u Vladi FBiH Salko Bukvarević i Edin Ramić.
Stranica 1 od 2

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik