RTVTK - Items filtered by date: Četvrtak, 09 Ožujak 2017

Projekt pružanja stručne podrška iz oblasti javno – privatnog partnerstva te prilagođavanje i otklanjanje eventualnih nedostataka u postojećim propisima koji tretiraju ovu oblast bile su teme današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i predstavnika USAID-a. Radi se o nastavku projekta koji je već uspješno realiziran na području Zeničko – dobojskog kantona u okviru čega je podržana priprema novog zakonskog okvira za javno – privatno partnerstvo, usklađenog sa legislativom EU, kao i pravnim i razvojnim kontekstom u Bosni i Hercegovini. Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je goste upoznao da postoji nekoliko inicijativa za pokretanjem projekata javno – privatnog partnerstva u Tuzlanskom kantonu, ali su one u određenoj fazi zastale upravo zbog određenih nedostataka i nedorečenosti trenutnog zakona.  S tim u vezi Vlada je i u svom programu rada za ovu godinu već planirala izmjene i dopune ovog zakona, tako da će danas ponuđena pomoć i podrška biti dobrodošli.
„Mi imamo veliki interes za ovu saradnju upravo iz razloga što je naš postojeći Zakon o javno – privatnom partnerstvu u proteklom periodu pokazao svoje manjkavosti. Javno – privatno partnerstvo je veliki potencijal našeg regiona i u cilju nam je što prije sagledati i otkloniti uočene nedostatke, uskladiti propise sa propisima u Europskoj uniji, te tako otkočiti realizaciju već započetih inicijativa“ rekao je tokom sastanka premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.
Osim premijera današnjem sastanku su u ime Vlade prisustvovali ministar za finansije Jakub Suljkanović i ministar za razvoj i poduzetništvo Nermin Hodžić, te direktor i zamjenica Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini, kojeg finansira USAID Christian Haupt i Almedina Šuvalija.

Četvrtak, 09 Ožujak 2017 18:05

"Dani otvorenih vrata" u FINri

Visoka skola za finansije i računovodstvo FINRA u Tuzli otvorila je svoja vrata za učenike završnih razreda  ekonomskih škola iz Kalesije, Lukavca i Doboj Istoka, a u okviru projekta Dani otvorenih vrata. Bila je ovo prilika da se upoznaju sa studijskim  programom, kao i sa svim prednostima koje budućim studentima nudi  ova  Visoka škola.
Olakšati odluku  i dati podršku u profesionalnoj orijentaciji i  izboru fakulteta učenicima završnih razreda srednjih škola, osnovni je cilj projekta Dani otvorenih vrata Visoke škole za finansije i računovodstvo Finra u Tuzli. Učenici su imali priliku upoznati se sa prednostima i koristima studiranja na FINri. U nastavnom planu i programu ove škole napravljen je jedinstven spoj teorije i praktičnih znanja i vještina, sto je čini posebnom u regionu. FINra svojim studentima omogućava dobivanje certifikata računovođe po završetku fakulteta bez dodatnog polaganja ispita, kao i mogućnost zapošljavanja. Osnivač Visokoškolske ustanove FINconsult će pružati podršku studentima FINre i kroz pristup seminarima kontinuirane profesionalne edukacije, gdje će pratiti stručne teme i poslovnu problematiku finansijsko- računovodstvene profesije. Za narednu akadmesku godinu planiran je upis 70 redovnih i 30 vanrednih studenata.

Drugi školski sajam ''Kupujmo domaće'' u Osnovnoj školi Klokotnica okupio je više od tri hiljade učenika i posjetitelja. Bosanskohercegovačke, tradicionalne seoske proizvode i ručne radove prodavali su učenici, roditelji, ali i nastavnici.

- Prošli sajam je bio samo predstavljanje domaćih proizvoda iz BiH. Tu nismo ništa prodavali. Ove godine odlučili smo da organizujemo sajam kojim ćemo pomoću u popravljanju naše stolarije, kaže Nejra Mujkić, učenica 8. razreda OŠ Klokotnica u Doboj Istoku.

Prvi predračun za zamjenu 44 godine starih prozora i fasade koji je dobila škola, iznosi 64 hiljade konvertibilnih maraka. Sajam je kažu u Školi prvi korak ka prikupljanju tog novca, iako finansijka korist nije u prvom planu.
- Izložili smo ovdje 10.000 artikala... očekujemo da zamijenimo stolariju i uradimo fasadu na centralnoj školskoj zgradi, kazala je za RTVTK Senada Džanić, direktorica OŠ Klokotnica, Doboj Istok.

Delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, zajedno sa brojnim privrednicima Doboj Istoka i susjednih općina podržale su sajam koji se zasniva na jednoj od strateških poruka koju promovira kantonalna vlast.

- Ovi projekti imaju višeznačni karakter, s obzirom da kod naših najmlađih razvijaju taj poduzetnički duh i takmičarski duh. S druge strane ova promocija kampanje 'Kupujmo domaće' treba da postane  dio svijesti svih nas i naših najmlađih, poručio je Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK prilikom obraćanja na Sajmu.

Mirsad Gluhić, ministar za saobraćaj, trgovinu i turizam TK, dodao je da - ako budemo radili na tome da kao što se radi u Doboj Istoku, da ova djeca shvate važnost  poruke 'Kupujmo domaće', onda ne treba da brinemo za budućnost. A onda ćemo im poslije reći, koja je to važnost - da je to širenje privrede i povećanje zaposlenosti, evo konkretno u Tuzlanskom kantonu.

Nije prvi put da poduzetnici Doboj Istoka pomognu lokalne projekte. I ovaj će, kazao je načelnik Doboj Istoka Kemal Bratić.

- Bez obzira koliko novca ovdje danas naši učenici zaradili, mi ćemo do početka naredne školske godine, Općina Doboj Istok  će se aktivno uključiti, koliko god koštala ta adaptacija, mi ćemo to akobogda završiti, obećao je načelnik Bratić.

Ove godine prodajni sajam u Klokotnici imao je i međunarodni karater jer su osim 80 firmi izlagača iz oba bh entiteta svoje proizvode izlagali i učenici iz Slovenije i Makedonije.

U Direkciji regionalnih cesta Tuzlanskog kantona počeli su sa snimanjem puteva, u cilju stvaranja jedinstvenog katastra regionalnih putnih pravaca. Geodetsko snimanje puteva vrši se najmodernijom opremom.

Prokosovići kod Lukavca mjesto su na kojem se odvija jedan od najznačijih projekata Direkcije regionalnih cesta Tuzlanskog kantona. To je izrada jedinstvenog katastra regionalnih puteva i svih pratećih objekata.

Ovaj projekt za Direkciju će značiti mnogo, ističe direktor. Tačno će se znati sa kojom imovinom, u ovoj oblasti, raspolaže Tuzlanski kanton. Lakše će se moći planirati sanacija puteva, te novac koji je potreban za ove namjene.

Snimanje cesta odvija se najmoderijom opremom, koja na cestama bilježi svaku pukotinu, te snima pojas od 50 metara. Preciznije, snima se po 25 metara sa obje strane ceste.

Nakon snimanja stanja u dijelu kantona koji spaja tri općine - Lukavac, Živinice i Banoviće, radovi se nastavljaju u ostalim dijelovima Tuzlanskog kantona.

Detaljnije u video prilogu...
Govori:
Agan Delibajrić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK

Incident koji se prošle sedmice dogodio na Univerzitetu u Tuzli, kada su se fizički sukobila dva univerzitetska profesora, otvorio je mnošto problema, koji, nažalost, opterećuju rad tuzlanskog Univerziteta. Nakon niza navoda, optužbi i suprotstavljenih mišljenja koja su se ovih dana čula, sa različitih strana, vanredna konferencija za novinare danas je održana u Vladi Tuzlanskog kantona.  Premijer Kantona Bego Gutić je ocijenio da su za trenutno stanje na Univerzitetu u Tuzli odgovorni rektor, predsjednik i članovi Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli, te ih pozvao da podnesu ostavke. Istakao je da Vlada Kantona neće pokretati proceduru za smjenu Rektora, i da to treba učiniti Upravni odbor Univerziteta, čiji je zadatak da prati rad rektora. I predsjednik UO i rekotr Univerziteta bili su javno pozvani na današnju pres konferenciju ali se nisu odazvali. Premijer je danas odbacio sve optužbe da je vršio pritiske na rektora u vezi različitih imenovanja na Univerzitetu, te istakao da je, prema nalazima inspekcije Rektor prekršio Zakon o visokom obrazovanju.

Opširnije u video prilogu:

Sagovornik: Bego Gutić, premijer TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je oduke o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad javnim ustanovama Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" u Tuzli i Narodno pozorište Tuzla. Ovim odlukama Kanton preuzima 51 posto osnivačkih prava i obaveza nad Narodnim pozorištem Tuzla, te 70 posto osnivačkih prava nad Narodnom i univerzitetskom bibliotekom "Derviš Sušić" u Tuzli, dok će 30 posto preuzeti Grad Tuzla. Ove ustanove kulture će od 1. aprila poslovati kao budžetski korisnici u sklopu trezora TK-a.

Više u video prilogu

sagovornik
Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK

Nakon što se voda počela povlačiti u svoja korita, u općini Živinice danas nije proglašeno stanje prirodne nesreće. Naša ekipa posjetila je jednu od najugroženijih lokacija na ovom području, Strašanj, čiji su mještani cijelu noć dežurali ispred svojih kuća. U Civilnoj zaštiti općine Živinice tvrde da veće opasnosti za stanovnike za sada nema.

Opširnije pogledajte u videoprilogu

Naši sugovornici su:

Mujesira Okić

Zdenko Tadić, direktor kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla

Enver Jukić, šef Civilne zaštite općine Živinice

Uzimajući u obzir činjenicu da se u 2017. godini planirani prevesti cca 480.000 putnika, što je značajno povećanje broja prevezenih putnika, u odnosu na broj prevezenih putnika u 2016. godini koji je iznosio 311.126 putnika, ministar trgovine turizma i saobraćaja TK g-din Mirsad Gluhić i pomoćnik ministra za saobraćaj g-din Nenad Lukanović održali su sastanak sa direktorom J.P. „Međunarodni aerodrom Tuzla“ g-dinom Rifetom Karasalihovićem. Sastanak je sazvan sa ciljem da se predstavnici Ministarstva upoznaju sa projektima koji su vezani za neophodno funkcionisanje Međunarodnog aerodroma Tuzla i da se obezbjedi neophodna pomoć i podrška od strane Ministarstva i Vlade TK sa ciljem realizacije navedenih projekata. Projekat koji je u završnoj fazi je izgradnja prilaznih svjetala na Međunarodnom aerodromu Tuzla čime će biti osiguran nesmetan prihvat i otpremu aviona i u uslovima smanjenje vidljivosti, te se očekuje skoro razrješenje problema vezanih za rješavanje imovinsko - pravnih odnosa, a koji se tiču navedenog projekta i zvanično puštanje u rad prilaznih svjetala. Takođe, razgovarano je i o kapitalnom projektu rekonstrukcije i proširenja zgrade putničkog terminala koji treba da se realizuje u ovoj godini, a sa ciljem stvaranja neophodnih pretpostavki i uvjeta za prijem i otpremu znatno većeg broja putnika, te o modalitetima finansiranja navedenog projekta i rješavanju imovinsko – pravnih poslova. I treći ništa manje značajan projekta koji treba da se realizuje u tekućoj 2017. godini je izgradnja carinskog skladišta za avio gorivo čime će se u značajnijoj mjeri osigurati uslovi za nesmetano funkcionisanje saobraćaja sa Međunarodnog aerodroma Tuzla te osigurati dodatan izvor prihoda. Realizacijom navedenih projekata i otvaranjem novih avio linija u 2017. godini (16 destinacija) kao i početak primjene ljetnog reda vožnje će u znatnoj mjeri da doprinese razvoju turizma, te će aerodrom biti generator razvoja, ne samo turizma nego i ostalih privrednih grana, odnosno generator privrednog razvoja Tuzlanskog kantona kao i kompletne Bosne i Hercegovine.
Četvrtak, 09 Ožujak 2017 07:12

Liga prvaka: Prolaz Barce za anale

Fudbaleri Barcelone pobijedili su na Camp Nou u revanšu osmine finala Lige prvaka ekipu PSG-a sa uvjerljivih 6:1 te se ukupnim rezultatom 6:5 plasirali u četvrtfinale.

Katalonci su apsolutno dominirali u prvom poluvremenu što su na kraju i krunisali s dva gola.

Već u trećoj minuti Suarez se izborio za prostor u šesnaestercu, zakačio loptu glavom i pogodio za vodstvo Barce.

Nastavili su domaći sa napadima, a veliku priliku propustio je Neymar sredinom prvog poluvremena kada je šutirao iz daljine nakon lijepe solo akcije.

Pet minuta prije odlaska na odmor Parižane je zadesila nesreća. Kurzawa se našao lopti na putu i slučajno je skrenuo u svoju mrežu za uvjerljivo vodstvo Barcelone nakon prvih 45 minuta.

Nadu Barceloni da mogu stići uvjerljivu prednost PSG-a probudio je Messi golom iz penala u 50. minuti, a onda su se Parižani probudili.

Cavani je prvo pogodio stativu, a pola sata prije kraja meča zakucava loptu u gol nakon što mu je Kurzawa asistirao glavom. Imao je snacu i Di maria i sutuaciji 3 na 1 i bio sebičan jer su mogla prelomiti utakmica.

Neymar je s dva gola pred kraj meča, od čega jedan sa bijele tačke, ponovo donio nadu Kataloncima, a onda je Roberto u 95. minuti pogodio za neviđeno slavlje na Camp Nou.

Uspjeh Barcelone je ušao u anale Lige prvaka jer do sinoć nikad niko nije uspio nadoknaditi minus od četiri gola.

U drugoj utakmici Borussija Dormund je bila uvjerljiva protiv Benfice 4:0.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik