RTVTK - Items filtered by date: Nedjelja, 02 Travanj 2017
Nedjelja, 02 Travanj 2017 13:44

Počele pripreme futsal reprezentacije BiH

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se sinoć u Vogošći a jutros je u dvorani "Ramiz Salčin" u Sarajevu obavila prvi trening uoči kvalifikacija za evropsko prvenstvo od 7. do 12. aprila u Bakuu.

Ekipa još nije kompletna s obzirom na to da je posljednje kolo domaćeg prvenstva odigrano sinoć te se očekuje da svi igrači budu na okupu do večeras.

Selektor Boro Matan ističe da ekipa nema puno vremena za pripremanje, ali da će pokušati da što spremniji dočekaju kvalifikacije. 

- Danas imamo prvi trening, relaksirajući, a u toku dana vidjet ćemo kakvo je zdravstveno stanje. Ovdje smo do 6. aprila, trenirat ćemo dva puta dnevno. Igrači su umorni, ali ovih par dana moramo dati sve da se što bolje pripremimo. Temin nije idealan ali potrudit ćemo se da napravimo što je više moguće - kazao je Matan za Fenu.

Po njegovim riječima, Azerbejdžan je favorit za prvo mjesto, a vjeruje da njegovi izabranici s Mađarima mogu igrati za drugu poziciju.

- Azerbejdžan je svjetskih velesila, tu je mnogo Brazilaca. Domaćini su, imaju kvalitet i sigurno su favoriti. Mađarska je također kvalitetna ekipa, imaju španjolskog izbornika, po rejtingu su bolji od nas ali možemo se s njima boriti za drugo mjesto u grupi i baraž - dodao je selektor bh. tima.

Kapiten reprezentacije Nijaz Mulahmetović vjeruje da njegovu suigrači i on u Azerbejdžanu mogu doći do uspjeha. Očekuje težak zadatak, ali vjeruje u plasman.

- Znamo šta nas očekuje, grupa nije nimalo lagana. Imali smo dobru sezonu i nadam se da ćemo dobru formu prenijeti u reprezentaciju. Morat ćemo imati i malo sreće da bismo postigli rezultat i napravili iskorak, a to je u najmanju ruku plasman u baraž, a zašto ne i direktan plasman na EP – kazao je Mulahmetović.

Selektor Matan za ove kvalifiakcije pozvao je 16 igrača. Na spisku su: Stanislav Galić (Mostar SG Staklorad), Marin Šunjić (Mostar SG Staklorad), Ivan Matan (Alumnus Zagreb, Hrvatska), Marijo Aladžić (Mostar SG Staklorad), Dejan Pavlović (Mostar SG Staklorad), Srđan Ivanković (Ekonomac Kragujevac, Srbija),Ivan Ivanković (Zrinjski), Tomislav Bevanda (Zrinjski), Dario Markić (Uspinjača, Hrvatska), Anel Radmilović (Centar), Josip Bošković (Mostar SG Staklorad), Darko Milanović (Brod, Hrvatska), Bilal Jelić (Centar), Nijaz Mulahmetović (Centar), Kristijan Pantić (Brotnjo Premier SK), Stefan Jokić (Tango).

Nedjelja, 02 Travanj 2017 13:41

Članovi delegacije PSBiH na sastanku u Rimu

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM) Hazim Rančić i Diana Zelenika učestvovat će na sastanku Komiteta za poboljšanje kvaliteta života, razmjenu iskustava između civilnih društava i kulturu PSUzM, koji će biti održana 3. aprila u Rimu. Kako je najavljeno, učesnicima sastanka Komiteta u uvodnom dijelu trebalo bi da se obrate predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Italije Laura Boldrini, zamjenik ministra vanjskih poslova Italije Mario Giro, kao i potpredsjednik Komiteta za poboljšanje kvaliteta života, razmjenu iskustava između civilnih društava i kulturu PSUzM Khalid Chaouki. Predviđeno je da učesnici sastanka razmijene mišljenja o temi "Uzroci radikalizacije". Sastanak Komiteta za poboljšanje kvaliteta života, razmjenu iskustava između civilnih društava i kulturu PSUzM u funkciji je priprema za plenarno zasjedanje PSUzM, koje će se u Rimu održati sredinom maja, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA)

Na prigodan način danas je i u Tuzli obilježen Svjetski dan osoba sa autizmom. Udruženje roditelja djece/osoba sa autizmom organizovalo je okupljanje ispred prvog Centra za autizam u BiH kako bi skrenulo pažnju na problem smještaja ovakve djece. Izgradnja Centra je započeta uz pomoć sredstava Vlade TK. Za njegov dovršetak biće potrebna i podrška sa federalnog nivoa kako bi zaživio u punom smislu.

Više u video prilogu
sagovornici
Meho Sadiković, predsjednik URDOSA
Selma Hodžić, Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla
Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK
Zoran Jovanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK
Bahrudin Hadžiefendić, ministar za zdravstvo TK

Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta bit će održan 5. aprila u Tuzli, gdje će se učenici, roditelji i svi zainteresovani građani moći informisati o svim studijskim programima. Svaki odsjek za studente je pripremio informativne materijale o odsjeku, primjere prijemnih ispita sa prethodnih godina, zanimljive knjige, prezentacije. Nastavnici i asistenti svakog studijskog programa održat će i interaktivne časove za buduće studente. Posljednji i centralni događaj je međunarodna naučna konferencija koja će biti održana 7. aprila, najavili su organizatori.

(FENA)

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastat će se sutra sa članovima delegacije Ministarstva poljoprivrede NR Kine, koju predvodi zamjenik ministra Ću Dongju. Na sastanku će se  razgovarati o nastavku saradnje Kine i BiH u okviru Sporazuma „16+1“, mogućnosti poboljšanja dosadašnjih poljoprivrednih odnosa ove dvije zemlje i predstojećem Sajmu vina i poljoprivrednih proizvoda u okviru sajma u Mostaru, najavljeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA)

Visoka delegacija Evropske unije, predvođena koordinatorom EU za borbu protiv terorizma Gillesom De Kerchoveom će boraviti u posjeti Bosni i Hercegovini od 3. do 5. aprila. Članovi delegacije će održati radne sastanke s predstavnicima izvršnih i zakonodavnih vlasti, agencija za provedbu zakona, civilnog društva, akademske zajednice i međunarodnih organizacija, i razgovarati o pitanjima koja se tiču vladavine zakona i sigurnosti. Slične posjete organizuju se u svim zemljama regiona, kao i u ostalim partnerskim zemljama. Posjeta se nadovezuje na zaključke Vijeća EU o jačanju vanjske dimenzije unutrašnje sigurnosti EU na Zapadnom Balkanu, između ostalog putem cjelovitog upravljanja unutrašnjom sigurnosti, od 8. decembra 2016. godine, navode iz Delegacije EU u BiH. 

(FENA)

Vijeće ministara BiH je usvajanjem seta zakona i jedne odluke ispunilo zadatake koji proističu iz prethodnih mjera aranžmana s MMF-om. Utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH sa pratećim setom zakona, koji  uključuje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli  prihoda, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oprezivanja u BiH. Set ovih zakona Vijeće ministara uputilo je dalje u parlamentarnu proceduru, s prijedlogom da se razmatraju po hitnoj proceduri. Iz MMF-a su poručili vlastima BiH da će prolongirati isplatu druge tranše od oko 76 miliona eura, sve dok vlasti ne ispune ono što je dogovoreno u novembru. Inače, analitičari ističu da je s obzirom na budžetske deficite novac od MMF-a nužan. Hitna sjednica Predstavničkog doma zakazane je za srijedu 5.april.

Pogledajte VIDEO, govori:

Admir Čavalić, ekonomski analitičar

Konferencija o ciljevima održivog razvoja, na kojoj se očekuje učešće 300 gostiju, bit će održana sutra u Sarajevu, pod okriljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine i u formatu Platforme dijaloga koji je razvijen kroz rad na Dijalogu za budućnost Ujedinjenih nacija i Predsjedništva BiH. Konferenciju će otvoriti Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Konferencija će razmatrati zagovaranje ciljeva održivog razvoja i promociju značaja opredjeljenja da zemlja u potpunosti preuzme odgovornost za ciljeve održivog razvoja, zatim informisanje o "lokalizaciji" ciljeva održivog razvoja te jačanje odgovornosti institucija u BiH za proces "lokalizacije" ciljeva održivog razvoja i razmatranje najefikasnijih mehanizama za implementaciju ciljeva održivog razvoja u BiH. Konferencija  će biti održana u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA)

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik