RTVTK - Items filtered by date: Ponedjeljak, 03 Travanj 2017

Nakon što u općinskom vijeću nije postignuta saglasnost oko budžeta za 2017. godinu, načelnik Lukavca, Edin Delić, najavio je danas na pres konferenciji da će on proglasiti budžet za ovu godinu. Kako je rekao, on će iskoristiti pravni lijek koji Zakon o principima lokalne samouprave predviđa za ovakvu situaciju. Rečeno je da za investicioni dio budžeta predviđeno oko 9 miliona i 600 hiljada, dok je razlika do 25 miliona i 300 hiljada KM ostatak budžeta. Načelnik bi, najkasnije do sutra, trebao proglasiti budžet dok se, objasnio je izanaliziraju sve pravne osnove i stavke.
Pogledajte prilog o pres konferenciji  i izjavu Edina Delića, načelnika općine Lukavac.

Delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Begom Gutićem, boravile je u službenoj posjeti općini Živinice. Na sastanku sa načelnikom općine razgovarano je o saradnji između Vlade i općine, imenovanju članova Upravnog odbora u Domu zdravlja Živinice, kao i o unaprijeđenju Međunarodnog aerodroma Tuzla. Sastanku je prisustvovao i direktor Aerodroma, Rifat Karasalihović.

Detaljnije u video prilogu...
Govore:
Bego Gutić, premijer TK
Samir Kamenjaković, načelnik Živinica

U povodu obilježavanja jubileja 60 godina postojanja Srednje muzičke škole u Tuzli, 5. Aprila ove godine u BKC biće održan koncert profesora. Biće to izuzetna prilika, jer je zadnji koncert profesora održan davne 1982. godine.
Opširnije u video prilogu u kojem govori profesorica Zrinka Andrejaš, direktorica „SMŠ“ Tuzla.

Sutra se navršava 25 godina otkako je tadašnja Skupština opštine Tuzla, na svojoj trećoj hitnoj sjednici, donijela Odluku o pružanju organiziranog otpora neprijatelju koji je napao BiH. U znak sjećanja na dane kada su sačuvani  sloboda i dostojanstvo građana, Udruženje pripadnika policije 1991-1995.god. „4.april Tuzla“ organizovalo je danas press - konferenciju i svečanu sjednicu...

Opširnije u video prilogu
Korišten arhivski tonski zapis
Selim Bešlagić - Tomislav Pračer ( bivša JNA ) 13.05.1992.  
sagovornik
Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u martu je obavljena još jedna transplantacija dvije rožnice i dva bubrega. Transplant tim UKC-a Tuzla odgovorio je još jednom teškom izazovu a posljednje transplantacije su prošle uspješno bez anestezioloških i hirurških intraoperativnih komplikacija. Tuzla važi za najbolji transplant centar u našoj državi ali ono što je još uvijek problem je svijest o donorstvu, kao i veća podrška nadležnih kada je u pitanju finansijska podrška za nova ulaganja.

( više u video prilogu )

Kamerman: Emir Smajić i arhiva

To 1,2,3 dr. Emir Ahmetašević, Klinika za hirurgiju UKC Tuzla

Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 13:42

Osobe sa autizmom još uvijek van sistema

U organizaciji Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju “SOCI” iz Tuzle u saradni sa Asocijacijom za održivi razvoj “Zelene staze-Green tour” Tuzla i Udrženjem studenata Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u
na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli održan je okrugli sto o temi  „Značaj rane intervencije kod djece sa teškoćama u razvoju" .  

Opirnije u video prilogu:

Sagovornici:  dr. Vesna Bratovčić, vanredni 0profesor na Edukacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli,  Jasmina Klebić, Centar za rani rast i razvoj Doma zdravlja Tuzla

U cilju ekonomskog osnaživanja osoba s invaliditetom 2004. godine u Tuzli je osnovano Preduzeće za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom “Lotosice“. Danas je u ovom preduzeću u stalnom radnom odnosu 14 osoba. Raspoređeni su u tri pogona, a bave se izradom namještaja, grafičkog dizajna te krojenja i šivenja HTZ opreme i konfekcijske odjeće. Krajem prošle godine potpisali su ugovor sa jednom kompanijom iz Njemačke za izvoz modne odjeće, ali za njihov razvoj ističu da je prevashodna bolja saradnja sa širom društvenom zajednicom te veći broj privrednih subjekata sa područja našeg kantona. ( više u video prilogu )

kamerman: Mirzet Lokmić

to 1,2,3 Hamida Glumčević, direktorica preduzeće za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Lotosice” Tuzla

Studenti pravnog falulteta Univerziteta u Tuzli prošle su godine na nekoliko takmičenja odnijeli prestižne nagrade, pokazali da su vrhunski pravni potencijal i nametnuli svoj fakultet kao jedan od najboljih u zemlji.  Danas je tim srudentima upriličen prijem kako bi se ukazalo na njihove uspjehe ali isve bolju poziciju Pravnog fakulteta u Tuzli.
Opširnije u video prilogu

Sagovornici: prof. dr Izudin Hasanović, vd dekan Pravnog fakulteta i  Ajša Ibrahimović, studentica

U okviru 15.TKT Fest-a izvedena je predstava „Desnica: Igre proljeća i smrti“ čiju režiju, te  ujedno i glavnu ulogu potpisuje glumac Juraj Aras. Predstava je nastala po motivima romana Vladana Desnice „Proljeća Ivana Galeba“ u produkciji Teatro VeRRdija iz Zadra.

Više u video prilogu govori glumac Juraj Aras

Ponedjeljak, 03 Travanj 2017 12:05

Zavidni rezultati rada Instituta za zavarivanje

Zavidni rezultati rada i poslovanja Instituta za zavarivanje u proteklim godinama i njegovo pozicioniranje kao najbolje institucije, koja se između ostalog bavi educiranjem i certificiranjem zavarivača, u regionu bili su povod za današnji sastanak delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa delegacijom njemačkih suosnivača Instituta.
Delegaciju iz Magdeburga činili su direktor Instituta za zavarivanje SL Magdeburg Jurgen Bendler, direktor Obrtničke komore Magdeburg Burghard Grupe, finansijski savjetnik Uwe Barthel,  te njihov domaćin u Bosni i Hercegovini direktor Instituta za zavarivanje Seid Zulić.

Tokom sastanka istaknuto je zadovoljstvo završetkom radova i adaptacijom prostora u Mješovitoj srednjoj mašinskoj školi u Tuzli, gdje je Institut trenutno smješten, a gosti iz Njemačke zahvalili su se premijeru Gutiću na angažmanu prilikom stvaranja kvalitetnijih uslova za rad i budući razvoj Instituta za zavarivanje.
Premijer Gutić je naglasio da je Institut za zavarivanje regionalno, ali i u okvirima Europske unije, prepoznatljiv brend i priča na koju je Tuzlanski kanton ponosan.

- U narednom periodu, obzirom na značaj i djelatnost instituta, nastojat ćemo ga čvršće vezati uz naš obrazovni sistem. Već kroz slijedeći upisni rok u srednje škole, upisnu ćemo politiku u većoj mjeri prilagođavati potrebama tržišta rada. Obzirom na potrebe metalskog sektora u našoj regiji Institut će imati veoma važno mjesto i ulogu - rekao je premijer Gutić, te naglasio potencijale metalske industrije u Tuzlanskom kantonu.

Predstavnici Obrtničke komore iz Magdeburga su izrazili svoje zadovoljstvo stanjem i dostignutim nivoom u Institutu za zavarivanje, te istakli da se Institut, prema onome što su vidjeli, nalazi na nivou svih standarda u Njemačkoj.
Tokom sastanka izraženo je očekivanje da se nakon današnjih sastanaka sa predstavnicima Obrtničke komore TK intenzivira i saradnja regionalnih obrtničkih komora u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, prije svih, obrtničke komore iz Magdeburga sa Obrtničkom komorom Tuzlanskog kantona.

- Tuzlanski kanton ima jako razvijeno obrtništvo. Ubjedljivo najveći broj obrtnika u Federaciji BiH je registrovan u Tuzlanskom kantonu - naglasio je premijer Gutić i dodao da će Institut za zavarivanje i dalje u Vladi Tuzlanskog kantona imati svu potrebnu podršku za svoj dalji rad i razvoj.

Današnjem sastanku uz premijera Gutića prisustvovao je ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović.

Stranica 1 od 2

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik