RTVTK - Items filtered by date: Petak, 07 Travanj 2017

U organizaciji Behrambegove medrese  i Medžlisa IZ Tuzla, u Bosanskom  Kulturnom Centru u Tuzli   otvorena je jedinstvena izložba “Upoznaj Poslanika alejhiselam”, autora Esmira Halilovića. Već prvog dana, izložba je pobudila veliki interes građana.Više u video prilogu  
Sagovornici: dr. Esmir Halilović, autor izložbe  “Upoznaj Poslanika alejhiselam”
mr. Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski

U Tuzli danas bilježimo priču koja potvrđuje da ova zemlja ima itekako dobrih i pažnje vrijednih ljudi. Nana Hajrija Hadžiarapović do sada je obradovala mnoge porodice, pomažući im na različite načine. Potaknuta pričom koju je vidjela u programu Radio-televizije Tuzlanskog kantona danas je obradovala i porodicu 100-postotnog ratnog vojnog invalida iz Tuzle Hasan Duraković. Više u video prilogu
Sagovornici: Hajrija Hadžiarapović, Hasan Duraković

Naučna konferencija ''Savremeni izazovi i perspektive društvenih i humanističkih studija'' okupila je danas na Filozofskom fakultetu više od 170 autora širokog spektra disciplina društvenih i filozofskih nauka iz Bosne i Hercegovine, ali i zemalja okruženja. Po broju prijavljenih radova to je najveća ikada konferencija održana na Univerzitetu u Tuzli.

Društvene i humanističke nauke oduvijek su bile pokretačka snaga društva. Zato je vrlo težak zadatak očuvati im tako značajnu ulogu u vremenu kad tržište rada traži profile nekih drugih obrazovnih umjerenja, smatraju na Filozofskom fakultetu.

- Svjesni smo mi cjelokupne  društvene situacije. Svjesni smo da se mijenjaju prilike da se društvene i humanističke nauke nalaze na jednoj prekretnici u odnosu na tehničke i medicinske nauke. Ovo je naš pokušaj da humaništičkim i društvenim naukama damo priliku, da pokažemo gdje su, šta su naše perspektive i da odgovorimo na zahtjeve šire društvene zajednice, kaže za RTVTK prof. dr. Meliha Hrustić, vd. dekanesa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Perspektiva društvenih i humanističkih nauka, prezentirana je danas kroz rezultate 140 istraživanja, više od 170 autora, te brojnim pratećim aktivnostima u organizaciji studenata. Niz radionica, promocija, izložbi i rasprava prethodilo današnjem centralnom događaju u okviru obilježavanja Dana Filozofskog fakulteta.

Najveća naučna konferencija u povijesti Univerziteta u Tuzli, privukla je pažnju i obrazovnih vlasti.  Prateći diskusiju premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, naglasio je posebnu društvenu odgovornost Filozofskog fakulteta koji se kako je kazao nalazi na svojevrsnoj prekretnici kad je u pitanju tržište rada. Na takve je izazove Fakultet odgovaro i u prošlosti, a siguran sam da ćemo i na ovaj izazov zajedno uspješno odgovoriti, poručio je premijer Gutić. Resorno ministarstvo za obrazovanje i nauku, pratit će potrebe Filozofskog fakulteta, kazali su.

- Ja se nadam da će ova naučna konferencija s obzirom na skup vrlo eminentnih stručnjaka polučiti zaključke kojima možemo revidirati trenutne kurikulume, eventualno razmišljati o promjeni i uvođenju novih programa i uopšteno pitanja obrazovanja na filozofskim fakultetima, Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK.

Na 11 odsijeka Filozofskog fakulteta u Tuzli, na sva tri studijska ciklusa studira 1.500 mladih ljudi. Oko 80 zaposlenih obrazuju studente za buduće profesore bosanskog, engleskog, njemačkog, te turskog jezika i književnosti, zatim na odsjecima Žurnalistike, Historije, Socijalnog rada, Sociologije i Filozofije, Psihologije i Pedagogije, Razredne nastave i Predškolskog odgoja.

Petak, 07 Travanj 2017 14:55

Tuzla: Premijerno prikazan film "Ruža"

U okviru manifestacije 13. Dani mladih Tuzle koja se obilježava u organizaciji Udruženja „Mladi Tuzle“ i Pozorišta mladih Tuzle, premijerno je izveden film „Ruža“.
Rađena po motivima istoimenog romana Nure Bazdulj Hubijar, priča „Ruža“, nakon pozorišnog izvođenja , po prvi put je doživjela i svoju ekranizaciju.

Više u video prilogu govore Adnan Mujkić, predsjednik Udruženja "Mladi Tuzle" i glumica Olivera Blažević

(VIDEO)

Petak, 07 Travanj 2017 14:36

U Tuzli obilježen Svjetski dan zdravlja

Fakultet za tjelesni odgoj i sport prilikom tradicionalnog obilježavanja Svjetskog dana zdravlja uvijek se vodi činjenicom da je sportska aktivnost jedna od najboljih preventivnih tretmana za bilo kakva oboljenja. Zbog toga su u okviru ovog dana organizovali bogat program zasnovan na različitim sportskim aktivnostima.Događaju je prisustvovala delegacija Vlade TK, na čelu sa premijerom Begom Gutićem, koji se družio sa najmlađim učesnicima.
Više u video prilogu.
Sagovornici:
Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK
dr. sc. Muris Đug, prodekan za naučnoistraživački rad, FTOS

U sklopu manifestacije Dani Filozofskog fakulteta sinoć održana je promocija časopisa Društvene i humanističke studije Filozofskog fakulteta u Tuzli. Časopis DHS pokrenut je prošle godine u namjeri da se na Fakultetu intenzivira i unaprijedi naučno-istraživački rad i izdavačka djelatnost. Izlazit će dva puta godišnje.

Sagovornici :

Sead Nazibegović, glavni i odgovorni urednik DHS časopisa

Selma Porobić, promotor časopisa

Prvi i jedini u Federaciji BiH, Tuzlanski kanton je obezbjedio sredstva za liječenja pacijenata sa reumatoidnim artritisom, najsavremenijom terapijom,  biološkim injekcijama. Na ovaj način, će se u velikoj mjeri pomoći u liječenju     ukupno 20 pacijenata sa području TK, za šta će se u 2017 godini biti izdvojeno 400 000 KM.  Inače reumatoidni artitis je teška i progresivna bolest koja u konačnici dovopdi do trajnog invaliditeta i prerane smrti.

Opširnije u video prilogu:
sagovornici: dr. Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva u Vladi TK i prof. dr. med. sci. Suada Mulić-Bačić, internista- rematolog   

Petak, 07 Travanj 2017 14:09

Obilježen Svjetski dan zdravlja ( Video)

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja,  Dom zdravlja Tuzla je organizirao besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska za sve zainteresirane na lokacijama u MZ Solana, te u Centru za dijabetes, dok je u Dispanzeru za predškolsku djecu održano predavanje o temi "Ishrana djece predškolske dobi". Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja je ''Depresija, pričajmo o tome''. Tim povodom u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona održan je  okrugli sto o ovoj temi.

Opširnije u video prilogu:
Sagovornici: Dr. Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK i Amela Fočić, koordinatorica programa Aktivnog starenja Švicarskog CK ureda u Tuzli.

U organizaciji Munja Inkubator društvenih inovacija u Tuzli je održano polufinalno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu, koje je podržalo  Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona. Tema kojim su se bavili mladi je razvoj drvne industrije.
Detaljnije u video prilogu...
Govore:
Mirela Omerović, stručni saradnik za obrt u Ministarstvu razvoja i poduzetništva TK
Jan Zlatan Kulenović, direktor Munja Inkubator društevnih inovacija

O temi „Rad i stvaralaštvo u 21.vijeku“ U Brčkom je održana Međunarodna konferencija koju su organizovali Evropski univerzitet Brčko-Distrikt i Evropski univerzitet “Kallos” Tuzla.Ove godine svoje radove izložilo je preko 170 domaćih i međunarodnih naučnih radnika i stručnjaka iz sedam zemalja.

Pogledajte VIDEO, govore:

akademik Zoran Milošević, rektor Evropskog univerziteta Brčko

akademik Wolfgang Rohrbach, Evropska akademija nauka

Stranica 1 od 2

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Korisnik