RTVTK - Items filtered by date: Ponedjeljak, 13 Ožujak 2017
Ponedjeljak, 13 Ožujak 2017 18:44

Otvoren četvrti "Tuzla Brain Week"

Danas je na Medicinskom fakuletu UNTZ održana svečana ceremonija otvaranja četvrtog po redu Tuzla Brain Week-a, odnosno Sedmice mozga. Prevencija bolesti i edukacija javnosti o važnosti njege ovog organa primarni su cilj ove manifestacije. Tema ovogodišnjih susreta je mozak i gentika.
Više pogledajte u video prilogu.
Sagovornici: Sejfo Begić, predsjednik Udruženja studenata „Medicus“
                        Nermina Hadžigrahić, dekanesa Medicinskog fakulteta UNTZ
                        prof.dr. Osman Sinanović, načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla
                        Bahrudin Hadžiefendić, ministar za zdravstvo TKPripreme za provedbu eksterne mature u osnovnim školama i gimnazijama u Tuzlanskog kantona uveliko su u toku. Matura je planirana za sredinu maja. Katalozi ispitnih pitanja i zadataka su isti kao i prošle godine i objavljeni su na zvaničnoj web stranici Pedagoškog zavoda TK.

Više u video prilogu.

Sagovornik: Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK

Ponedjeljak, 13 Ožujak 2017 15:23

Materinski dom Tuzla: Za zajedništvo majke i bebe

Materinski dom u okviru Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla egzistira već dvije godine. Smještaj i svu neophodnu pomoć pruža maloljetnim trudnicama odbačenim iz porodice i sredine, kao i majkama porodiljama koje nemaju podršku porodice da zadrže bebe. Do sada se pokazala opravdanost postojanja ovakvog vida zbrinjavanja majki, jedinog ovakvog tipa u BiH.
Do sada su u Materinskom domu u Tuzli boravile 4 majke sa djecom. Sve četiri majke su ostale uz svoju djecu, a dvije su tokom boravka u materinskom domu završile zanat i zaposlile se.  „U Materinskom domu mogu biti smještene majke sa više djece s tim da jedno dijete mora biti mlađe od tri godine, kao i trudnice, naročito maloljetne. Razlozi za upućivanje su različiti – od odbačenosti od socijalne sredine, ili suprug neće da prizna dijete ili je dijete začeto izvan bračne zajednice pa je majka naišla na osudu okoline ili porodice i sl.“, kaže direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla Amir Muharemović.
U Materinskom domu Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla mogu biti smještene istovremeno četiri majke i osmero djece. Krajnji cilj je psihološko osnaživanje majki kako bi ostale uz svoju bebu. Radi se na povezivanju sa biološkom ili supružničkom porodicom majke, ali i na osposobljavanju za samostalan život sa svojim djetetom. Prilikom smještaja pruža im se višestruka pomoć.  „Majkama u Materinskom domu pruža se prilika da se ostvare kao majke, da stvore roditeljske kompetencije, a pruža im se sva socijalna i psihološka pomoć koja  im je neophodna“, kaže direktor Muharemović.
Prije zvaničnog osnivanja ovog odjela u Domu je pružana slična usluga smještaja za majke u riziku od odvajanja od djece, a pomoć je iskoristilo njih sedam. Iako u Materinskom Domu u Tuzli trenutno nema  smještenih majki i djece, njegovo dvogodišnje postojanje pokazalo se opravdanim, kaže direktor Amir Muharemović.  „U većini slučajeva majke su ostale sa djecom i ovdje su dodatno osposobljene kroz razne kurseve, edukacije, tako da su po izlasku iz Materinskog doma mogle naći zaposlenje i da su se vratile u biološku porodicu. Ukoliko to nije bilo moguće, one su osposobljene da žive samostalno i mogu brinuti o svom djetetu, smatra Muharemović.
Majke koje se nakon porođaja ne mogu vratiti u biološke porodice ili vanbračne zajednice, u Materinskom domu mogu ostati najduže 12 mjeseci, a upućuje ih nadležni centar za socijalni rad. Specifičnost  situacije boravak majke i djeteta može produžiti za izvjestan period. 

Opširnije u video prilogu

Sagovornik: Amir Muharemović, direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla

Sjednica Skupštine TK hitnog karaktera na kojoj će se govoriti o stanju na Univerzitetu u Tuzli sa osvrtom na aktuelnu situaciju, biće održana u četvrtak 16.marta. Kolegij Skupštine TK na današnjoj sjednici oštro je osudio nedavni incident među univerzitetskim porofesorima koji se dogodio na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu.  Kako bi se pronašlo rješenje za aktuelne probleme, Kolegij od svih relevantnih institucija i aktera traži da, do hitne sjednice Skupštine dostave zvanične informacije o posljednjim dešavanjima na Univerzitetu, kako bi poslanici mogli donjeti kvalitetne zaključe, a sve u cilju normalizacije stanja u akademskoj zajednici.
Više u video prilogu...
Sagovornik Senad Alić, predsjednik Skupštine TK

Na Filozofskom fakultetu u Tuzli studenti su održali mirne proteste negodujući zbog novonastale situacije na Univerzitetu u Tuzli. Organizator okupljanja bila je Unija studenata Univerziteta u Tuzli. Pozvali su odgovorne da što prije riješe ovu situaciju, jer studenti se plaše za svoju akademsku budućnost, ali i budućnost Univerziteta.

Više u videoprilogu..

Naš sugovornik je Nedžad Hodžić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli

Budući da za desetak dana kalendarski nastupa proljeće i time počinju i aktivnosti na čišćenju bašti i njiva, vatrogasci još jednom upućuju apel svima da paze prilikom paljenja otpada i da vatru ne ostavljaju bez nadzora. Treba razmisliti o tome, da u trenucima kada gase požare na otvorenom, vatrogasci su možda potrebniji na nekom drugom mjestu, spašavajući živote ili materijalna dobra.    

Detaljnije u video prilogu...
Govori:
Senad Ahmetagić, zamjenik starješine Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla

Prema informacijama iz Kantonalnog štaba Civilne zaštite zbog poplava i dalje je teško stanje u Doboj Istoku i Gračanici. Najviše je ugroženo poljoprivredno zemljište.

U Gračanici je pod vodom 80 hektara poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj rijeke Spreče na mjerom mjestu Karanovac niži je za 13 cm u odnosu na nedjelju. Ipak u ovoj općini još se isu stekli uslovi za prestanak važenja Odluke o proglašenju stanja opasnosti od klizišta i poplava. Zbog položaja nekoliko stambenih objekata, najkritičnije stanje je bilo u MZ Donja Orahovica.

U Doboj Istoku pod vodom je oko 60 hektara poljoprivrednog zemljišta. I dalje je na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće. Radi prevencije i otklanjanja štetnih posljedica po građane i materijalna dobra u stanju pripravnosti su organi mjesnih zajednica građani, ali i služba civilne zaštite, koja je na terenu od ranih jutarnjih sati.

Vodostaj na brani HA Modrac niži je za 6 cm u odnosu na jučerašnje mjerenje. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 79,2 metara kubnih/s.

U ostalim općinama kantona stanje je pod kontrolom.

Kada su u pitanju klizišta stanje se tokom vikenda nije promijenilo. U Tuzli, prema informacijama iz gradskog štaba Civilne zaštite, nije bilo novih dojava.

Službe civilne zaštite u TK prate stanje i interventno djeluju po prijavama građana.

Oštri tonovi između rektorata u Tuzli i Vlade TK nastavljaju se. Rektor prof.dr.Samir Nurić je, na press-konferenciji, odlučno odbacio sve tvrdnje premijera Bege Gutića, iznesene na prošlosedmičnoj press-konferenciji. U međuvremenu, Upravni odbor je pokrenuo proceduru za opoziv profesora Nurića sa funkcije rektora. O tome će tajnim glasanjem odluku donijeti Senat Univerziteta.

Pogledajet VIDEO, govori:

prof.dr.Samir Nurić, rektor Univerziteta u Tuzli

Ponedjeljak, 13 Ožujak 2017 12:01

Završne pripreme za Dane Filozofskog fakulteta

Završne pripreme za organizaciju menifestacije „Dani Filozofskog fakulteta“ kojom će se obilježiti 24. godišnjica rada ove visokoškolske ustanove bile su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatana Muratovića sa predstavnicima programskog i organizacionog odbora ove manifestacije.

    Dani Filozofskog fakulteta su prilika za prezentaciju dostignuća ovog fakulteta, međusobnu razmjenu znanja, iskustava, ideja, intenziviranje saradnje između organizacija, te otvaranje Fakulteta prema društvenoj zajednici, a sve kako bi Fakultet što kvalitetnije odgovorio na potrebe društva u kojem djeluje. Ova manifestacija predstavlja priliku naučnicima, profesorima, mladim istraživačima, doktorantima, magistrima i studentima da prezentiraju svoje radove i rezultate svog rada.

    Kako je danas rečeno, predviđeno je da glavni događaj manifestacije koja će ukupno trajati oko dva mjeseca bude naučna konferencija „Savremeni izazovi i perspektive društvenih i humanističkih studija“. Konferencija će za cilj imati prezentaciju Filozofskog fakulteta, ali i pokušati da ukaže na moguće pravce njegovog daljeg razvoja i transformacije, kako bi što kvalitetnije odgovorio potrebama tržišta rada.

    Premijer Gutić je rekao da će Vlada podržati održavanje ove manifestacije koja ima i međunarodni karakter. „Filozofski fakultet je društveni kapital i njegova transformacija i uopšte transformacija visokog obrazovanja u Tuzli je dugotrajan i dugoročan projekat u kojem pored odgovora na pitanja i zahtjeve tržišta rada moramo uzeti u obzir i neke druge, strateške ciljeve“ rekao je premijer Gutić.

U ime programskog i organizacionog odbora Manifestacije današnjem sastanku su prisustvovali profesori Mirsad Kunić, Adib Đozić, Nijaz Karić i Asim Pandžić.

Predstavnici najvećih bh. kompanija iz sektora trgovine uputili su otvoreno pismo Vladi FBIH koje prenosimo u cijelosti. "Poštovani, Obraćamo Vam se u ime 10 najvećih kompanija iz sektora trgovine. Ukupno zapošljavamo više od 14.590 zaposlenika te imamo više od 1.380 prodajnih mjesta. Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji je Vlada Federacije BiH poslala u parlamentarnu proceduru donosi negativne posljedice po sektor trgovine koje će rezultirati padom ekonomske aktivnosti i smanjenjem broja zaposlenih u sektoru, sa negativnim dugoročnim efektom na privredu Federacije BiH. Nacrt Zakona ”o pušenju” u kontekstu reguliranja trgovine veoma je drastičan i uvođenjem novih zabrana, posebno potpunom zabranom isticanja duhanskih proizvoda u trgovinama, mnogo je stroži od regulacije u zemljama u okruženju. Takvim nesrazmjernim i paušalnim zabranama Vlada FBiH potpuno nepotrebno ugrožava poslovnu klimu i dodatno pogoršava uslove poslovanja trgovine u Federaciji BiH. Naime, dokidanjem mogućnosti isticanja proizvoda (zabrana stavljanja proizvoda na vidljive police) onemogućava naš dio zarade koji postižemo sa poslovnim partnerima i ugrožava naš opstanak na tržištu. Ovakav udar na trgovinu, posebno na sektor maloprodaje u kojem je zaposleno više od 50.000 građana, nije opravdan i apeliramo na Vladu FBiH da u parlamentarnoj proceduri izmijeni tekst Nacrta. Iskustva iz drugih zemalja pokazuju kako uvođenje rigoroznih zabrana u trgovini duhanskih proizvoda ne rezultira smanjenjem javno zdravstvenog problema pušenja u FBiH, kako se to navodi u Nacrtu zakona. Ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu, glavni efekti ovog zakona bit će pad prihoda u trgovini, jačanje crnog tržišta cigareta te povezan pad prihoda u državnom budžetu koji nosi negativne posljedice na veliki broj građana Federacije BiH. Budući da nije bilo javne rasprave o ovom prijedlogu Zakona, ni Ministarstvo zdravstva Federacije BiH ni Vlada Federacije BiH niti u jednom trenutku nisu izložili argumente ili dokaze koji bi opravdali uvođenje rigoroznih zabrana u trgovanju duhanskim proizvodima. S druge strane, nacrt Zakona ni na koji način ne rješava glavni problem tržišta duhanskih proizvoda u Federaciji BiH, a to je crno tržište koje u BiH iznosi više od 30 posto ukupne potrošnje, po čemu je BiH rekorder u Evropi. U protekle četiri godine legalno tržište duhanskih proizvoda je smanjeno za 42 posto, zbog čega su trgovci direktno izgubili 55 miliona KM. Dodatno, na crnom tržištu prodaju se neprovjereni duhanski proizvodi loše kvalitete što negativno utiče na zdravlje građana, a državni budžet godišnje gubi više od 210 miliona KM. U Udruženju trgovaca BiH podsjećaju da je značajno povećanje crnog tržišta uslijedilo upravo nakon naglog uvođenja restriktivnih mjera u pogledu oštrog podizanja visine akciza na duhanske proizvode. Zbog toga apeliramo na Vladu FBiH da prije uvođenja novih zabrana fokus politike u ovom segmentu stavi na borbu protiv crnog tržišta jer bi smanjenje crnog tržišta donijelo puno više koristi i za javno zdravlje građana, i za privredu i za državni budžet. Stojimo na raspolaganju za dodatna pojašnjenja i prezentaciju dodatnih argumenata. S poštovanjem, iNovine BH d.o.o. BINGO d.o.o. HOLDINA d.o.o. Ajla Alimanović Dario Nikolić Ante Aralica Direktorica društva Direktor društva Direktor društva ENERGOPETROL d.d. KONZUM d.o.o. Duhanpromet d.o.o Ante Aralica Tomislav Bagić Abdulah Avdagić Direktor društva Direktor društva Direktor društva Tobacco Press d.o.o. AMKO d.o.o. RIVA d.o.o. Kenan Avdagić Muamer Alata Abdulah Avdagić Direktor društva Direktor društva Direktor društva PETROL BH d.o.o. Uroš Bider Direktor društva
Stranica 1 od 2

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« March 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prijava

Korisnik