RTVTK - Items filtered by date: Petak, 17 Ožujak 2017

U Bosni i Hercegovi armija nezaposlenih govori da je zaposlenje u ovoj zemlji teško naći. Međutim, do posla lakše dolaze oni koji su se na vrijeme odlučili obrazovati i usavršavati u oblastima u kojem ima deficit radnika. U posljednje vrijeme, zanimanja koja donose novac i zaposlenje su mahom zanatska zanimanja. Na TK, za upis učenika u zanatske škola postoje brojne pogodnosti, a po završetku škole zanatlije posao lakše pronalaze.Ipak, odaziv učenika je mali.

Više u video prilogu .

Sagovornici :

Razija Majstorović, šefica Odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju u Službi za zapošljavanje TK

Zlatko Ibrišimović, stručni savjetnik u Pedagoškom zavodu TK

Mevludin Ferhatović, direktor Građevinsko-geodetske škole Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla nastavlja s razvojem i u ovoj godini. Pored novog air-busa i novih avio linija, uskoro će početi radovi i na proširenju putničkog terminala. S ciljem stvaranja preduslova za dobivanje potrebne dokumentacije za realizaciju projekta rekonstrukcije, adaptacije i proširenja objekta putničkog terminala, nedavno je delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Međunarodnog aerodroma u Tuzli boravila u posjeti Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Više u video prilogu.

Sagovornici :

Rifat Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla

Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK

Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK ponovo je osudio incident na Rudarsko Građevinsko Geološkom fakultetu u Tuzli. Ipak, ističe da je stvarni problem tuzlanskog Univerziteta drastično manji broj budućih studenata.

Više u video prilogu.

Sagovornik : Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK

Vijećnici OV Čelić danas su usvojili Izvještaj o radu JZU Dom zdravlja Čelić za 2016-u kao i Program rada ove ustanove za tekuću godinu. Usvojen je i Plan poslovanja JKP „Čistoća“ kao i Godišnji izvještaj o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku općinske administracije Čelić.  

Više pogledajte u video prilogu.
Sagovornik : Mujo Jusić, predsjedavajući OV Čelić

U Sapni je obilježena 19.godišnjica od formiranja Općine. Među ključnim projektima za razvoj ove općine je završetak putne kominukacije koja će preko Teočaka i Čelića, Sapnu povezati sa Distriktom Brčko, odnosno, granicom na Savi. Realizaciju ovog projekta finansijski će podržati Vlada kantona. Neće biti zanemareni, rečeno je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, ni drugi projekti iz oblasti putne i komunalne infrastrukture.

Pogledajte VIDEO, govore:

Senad Alić, predsjednik Skupštine TK
Bego Gutić, premijer TK

Zudin Mahmutović, načelnik Općine Sapna

Petnaesti po redu Teatar Kabare Tuzla Fest (TKT Fest), pozorišni festival regionalnog karaktera, počinje 27. marta u Tuzli i trajat će do  4. aprila, a bit će izvedeno devet predstava raznih žanrova gostujućih teatara iz susjednih zemalja.

Umjetnički rukovodilac Teatra Kabare Tuzla Vlado Kerošević izjavio je za Fenu da je 15. TKT Fest i godišnjica osnivanja Teatra Kabare Tuzla, jer je TKT kao scena UG Teatra soli Tuzla osnovan na Svjetski dan teatra, 27. marta 2002. godine.

Petak, 17 Ožujak 2017 13:44

Podjela muzilica za 85 farmera iz TK

Kantonalna privredna komora Tuzla je u septembru prošle dala podršku u izradi aplikacija svojim članicama Zemljoradničkoj zadruzi „Gračanka“ iz Gračanice i Poljoprivrednoj zadruzi „Milk Land“ iz Tuzle za učešće na javnom pozivu za USAID - ove grantove mljekarima. U okviru projekta Farma 2 odobreno je 191.600 KM za nabavku opreme. Dio te opreme, a riječ je o muzilicama, danas je dobilo 85 kooperanata zadruge Milk Land.
Više u video prilogu

sagovornici
Refik Gogić, mljekar iz Banovića
Devleta Pamukčić, direktorica PZ Milk Land Tuzla

Od federalne Vlade poljoprivrednici očekuju isplatu zaostalih poticaja do 15. aprila kako bi proljetna sjetva počela na vrijeme. U protivnom najavljuju proteste te snalaženje za potrebna sredstva, kao i dosad, preko mikrokreditnih organizacija zbog nižih kamata u odnosu na bankarski sektor. Federalna revizija, odnosno provjera svih zahtjeva poljoprivrednika je završena pa su oni ipak optimisti -poručeno je sa sjednice Grupacije registrovanih obrta u poljoprivredi TK.

Više u video priogu

sagovornici:
Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPK Tuzla
Muhamed Halilović, predsjednik Grupacije registrovanih obrta u poljoprivredi TK

Skupština Tuzlanskog kantona na hitnoj sjednici, donijela je Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kojim su smjenjeni rektor, Upravni odbor te prorektori Univerziteta u Tuzli. Kako je navedeno u Izmjenama zakona Vlada TK i Senat će imenovati predsjednika i čanove Upravnog odbora, a njihov mandat trajat će do imenovanja Upravnog odbora u skladu sa zakonom. Izmjene na snagu stupaju od danas.

Vršioca dužnosti rektora Univerziteta imenovat će Skupština TK, na prijedlog Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK - navodi se u Izmjenama zakona o visokom obrazovanju. Prorektore će, pak, imenovati Senat na prijedlog vršioca dužnosti rektora.

Pored Izmjena zakona, Skupština je usvojila i zaključke koji imaju za cilj stabilizaciju stanja na Univerzitetu. Jedan od njih je i pristupanje promjena standarda i normativa. Prije svega u da se nastavnicima i saradnicima smanji opterećenje, te da se uvedu platni razredi koji će biti zasnovani na univerzitetskim zvanjima.

Skupština zaključkom traži i pokretanje procedura za izradu eleborata u cilju osnivanja novih studijskih programa i fakulteta. Tu se misli na poljoprivredni, tekstilni, fakultet za turizam, diplomatiju i međunarodne odnose, stomatološki i građevinski fakultet.

Skupština TK traži od resornog ministarstva da hitno pripremi izmjene Zakona o visokom obrazovanju koje bi bile usaglašene sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH te se spriječi politički uticaj na izbor menadžmenta Univerziteta, s tim da dosegnuti nivo prava akademske zajednice i studenata ne bude umanjen.


Detaljnije u video prilogu...

Govori:
Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i mlade Skupštine TK

Do 31. marta ove godine rok je za uplatu premije zdravstvenog osiguranja na području TK . Po isteku utvrđenog roka, premiju osiguranja za 2017. godinu će moći uplatiti samo osobe koje se prvi put prijavljuju na obavezno zdravstveno osiguranje u matičnu evidenciju Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Opšinije u video prilogu:

Sagovornik: Rijad Kurtalić, stručni saradnik za odnose za javnošću ZZO TK.

Stranica 1 od 2

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« March 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prijava

Korisnik