RTVTK - Items filtered by date: Nedjelja, 19 Ožujak 2017
Jučer su u Turskoj počeli radovi na izgradnji mostu za koji se tvrdi da će biti najduži viseći most na svijetu. Prostirat će se preko moreuza Dardaneli u zapadnoj Turskoj između Egejskog i Mramornog mora. Kako piše AFP, projekt bi trebao biti završen 2023. godine kada bi se preko ovog mosta dužine 2.023 metra između dva nosiva stuba trebalo protezati šest saobraćajnih traka. Ovaj viseći most koji će povezati Evropu i Aziju preuzet će titulu najdužeg od japanskog mosta Akashi Kaikyo dugog nešto manje od 2.000 metara. Svečani početak gradnje ozvaničen je na proslavi 100. godišnjice osnivanja moderne republike Turske, za šta ovaj narod može zahvaliti Mustafi Kemalu Ataturku. Subotnjoj ceremoniji je sa azijske strane prisustvovao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a sa evropske premijer Binali Yildirim. "Ovaj most će biti broj jedan u svijetu. Povezivat će Evropu i Aziju", kazao je Erdogan. Most gradi konzorcij tuskih i južnokorejskih firmi Limak, Yapi Merkezi, Daelim i SK. Most koji će nositi naziv Canakkale 1915, u čast bitke za Dardanele koji se tako zovu na turskom jeziku, koštat će više od 10 milijardi turskih lira (2,76 milijardi dolara). VIDEO:

Na dijelu jezera Modrac, u Kiseljaku, članovi udruženja „Manevarac“ i Fider“ iz Tuzle od smeća su očistili oko kilometar obale. Riječ je o akciji održanoj povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, a u sklopu koje je održan i ribarski memorijalni kup  Džemal Subašić. Podršku im je pružilo i JKP Komunalac.
Više u video prilogu.
Sagovornici:
Šemsudin Joldić, predsjednik Udruženja demobilisanih policajaca 1992-1995 “Manevarac” Tuzla
Dragan Koler, predsjednik UG “Feeder” klub Tuzla

Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske optuženih za zločine nad civilima u selu Kravice kod Srebrenice nastavlja se sutra pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

U ovom procesu optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Svi optuženi su se ranije izjasnili da nisu krivi po optužbama, a detaljnu odbranu za sada je iznio samo Batinić, dok su Nedeljković i Golijanin odbili da to učine.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti okrivljene za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svjedoka i eksperata kao i izvođenje drugih dokaza, prenosi Tanjug.

Optuženi se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.

( FENA )

Novi zakon o porezu na dohodak predstavlja jednu od mjera iz Akcionog plana za provođenje Reformske agende, kojim će se osloboditi plaćanja poreza niža primanja, a obaveza plaćanja poreza prenijeti na visoka primanja. Tako će sva primanja do 700 KM na mjesečnom nivou biti bez poreza.

Prema informacijama iz Federalnog ministarstva finansija, a koje je u svojim izračunima koristilo evidencije Porezne uprave FBiH, koja je jedina ovlaštena i ima bazu podataka o svakom primanju pojedinačnog zaposlenog, 55 posto od ukupnog broja zaposlenih neće plaćati porez na dohodak od nesamostalne djelatnosti.

Oni takođe naglašavaju da je porez na dohodak obaveza svakog zaposlenog, a ne obaveza poslodavca, te da se prilikom izrade prednacrta zakona vodilo računa o fer i pravičnom rasporedu tog poreznog tereta, a istovremeno je vrlo bitno da zakon bude jasan i efikasan u svojoj primjeni.

Novim Zakonom o porezu na dohodak proširuje se porezna osnovica na način da se uključuju naknade na ime toplog obroka, prevoza i regresa prilikom obračuna poreza, koje dosad nisu bile oporezovane niti su na njih plaćali doprinosi iz kojih zaposlenik stiče pravo na penziju ili na zdravstvo ili na naknadu prilikom prestanka rada.

Minimalna uplata doprinosa za penziono osiguranje proizvodi minimalnu penziju tog zaposlenog. Međutim, prema predloženom zakonu ukoliko se uzme za primjer minimalna plaća u Federaciji BiH koja iznosi oko 500 KM, te pripadajuće naknade (topli obrok, prijevoz i regres) koje iznose do 200 KM, osnovica iznosi 700 KM na koju se neće plaćati porez na dohodak, ali će zaposlenik zbog proširenja osnovice, ostvariti veća prava (penzija, zdravstvo, naknada za nezaposlenost) usljed plaćanja doprinosa na tako proširenu osnovicu.

Pored toga, smanjena je stopa doprinosa koju su dosad plaćali poslodavci sa 41,5 posto na 33 posto, što će uticati na zadržavanju istih troškova poslodavca na minimalnim primanjima zaposlenih, ali će se smanjivati njegovi troškovi kod zaposlenih sa većim primanjima.

Obračun poreza na dohodak će se vršiti na način da se od ukupnog prihoda umanje obavezni doprinosi od 33 posto i lični odbitak od 700 KM mjesečno, i na tako dobivenu osnovicu primjene stope poreza. Porez na dohodak će se obračunavati primjenom progresivnih poreznih stopa – 13 posto na iznos osnovice do 800 KM mjesečno ( 9.600 godišnje), i po stopi 20 posto na razliku osnovice veće od 800 KM mjesečno (više od 9.600 godišnje).

Primjenom i te metodologije, zaposlenik sa primanjima do 1.500 KM će plaćati manje poreza na dohodak po predloženom zakonu u odnosu na trenutno važeći.

Na temelju izračuna koji su napravljeni u Federalnom ministarstvu finansija,  prema trenutno važećem zakonu, na ukupna primanja koja čine plaću od 600 KM i naknade (topli obrok, prijevoz, regres) od  200 KM, zaposlenik je plaćao 30 KM poreza na dohodak, a njemu se isplaćivalo 770 KM. Po predloženom zakonu, taj zaposlenik će plaćati 13 KM poreza na dohodak, a zadržati za sebe 787 KM. Taj zaposleni će imati više 17 KM, a koji je dosad plaćao na ime poreza.

Zaposlenik sa primanjima plaće od 1.000 KM i naknade (topli obrok, prijevoz, regres) od  200 KM, plaćao je 70 KM poreza na dohodak, a njemu se isplaćivalo 1.130 KM. Po predloženom zakonu, ovaj zaposlenik će plaćati 65 KM poreza na dohodak, a zadržati za sebe 1.135 KM.

Zaposlenik sa primanjima plaće od 1.300 KM i naknade (topli obrok, prijevoz, regres) od  200 KM, plaćao je 100 KM poreza na dohodak, a njemu se isplaćivalo 1.400 KM. Po predloženom zakonu, taj zaposlenik će plaćati 104 KM poreza na dohodak, a zadržati za sebe 1.396 KM.

Zaposlenik sa primanjima plaće od 2.000 KM i naknade (topli obrok, prijevoz, regres) od  200 KM, plaćao je 170 KM poreza na dohodak, a njemu se isplaćivalo 2.030 KM. Po predloženom zakonu, taj zaposlenik će plaćati 244 KM poreza na dohodak, a zadržati za sebe 1.956 KM.

Iz tih primjera je vidljivo da će zaposleni sa primanjima većim od 1.500 KM na mjesečnoj osnovi plaćati više poreza nego što su bili u obavezi da plaćaju po trenutno važećem zakonu.

Primjenom progresivnih stopa postiže se fer i pravičan raspored poreznog tereta, jer će zaposleni sa višim primanjima plaćati i više poreza, a zaposleni sa niskim primanjima plaćati manje poreza na dohodak, navode iz Ministarstva finansija FBiH.

U okviru 1. kola Lige 6, večeras su u tuzlanskom Mejdanu, pred oko 3.000 gledatelja, košarkaši  OKK Slobode pobijedili ekipu sarajevskog Sparsa rezultatom 91:82 (23:24, 26:24, 24:18,18:16).

Susret je bio veoma zanimljiv, ali i rezultatski izjednačen sve do 27. minute kada je domaći tim pogotkom Almira Hasandića stekao osjetnije vodstvo (71:64), koje je uz povremene oscilacije u igri uspio sačuvati do kraja.

U samom finišu Maksim Kovačević je trojkom smanjio prednost Tuzlaka (83:78), ali je sve riješeno nakon zakucavanja Nedžada Muratovića za prednost 86:78, a i konačnu pobjedu i prve bodove u Ligi 6.

Najefikasniji u ekipi OKK Slobode bili su Almir Hasandić sa 24 i Mirza Hrnčić sa 15 poena.

U ekipi Sparsa najviše poena postigli su Maksim Kovačević 25 i Stefan Đorđević 16.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« March 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prijava

Korisnik