RTVTK - Items filtered by date: Utorak, 07 Ožujak 2017

U Tuzli je danas održan Prvi sastanak Radne grupe za izradu Lokalnog akcionog plana za rješavanje problema u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja Roma u Tuzli. Na inicijativu gradskog vijećnika Nedžada Jusića i Gradske uprave, uz podršku OSCE misije u BiH,World Vision BiH, Fonda ''Otvoreno društvo BiH'' i Fondacije Tuzlanske zajednice, pristupilo se izradi Lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma. U izradi će učestvovali predstavnici relevantnih institucija, organizacija, kao i pripadnici romske nacionalnosti, aktivisti u nevladinim organizacijama.


Više pogledajte u video prilogu.

Sagovornici:  Nedžad Jusić, vijećnik u GV Tuzla
                    Ernesa Mešić, šefica Odjeljenja za socijalnu zaštitu i upravno-pravno rješavanje Tuzle
                    Mirnes Mujić, član radne grupe
                    Admira Biberović, predsjednica Udruženja „Euro Rom“


Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona danas je posjetila fabriku namještaja „Konjuh“ u Živinicama. Cilj je bio dati podršku radu ove fabrike ali i pozvati građane da još jednom pokažu patriotizam i pomognu stabilizaciji poslovanja. Već naredne sedmice trebali bi biti nastavljeni i pregovori sa potencijalnim strateškim partnerom iz Njemačke. Nakon toga, trebala bi se rasvijetliti sudbina ovog nekadašnjeg giganta.

Više pogledajte u video prilogu.
Sagovornici: Bego Gutić, premijerTK
                   Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik „Konjuh“ Živinice

U organizaciji Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, održava se drugi dio humanitarne akcije “Stop raku grlića materice” . Danas su na nekoliko fakulteta Univerziteta u Tuzli održana edukativna predavanja za studente pod nazivom „Mladi educiraju mlade“.

Više u video prilogu.

Sagovornici :

Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla

Sabina Dervišagić, studentica Medicinskog fakulteta UNTZ

Bosna i Hercegovina je domaćin NATO terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina 2017” koja će se održati u septembru ove godine. Danas su predstavnici zemalja članica NATO-a koje učestuju u vježbi bili u obilasku lokacija na TK, na kojima su vježbe planirane.

Više u video prilogu.

Sagovornici :

Samir Huseinbašić, izvšni direktor vježbe

Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite TK

Komisija za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK održala je sjednicu hitnog karaktera povodom aktuelne situacije, stanja na Univerzitetu u Tuzli, koje je kulminiralo fizičkim sukobom dva univerzitetska profesora. Taj događaj danas je okarakterisan kao „crna mrlja“ i sramota za cijelu akademsku zajednicu. Zatraženo je od svih nadležnih da se uključe u rasvjetljavanje svih činjenica koje su dovele to toga, i konstatovano da je neodgovornim ponašanjem pojedinaca, pažnja javnosti preusmjerena s mnogobrojnih problema s kojim se Univerzitet godinama suočava. Članovi Komisije su jednoglasno usvojili nekoliko zaključaka. Više u video prilogu

sagovornik:

Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK

Organizacija III memorijalnog turnira „Srđan Aleksić", kojeg organizira Udruženje „Radničke sportske igre" bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predsjednikom i potpredsjednikom Udruženja Mirsadom Gavranovićem i Samirom Neimarlijom.

Kako je rečeno tokom sastanka plan je da turnir ove godine okupi omladinske pogone ekipa iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

- Vlada Tuzlanskog kantona će podržati održavanje ovog turnira koji nosi veoma plemenitu poruku i pouku za mlade generacije, a koji će, kako čujemo, okupiti oko 200 učesnika iz cijelog regiona. Prilika je ovo da se ponovi svjedočanstvo o izuzetno plemenitom djelu i žrtvi Srđana Aleksića i da mu se svi mi još jednom zahvalimo. Želja nam je da se ovaj turnir, ali i sve druge aktivnosti koje nose ovakve poruke i koji imaju veoma jaku edukativnu dimenziju i dalje razvijaju, te da se osim nogometa prošire i na druge sportove - rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.
Održavanje turnira planirano je za 19. mart u prostorima SKPC „Mejdan u Tuzli.

Utorak, 07 Ožujak 2017 13:10

Prijem za Društvo psihologa u F BiH

Položaj profesije psihologa i afirmacije zvanja psihologa na području našeg kantona bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića sa predstavnicima tuzlanske podružnice Društva psihologa u FBiH, navodi se u Informaciji Odjeljenja za informisanje Vlade TK. Kako su istaknuli predstavnici Društva, psiholozi su u našem kantonu suočeni s brojnim izazovima u svakodnevnom profesionalnom angažmanu, te su u vezi s tim pokrenuli brojne aktivnosti kako bi olakšali i unaprijedili svoje djelovanje.

„U vezi sa problematikom psihologije kao struke na području našeg kantona mi smo već upoznali resorna ministarstva zdravstva i obrazovanja. Također, na federalnom nivou u proceduri je i donošenje zakona o psihološkoj djelatnosti, koji bi ovu oblast trebao uskladiti sa evropskim standardima, te će i to donijeti određene novosti sa kojima ćemo se morati suočiti u narednom periodu. Prije svega to se odnosi na usklađivanje trenutnog studija pedagogije i psihologije sa potrebama tržišta rada, a nakon toga i realizaciju specijalizacije iz kliničke psihologije na JZU UKC Tuzla“ rekla je predsjednica podružnice Društva Mitra Mirković.

Premijer Gutić je izrazio razumijevanje za problematiku i izazove koji nas očekuju te istaknuo podršku Vlade Tuzlanskog kantona ostvarivanju ciljeva Društva. „Mi smo upoznati sa problemom kombinovanog studijskog programa i zvanja psiholog – pedagog. Taj program i to zvanje nam je svojedobno bilo potrebno i dobro rješenje, međutim nefleksibilnost univerzitetskih struktura i nespremnost za prilagođavanje tržištu rada, hiperprodukcijom ovog kadra dovela nas je u situaciju da danas imamo oko 300 diplomiranih psihologa pedagoga na evidenciji Službe za zapošljavanje, a da smo istovremeno veoma deficitarni sa zvanjem psihologa koje je veoma srodno zanimanje. Ova situacija se pravovremenom aktivnošću veoma lako mogla preduprijediti“, rekao je premijer Gutić, ističući da će Vlada podržati već pokrenutu inicijativu osnivanja jednopredmetnog studija, koji će omogućiti i kvalitetnu prekvalifikaciju već postojećeg kadra.

Uz podršku ovoj inicijativi premijer Gutić i ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić izrazili su spremnost da se prilikom pripreme Mišljenja na nacrt Zakona o psihološkoj djelatnosti konsultiraju i uvaže određene sugestije Društva psihologa u FBiH.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas je upriličio prijem za predstavnike 11 javnih preduzeća i ustanova u nadležnosti Tuzlanskog kantona koje su sa pozitivnim poslovnim rezultatom okončale 2016. godinu. Premijer je istakao da uprkos teškim proteklim godinama ova preduzeća i ustanove su u protekloj godini ispunile sve svoje planske i programske aktivnosti i godinu završile sa pozitivnim finansijskim rezultatom.

snimatelj: Emir Šehić

Sagovornici:  Bego Gutić, premijer TK

Vesna Cvjetinović, v.d. direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić

 Kadrija Omazić, direktor JP Šume TK

Suad Hasanović, direktor DD “Spreča” Tuzla

Općinski sud Tuzla u prošloj godini je riješio 47 hiljada 792 predmeta. Na kraju 2016.godine 147 hiljada 461 predmet je ostao neriješen. Od toga je najveći broj preko 89% komunalnih predmeta. Povećanje efikasnosti u 2017.godini ostaje prioritetan zadatak zaposlenih u ovom sudu. Inače kolektivna norma suda u 2016.godini je iznosila 131,27%.

Pogledajte VIDEO, govore:

Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla

Amira Ferizbegović, predsjednica Privrednog odjeljenja Općinskog suda Tuzla

Tomislav Ramljak, predsjednik Krivičnog odjeljenja Općinskog suda Tuzla

Rukija Jusupović, predsjednica Građanskog odjeljenja Općinskog suda Tuzla

Tuzlanska Livnica čelika prodata je na šestoj javnoj prodaji u Općinskom sudu u Tuzli po cijeni od 13,91 milion KM, što je za oko 3 miliona više od početne prodajne cijene. Livnicu je, kako nam je to potvrđeno kupio upravo kalesijski načelnik Sead Džafić, kao fizičko lice. Rok za uplatu sredstava je 30 dana ali i nakon izvšene uplate novac neće otići na namirivanje potraživanja radnika ili Porezne uprave u dijelu za doprinose i radni staž zbog Zakona o stečajnom postupku FBiH ocijenio neustavnim.

Kamerman: Emir Šehić

Sagovornici: Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik Livnice

i Osman Sofić, predsjednik Sindikata radnika Livnice čelika Tuzla

Stranica 1 od 2

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« March 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prijava

Korisnik