RTVTK - Items filtered by date: Srijeda, 01 Ožujak 2017
Srijeda, 01 Ožujak 2017 16:50

Damir Džumhur u četvrtfinalu Dubaija!

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur nastavio je sa sjajnim igrama na ATP turniru iz serije 500 u Dubaiju. Nakon što je jučer u prvom kolu savladao trećeg igrača svijeta Stanislava Wawrinku naš teniser je danas u osmini finala bio bolji i od 36. Igrača sa ATP liste španca Marcela Granollers-Pujola.

Džumhur je slavio u dva seta 6:3 i 6:4 a u četvrtfinalu će igrati protiv Holanđanina Robina Haasea, koji je iznenadio Tomaša Berdycha u nešto ranije odigranom meču.

Damir Džumhur sada ima veliku priliku da izbori polufinale jednog ATP turnira iz serije 500, što bi bila zaista velika stvar i za njega i za bh. tenis.

1. mart, Dan nezavisnosti BiH, jedan je od najvažnijih državnih praznika naše zemlje. Iako je referendum o nezavisnosti, historijska činjenica, te predstavlja težnju građana ove zemlje da žive u neovisnoj državi, u udžbenicima historije šturo se govori o jednom ovom događaju.

Srednja Građevinsko-geodetska škola u Tuzli. Čas historije. Uči se o Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, o referendumu na kojem su se građani izjašnjavali da li žele suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravih građana, muslimana, srba, hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njih žive... Tog 29. februara i 1. marta 1992. godine, učenici nisu bili ni rođeni.

Kroz osnovnu školu, kažu da se historijom nisu mnogo bavili. Taj datum im je bio važan samo zbog činjenice da je neradni dan. Roditelji su se trudili da ih upoznaju sa datumom koji je doveo do formiranja države BiH. U srednjoj školi sve se promijenilo, ističu.

Historija BiH, 25 godina nakon referenduma, koji je otvorio prostor za sticanje državne nezavisnosti, nedovoljno je zastupljena u udžbenicima, smatra i profesorica historije, Senada Čičkušić-Šahović. Ipak, nastavnicma je ostavljena mogućnost da se posvete ovoj temi.

U Građevinskoj školi učenici i kroz školske priredbe imaju priliku da uče o 1. martu. Literarnim radovima pišu o svojoj ljubavi prema BiH, a nastavnici to znaju da nagrade. Profesori su svjesni toga da mladi ponajviše maštaju o tome da napuste BiH, te da je bitno naučiti ih da vole zemlju u kojoj su rođeni. Samo na taj način, moguće je inspirisati ih da poštuju ono što su im u amanet ostavili njihovi roditelji.

Detaljnije u video prilogu...
Govore:
Mahir Tinjić
Ajla Mandalović
Cecilija Pavić
Dženana Mešić
Senada Čičkušić-Šahović, profesorica historije JUMS Građevinsko-geodetska škola Tuzla

U povodu Dana nezavisnosti delegacije Vlade i Skupštine TK, te kantonalnog odbora SDA danas su u Bosanskom Šamcu položili cvijeće na mezar i odali počast bivšem članu predsjedništva BiH i predsjedniku Stranke demokratske akcije BiH, rahmetli Sulejmanu Tihiću. Ovom prilikom prisjetili su se njegovog doprinosa u izgradnji države BiH.

Lik i djelo Sulejmana Tihića ne smiju biti zaboravljeni, poruka je koju su danas uputili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona. Sulejman Tihić je učestvovao u teškim političkim pregovorima - o ustavnim promjenama, reformi policije, državnoj imovini, istakako je premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić. U tim teškim vremenima, znao je kako da pomiri sukobljene strane i da pitanje zajedničkog života u BiH, nametne kao imperativ svima.  
Tokom agresije na BiH Sulejman Tihić je bio i zatočenik koncentracionih logora u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici u Beogradu i Sremskoj Mitrovici. Uprkos tome, bio je veliki patriota i borac za jedinstvenu BiH, zemlju svih građana, što je bila i osnova borbe građana na referendumu za nezavisnost.

Porodica Sulejmana Tihića izrazila je zahvalnost članovima KO SDA Tuzlanskog kantona, koji se sjećaju jednog od velikana bh. politike. Podsjećamo, Sulejman Tihić bio je drugi predsjednik SDA, koji je ovu stranku definirao kao narodnu stranku, otvorenu za sve građane Bosne i Hercegovine.

Odavanju počasti Sulejmanu Tihiću prisustvovali su i načelnik općine Banovići Midhat Husić, kao i predsjedavajući Vijeća i mnogobrojni vijećnici iz ove općine. Sulejman Tihić je rođen je u Bosanskom Šamcu 26. novembra 1951. godine. Bio je političar, ali iznad svega čovjek, koji je svoj život posvetio napretku BiH.

Detaljnije u video prilogu...Govore:
Bego Gutić, premijer TK
Senad Alić, predsjednik Skupštine TK
Husein Topčagić, potpredsjednik KO SDA TK

Punih je četvrt stoljeća otkako su građani Bosne i Hercegovine uzeli sudbinu u vlastite ruke, glasajući ZA suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive, navodi u čestitci član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. - Nezavisnost koju smo odabrali tražila je hrabrost, odlučnost i upornost. U borbi za nju smo podnijeli velike žrtve i gubitke, suprotstavljajući se agresiji, zaustavljajući etničko čišćenje i genocid. Utoliko je breme odgovornosti koju nosimo pred budućim generacijama teže - žrtve koje smo podnijeli uime slobode i ravnopravnosti, žrtve kojima je naša današnja sloboda skupo plaćena obavezuju nas da istrajemo. Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, za izgradnju tolerantnog društva u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj boljitka za sve. Takvu budućnost gradit ćemo svim snagama, jer to je dug koji imamo prema prošlim i budućim generacijama. Svim građanima Bosne i Hercegovine od srca čestitam Dan nezavisnosti, istakao je Izetbegović u čestitci koju prenosi Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 Fena

Srijeda, 01 Ožujak 2017 13:22

Čović: Želimo i borimo se za pravednu BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović uputio je građanima čestitiku u povodu 1. ožujka, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. -Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, vrijedi se prisjetiti vrijednosti koje su nas opredijelile kada smo se prije dvadeset i pet godina odlučili na iskorak ka nezavisnosti i slobodi. Iskoristimo tu priliku u duhu svega onoga što smo imali na srcu kada smo ‘92. izlazili na referendumska glasališta, ujedinjeni u podršci viziji nezavisne i suverene BiH, države ravnopravnih naroda, ustrojene po mjeri svih njenih građana. Danas, kako bismo iznova oživjeli i iskusili neprocjenjiv osjećaj ushićenosti, ponosa i dostojanstva koje smo tada zajednički dijelili, s jednakim žarom okrenimo se obnovi unutardruštvenog dijaloga i bezrezervno podržimo ideju naše domovine kao zajednice konstitutivnih naroda i svih drugih koji se tako ne izjašnjavaju, ravnopravnih i jednakih, kako bismo viziju za koju smo se zavjetovali konačno oživotvorili i takvu čistu ostavili u naslijeđe budućim generacijama. Želimo i borimo se za pravednu BiH, u kojoj svaki narod uživa zagarantiranu institucionalnu poziciju i subjektivitet, legitimno predstavljanje, upravlja svojim identitetom i svim onim što je važno za njegovo očuvanje. Do kraja ćemo ustrajati na viziji takve BiH i u tome nas ništa i niko neće pokolebati i spriječiti. Sretan vam Dan nezavisnosti, poručio je u čestitki hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

(FENA)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sutra će u Sarajevu razgovarati s visokom predstavnicom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA)

Na Open Government Café-u federalni premijer Fadil Novalić dao je podršku principima otvorene vlasti, te ukazao na značaj principa transparentnosti i otvorenosti, koji su zastupljeni i u Reformskoj agendi za BiH 2015.-2018. Tom prilikom u organizaciji Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) i saradnji s koalicijom nevladinih organizacija zaduženim za inicijativu Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership – OGP) predstavljeni su mehanizmi unapređenja komunikacije institucija s građanima u cilju jačanja odgovornosti u radu javne uprave. Koncept Open Government Caféa na jedinstven način je predstavio različite oblike saradnje civilnog društva i javnog sektora, a prezentirani su i planovi institucija i organizacija civilnog društva u okviru Partnerstva za otvorenu vlast. Pristupanjem OGP Inicijativi BiH se obavezala na veću transparentnost i otvorenost vlasti, borbu protiv korupcije, osnaživanje građana i korištenja novih tehnologija za učinkovitije i odgovornije pružanje javnih usluga. U tom procesu do sada su, kako je rečeno, propuštena dva roka za kreiranje prvog akcionog plana BiH za stvaranje otvorene vlasti. Zato su organizacije civilnog društva radile na kreiranju prijedloga mjera za prvi akcioni plan BiH, provodeći konsultacije sa širom javnosti. Prijedlog mjera bit će prezentiran Savjetodavnom vijeću BiH u okviru OGP inicijative, saopćio je TI BiH.

(FENA)

Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM) Hazim Rančić i zamjenica predsjedavajućeg delegacije Diana Zelenika sutra će u Briselu učestvovati na sastanku Komiteta za političke poslove, bezbjednost i ljudska prava PSUzM. Tom prilikom, članovi Komiteta o Euromediteranskom programu za upravljanje migracijama u Mediteranu razmijenit će mišljenja i stavove s predstavnicima Evropske unije i UNHCR-a. Na sastanku će biti riječi i o realizaciji projekta dobijanja desalinizirane vode u pojasu Gaze, kojeg je odobrila Unija za Mediteran, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA)

I ove godine je izostala praznična atmosfera na ulicama, kakva dolikuje ovakvom prazniku. Nije bilo parada ili velikih proslava na otvorenom a većina trgovina je bez obzira što je danas neradni dan, bila otvorena. Građani su mišljenja da ovaj praznik treba doživljavati srcem a ne paradama i da svi jako dobro znaju koliko je značajan 1.mart u novijoj historiji naše zemlje. Svečane sjednice danas i juče u povodu dana nezavisnosti održane su u svim općinama Tuzlanskog kantona i gradu Tuzla a položena su i cvijeća na centralna spomen obilježja. ( više u video prilogu )

Snimatelj Mirzet Lokmić

Sagovornici:  Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja TK

 profesor Sead Selimovićem, šef katedre za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli

 Anketa

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« March 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prijava

Korisnik