RTVTK - Items filtered by date: Srijeda, 05 Travanj 2017

Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta okupio je danas na ovom fakultetu Univerziteta u Tuzli studente i profesore u jedinstvenoj misiji - da maturantima, budućim studentima prezentiraju rad svakog pojedinačnog odsjeka.

Svaki od 11 odsjeka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli prezentirali su danas studenti gostima informišući ih o vrsti i trajanju studija, te o predmetima i praktičnoj nastavi. Interes je bio veliki za studij novinarstva, kažu na štandu Žurnalistike.

- Pokušavamo studentima da predstavimo Žurnalistiku i to da nije samo puki teorijski okvir, nego je i praktično znanje, kaže za RTVTK Azra Brajraktarević, studentica Odsjeka Žurnalistika.

Ne opada interes ni za studije jezika.  Studij Njemačkog jezika i književnosti posebno je atraktivan, kažu na štandu ovog odsjeka.

- Ja smatram da je uvijek korisno znati neki drugi jezik osim maternjeg, a mi se ovdje osposobljavamo za profesore, a u daljem školovanju možemo biti prevodioci i to su dva različita zanimanja, naglašava Sanja Tokić, studenica Odsjeka Njemačkog jezika i književnosti.

Dan otvorenih vrata Filozofskog fakulteta središnja je manifestacija događaja koji je u jednu cjelinu povezao promocije knjiga, stručna savjetovanja, predavanja i izložbe. Cilj mu je da efekte rada ovog Fakulteta prošire na širu akademsku zajednicu i građanstvo.

- Mi smo ovdje organizovali interaktivnu nastavu. U učionicama se odvijaju časovi. U toku je i odbrana diplomskog rada. Sve su to dešavanja koja posjetioci mogu obići i naći odgovore na pitanja koja ih zanimaju kao buduće studente, kaže prof dr. Meliha Hrustić, vd dekanese Filozofskog fakulteta.

Dani Filozofskog fakulteta nastavljaju sutra, studentskom prezentacijom prijedloga za unaprijeđenje studiranja i u petak, 7. aprila naučnom konferencijom  naslova ''Savremeni izazovi i perspektive društvenih i humanističkih studija''. Ovaj fakultet najkompleksniji je od svih fakulteta Univerziteta u Tuzli. Osim Žurnalistike i Njemačkog jezika obrazuje studente i na odsjecima za Bosanski, zatim Turski jezik, Engleski jezik i književnost, Pedagogiju i psihologiju, Sociologiju i filozofiju, Socijalni rad, te na odsjecima za Historiju,  Razrednu nastavu i Predškolski odgoj. Ovdje studira blizu 1.500 studenata i radi oko 80 profesora i drugog osoblja.

Plan ostalih aktivnosti Dana filozofskog fakulteta pronađite na dodanom LINK-u.

Tuzla će 07. i 08. aprila 2017. godine biti centar nauke iz oblasti ultrazvuka u medicini, na Prvoj međunarodnoj školi ultrazvuka Ian Donald. Na dvodnevnoj naučnoj konferenciji će biti prezentovan 21 naučni rad, a poznati svjetski stručnjaci iz oblasti ultrazvuka će držati predavanja o posljednjim saznanjima vezanim za temu “Ultrazvuk i fetalne malformacije”. ( više u video prilogu )

Kamerman: Hasan Mujčinović

To 1,2 dr Suada Tinjić, direktorica Škole ultrazvuka Ian Donald Tuzla

To 3 dr. Asja Muratović

Udruženje „Nova ženska inicijativa“ za polovinu aprila je najavilo kampanju pod nazivom „Prerano je“ kojom žele upozoriti na sveprisutan problem maloljetničke trudnoće. Takođe će pokrenuti i inicijativu o uvođenju seksualnog odgoja u škole kako bi pomogli u rješavanju ovog problema. Pored toga, najavljeno je i obilježavanje „Majčinog dana“ u maju po čemu je Nova ženska inicijativa i prepoznata jer su prvi u BiH koji slave taj dan.
Više u video prilogu.
Sagovornice: Amela Hajvaz, predsjednica udruženja Nova ženska inicijativa i Alisa Salković, predsjednica UO udruženja nova ženska inicijativa

Na dan 28. februara u Bosni i Hercegovini je bilo 509.907 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je manji za 1.664 osobe ili 0,33 posto. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, 267.954 ili 52,55 posto su žene.

Nezaposlenost se smanjila u Federaciji BiH za 1.299 osoba (0,35 posto), u Republici Srpskoj za 277 osoba (0,22 posto) i u Brčko distriktu BiH za 88 osoba (0,73 posto),

U strukturi osoba koja traže zaposlenje NKV radnika je 137.147 ili 26,90 posto, PKV 8.702 ili 1,71 posto, KV 169.785 ili 33,30 posto, VKV 2.550 ili 0,50 posto, NSS 1.345 ili 0,26 posto, SSS 142.162 ili 27,88 posto, VŠS 7.153 ili 1,40 posto i VSS 41.063 ili 8,05 posto.

Najveći broj evidentirane nezaposlenosti čine osobe sa trećim stepenom obrazovanja KV radnici 33,30 posto, te radnici sa SSS 27,88 posto.

U februaru je brisano ukupno 15.637 osoba sa evidencija službi zapošljavanja. Od ovog broja zaposleno je 9.368 osoba. Istovremeno je za 6.789 osoba prestao radni odnos, dok su poslodavci u ovom periodu prijavili potrebe za zapošljavanjem 3.328 novih radnika.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u januaru 2017. godine, broj zaposlenih u pravnim licima u BiH iznosio je 749.566, a od toga 310.828 žena. U odnosu na decembar 2016. godine broj zaposlenih lica se povećao za 1,6 posto, a broj zaposlenih žena se povećao za 1,8 posto.

Pravo na zdravstvenu zaštitu ostvarilo je 419.968 osoba ili 82,36 posto od ukupno registrovane nezaposlenosti u BiH.

Stopa registrovane nezaposlenosti za januar 2017. godine iznosila je 40,6 posto i u odnosu na decembar 2016. godine smanjila se za 0,3 postotna poena.

U Tuzli je danas održana Komemoracija za Zvonimira Banovića, koji je prije tri dana preminuo usljed posljedica srčanog udara. Banović je bio predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Tuzla i savjetnik u Ministarstvu sigurnosti BiH. Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice Banović, prijatelji i kolege novinari. Svoju počast prerano preminulom kolegi i prijatelju odao je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Pogledajte video, u kojemu govore:

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH

Ivica Kovačević, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH

Almasa Hadžić, novinarka

Nedim Ćudić, novinar

U Vladi TK danas je potpisan Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti. Potpisivanju je prisustvovao predsjednik krovnog sindikata u ovoj oblasti, a u ime Vlade TK, ugovor je potpisala ministrica pravosuđa TK. Kolektivnim ugovorom su precizirana prava i obaveze državnih službenika, koja sada, kako kažu u sindikatu, trebaju biti provedena u praksi. Iako pet općina TK nije podržalo tekst ovog ugovora, ostavljena je mogućnost naknadnog pristupanja.

Pogledajte video, u kojemu govore:

Salih Kruščica, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama Federacije BiH

Ivana Kulić, ministrica pravosuđa TK

Na području Kladnja izvršen je pretres pretres putničkog motornog vozila marke Opel Astra vlasništvo N.I I tom prilikom je pronađen sitno rezani duhan bez akciznih markica čija vrijednost na tržištu iznosi oko 21.000 KM. Aktivnosti na terenu proveli su službenici UIO – Grupe za sprečavanje krijumčarenja u Regionalnom centru Tuzla u saradnji sa sa policijskim službenicima MUP TK-a, PS Kladanj.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "nedozvoljen promet akciznih proizvoda", iz člana 210 a Krivičnog zakona BiH

Na osnovu operativnih saznanja službenici UIO, Odsjeka za provođenje propisa, RC Tuzla, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, izvršili su provjere porijekla robe na području RC Tuzla. Provjere su vršene u Brčkom, Gradačcu I Bijeljini i tom prilikom privremeno je oduzeta robu stranog porijekla – obuća i tekstil u vrijednosti od oko 40.000 KM. Za pomenutu robu vlasnici nisu imali dokaze o porijeklu, te da je za istu proveden carinski postupak I plaćene uvozne dadžbine prilikom uvoza u BiH.

( Klix.ba - RTV TK )

Od 39 pristunih zastupnika od mogućih 42, njih 19 je glasalo za prijedlog Vijeća ministara BiH, isti broj je bio protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Po entitetima, zastupnici iz Republike Srpske bili su uvjerljivo protiv izjašnjavanja u hitnoj proceduri s tim da je svega pet zastupnika glasalo "za". Riječ je o Dušanki Majkić, Staši Košarcu, Miroslavu Milovanoviću, Lazaru Prodanoviću i Nikoli Špiriću – svi iz SNSD-a.

Savez za promjene je bio protiv.

Zastupnici iz Federacije BiH bili su gotovo ujednačeno suprotstavljeni sa 14 glasova "za" i 11 glasova "protiv". U hitnom postupku nisu htjeli glasati delegati SDP-a, DF-a, BPS-a i "pobunjenici" iz SDA.

Podsjećamo, povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru jedan je od uslova bh. vlastima za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća.
Srijeda, 05 Travanj 2017 13:06

Okrugli sto o minama

„Mine, minska polja i neeksplodirana ubojita sredstva - jučer, danas, sutra „ naziv je okruglog stola upriličenog u Tuzli povodom 4.aprila - Međunarodnog dana borbe protiv mina. Osim predstavnika Kantonalne i Federalne uprave Civilne zaštite, učesnici stola bili su i predstavnici BHMAC -a, Oružanih snaga BiH i Norveške narodne pomoći...Između ostalog, predstavljen je novi sistem deminiranja, te rezultati deminiranja u Tuzlanskom kantonu...

opširnije u video prilogu
sagovornici
Zdenko Tadić, direktor KUCZ
Irfan Pehlić, šef  Regionalnog ureda BHMAC -a u Tuzli
Sead Vrana, rukovodilac sektora za uništavanje NUS -a u FUCZ

U srcu Anadolije, u središnjoj u Turskoj, leži istorijski krajolik koji oduševljava putnike već stotinama i hiljadama godina – Kapadokija. Na površini prepuna neobičnih oblika stijena, tornjeva i vrhova koji strše u nebo, a ispod, prepuna veličanstvenih i zagonetnih podzemnih gradova. Sve je počelo prije desetak miliona godina kada su aktivni vulkani počeli izbacivati užarene oblake pepela i lave koji su se taložili u bezbroj slojeva na tlu Kapadokije. Nakon što su se vulkani smirili, kiša i vjetar a potom i ljudska ruka počeli su oblikovati Kapadokiju i pretvarati je u krajolik koji vidimo danas. Pošto su stijene bile relativno mekane i obradive, regiju su naselili ljudi koji su ih oblikovali jednostavnim oruđem praveći od njih kuće i mjesta za religijske obrede. I samo tlo je bilo plodno, tako da je regija uskoro postala prepuna ljudskih naselja od kojih je daleko najpoznatije Göreme – grad isklesan u šupljinama neobičnih stijena oko kojih se nalaze očuvana podzemna naselja iz 4. stoljeća, ali i crkve i samostani iz bizantskog doba. U okviru nedavne posjete Republici Turskoj, Kapadokiju je posjetila i grupa bosansko-hercegovačkih novinara, među kojima i RTV Tuzlanskog kantona.
Stranica 1 od 2

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« April 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Prijava

Korisnik