Sandra Stojanovic

Sandra Stojanovic

Vakcinacija je obavezna za svu djecu, čak iako su njihovi roditelji protiv. Tako je decidno navedeno u naredbi o programu imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu koju je donijelo Federalno ministarstvo zdravstva, a čija primjena počinje ove sedmice. Ova se naredba inače donosi  svake godine, s tim što su sada javnost zaintrigirale rigorozne mjere koje se predviđaju u toj odluci. Naime, ukoliko roditelji odbiju da dijete bude vakcinisano  nadležni pedijatar može obavjestiti sanitarnog, odnosno zdravstvenog inspektora. Propisane su i novčane kazne, ali je to bila i praksa prethodnih godina.    

Opirnije u video prilogu:
sagovornik: dr. Blaško Topalović,  epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK

U 2017. godini, JP Sreča d.d Tuzla planira nastavak rekonstrukcije brane jezera Modrac, investicije koja se sada nalazi u četvrtoj fazi i koja košta oko 2 miliona KM. Cilj je podići nivo sigurnosti brane na još veći stepen kako se ne bi ponovile nemile scene iz 2014 godine tokom poplava i tadašnja zabriunutost stanovništva. Javno preduzeće za vodoprivrednu djelatnost DD „Spreča“ Tuzla, koje je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona, pozitivno posluje i u 2016. godini je ostvarena dobit od preko 200 000 KM.


Opširnije u video prilogu

Sagovornik: Suad Hasanović, direktor JP „ Spreča“ Tuzla

„Ljubičasti dan“ ili „Purple day“ se obilježava 26. marta u više od sto zemalja svijeta, a dan je namijenjen pružanju podrške oboljelim od epilepsije. Klinika za neurologiju UKC Tuzla, u saradnji sa Klinikom za dječije bolesti organizirala je u Bingo city centru podjelu promotivnog materijala i druženje sa oboljelima i njihovim porodicama.   
Opširnije u video prilogu:
Sagovornica: dr. Larisa Kovačević, šefica Odjeljenja opće neurologije Klinike za neurologiju UKC Tuzla 

Dan podrške oboljelima od epilepsije obilježava se 26. marta širom svijeta, a kako je internacionalna boja za epilepsiju ljubičasta, ovaj je dan nazvan Purple Day ili Ljubičasti dan. Klinika za neurologiju UKC Tuzla se različitim aktivnostima, pridružuje svjetskoj zajednici u pružanju podrške u borbi protiv epilepsije. Tim povodom danas je održana konferencija za novinare u cilju podizanja svijesti o epilepsiji, ali i ukazivanja na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći.

Opširnije u video prilogu:

Sagovornici: prof.dr. Osman Sinanović, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla,dr. Nevzeta Mustafić, neuropedijatar i
dr.Larisa Kovačević, neurolog.

Delegacija Vlade TK danas je posjetila općinu Srebrenik. U okviru posjete premijer TK Bego Gutić sa saradnicima je obišao firmu  Aksemont koja zapošljava 100 radnika i kompletan proizvodni asortiman izvozi. Pored toga premijer je pozdravio i uspjeh Obrtničke komore TK zahvaljujući kojoj je 59 poljoprivrednika - obrtnika u TK dobilo opremu ukupne vrijednosti oko 200 000 KM.    

Opširnije u video prilogu:

Sagovornici: Jusuf Karić, poljoprivredni proizvodjač, Bego Gutić, premijer TK, Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore TK, Kemal Alatić, direktor Aksemonta Srebrenik.

Do 31. marta ove godine rok je za uplatu premije zdravstvenog osiguranja na području TK . Po isteku utvrđenog roka, premiju osiguranja za 2017. godinu će moći uplatiti samo osobe koje se prvi put prijavljuju na obavezno zdravstveno osiguranje u matičnu evidenciju Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Opšinije u video prilogu:

Sagovornik: Rijad Kurtalić, stručni saradnik za odnose za javnošću ZZO TK.

Javno preduzeće za vodoprivrednu djelatnost DD „Spreča“ Tuzla, koje je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona, pozitivno posluje i u 2016. godini je ostvarena dobit od preko 200 000 KM. Najznačajniji izvor prihoda ovo preduzeće ostvaruje od prodaje industrijske vode, a u toku prošle godine ukupno je distribuirano 25 miliona kubnih metara vode.
Opširnije u video prilogu:

Sagovornik: Suad Hasanović, direktor JP „ Spreča“ Tuzla

Zahvaljući donaciji firme  Avon, u UKC Tuzla na Klinici za radiologiju je otvoren savremeni Centar  za dojku, koji za cilj ima poboljšanje rezultata dijagnostike i liječenja karcinoma dojke. Otvaranjem ovog centra UKC Tuzla će na jednom mjestu imati usluge iz oblasti rendgenskog snimanja dojki, ultrazvuka, mamografije, biopsije i punkcije pod kontrolom ultrazvuka.  
Opširnije u video prilogu:

Sagovornici: prof.dr. Haris Huseinagić, načelnik Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC Tuzla, Dalibor Ratković, direktor prodaje kompanije Avon u BiH, dr. Munevera Bećarević, predsjednica Upravnog odbora UKC Tuzla, doc.dr. Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla i  dr. Mensura Burina, specijalista medicinske radiologije. 

Prema podacima Kantonalne uprave civilne zaštite, vodotoci na području TK koji su prethodnih dana bili u porastu, sada su u opadanju. U narednim danima očekuje se pojavljivanja klizišta, a već  su prijavljeni u Tuzli, Gradačcu, Teočaku i Doboj /Istoku.  Vodostaj na brani HA Modrac viši je za 21 cm, ali je situacija mirna i popravlja se.

Opširnije u video prilogu:
Sagovornici: Zdenko Tadić, direktor KUCZ Tuzla i Miralem Mulać, šef Odjeljenja za zaštitu i spašavanje CZ Tuzla

Incident koji se prošle sedmice dogodio na Univerzitetu u Tuzli, kada su se fizički sukobila dva univerzitetska profesora, otvorio je mnošto problema, koji, nažalost, opterećuju rad tuzlanskog Univerziteta. Nakon niza navoda, optužbi i suprotstavljenih mišljenja koja su se ovih dana čula, sa različitih strana, vanredna konferencija za novinare danas je održana u Vladi Tuzlanskog kantona.  Premijer Kantona Bego Gutić je ocijenio da su za trenutno stanje na Univerzitetu u Tuzli odgovorni rektor, predsjednik i članovi Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli, te ih pozvao da podnesu ostavke. Istakao je da Vlada Kantona neće pokretati proceduru za smjenu Rektora, i da to treba učiniti Upravni odbor Univerziteta, čiji je zadatak da prati rad rektora. I predsjednik UO i rekotr Univerziteta bili su javno pozvani na današnju pres konferenciju ali se nisu odazvali. Premijer je danas odbacio sve optužbe da je vršio pritiske na rektora u vezi različitih imenovanja na Univerzitetu, te istakao da je, prema nalazima inspekcije Rektor prekršio Zakon o visokom obrazovanju.

Opširnije u video prilogu:

Sagovornik: Bego Gutić, premijer TK

Stranica 1 od 15

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« March 2017 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Prijava

Korisnik