Akcija MUP-a TK: Policija u Gračanici zaplijenila drogu vrijednosti 35 hiljada KM, uhapšena jedna osoba

Službenici Uprave policije MUP-a TK (Odjeljenje za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga) u četvrtak 29. aprila uspješno su realizovali akciju u kojoj su nakon pretresa pronašli i oduzeli značajne količine novca, oružja i droge. Pretresi su izvršeni na području Gračanice. Uhapšen je tridesetogodišnji muškarac inicijala E.V., zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Ulična vrijednost zaplijenjenih narkotičkih sredstava je oko 35.000 maraka, dok je u različitim apoenima pronađeno i oduzeto 75.000 maraka.

Novinarka: Devleta Brkić

S ciljem otkrivanja, dokazivanja i dokumentovanja krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava i nezakonitog posjedovanja oružja službenici Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK jučer su izvršili pretres na dvije lokacije na području Gračanice, a riječ je o porodičnoj kući i vikendici koje koristi 30-godišnji E. V. Prilikom pretresa nađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, a između ostalog, radi se o okvirno pola kilograma praškaste materije koja asocira na opojnu drogu amfetamin, jednom kilogramu biljne materije koja asocira na kanabis, te….

– Više od 900 komada tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu ekstazi. Oko 75.000 KM u raznim apoenima, 5 pušaka od čega je jedan puškomitraljez, više od 1.500 komada municije raznog kalibra, 3 pištolja, dvije digitalne vage za precizno mjerenje, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku. Oduzete materije će biti predmet daljeg vještačenja, kazao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

Direktor Uprave policije MUP- TK istakao je da je istog dana E.V. uhapšen, te da će danas nakon kriminalističke obrade u MUP-u TK uz izvještaj biti predat u nadležnost Tužilaštva Tuzlanskog kantona na dalje postupanje, a zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Procijenjena vrijednost količine oduzetih narkotičkih sredstava je oko 35.000 KM, to je njena ulična vrijednost, što ukupno sa oduzetom količinom novca za koju postoji osnov sumnje da je korišten u svrhe zloupotrebne opojnih droga iznosi preko 110.000 KM, dodao je Korman.

Direktor Uprave policije MUP-a TK kazao je da je uhapšeni muškarac od ranije poznat policiji zbog istih i sličnih kriminalnih aktivnosti. Pretres je realizovan po naredbi Općinskog suda u Gračanici, a u saradnji sa Tužilaštvom Tuzlanskog kantona. Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije navedene aktivnosti predstavljaju rezultat kontinuiranog rada Uprave policije MUP-a TK u borbi protiv svih oblika kriminala, te da će biti nastavljene i u narednom periodu s ciljem daljeg unapređenja općeg stanja sigurnosti na području našeg kantona.

(RTVTK)

Pročitajte...