Akcija ‘Zlatni karat’: Zaplijenjena veća količina proizvoda od plemenitih metala

Po nalogu Tužilaštva BiH provodi se opsežna akcija kodnog naziva „Zlatni karat“ protiv krijumčarenja i prodaje plemenitih metala na crnom tržištu.

U združenoj akciji sudjeluju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Uprava za indirektno oporezivanje (UIO BiH), policija MUP-a RS, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH, te porezne uprave entiteta i Brčko distrikta.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uz naredbe Suda BiH, policijske agencije vrše pretrese više desetina pravnih i fizičkih osoba u svim krajevima BiH.

Aktivnosti se provode sa ciljem presijecanja i sprječavanja krijumčarenja robe i proizvoda od plemenitih metala i plasiranja navedene robe na ilegalnom tržištu.

U aktivnostima sudjeluje više stotina policijskih službenika i inspektora poreznih uprava, a aktivnosti koordinira postupajući tužilac.

Tokom akcije, zaplijenjena je veća količina proizvoda od plemenitih metala.

Nakon pretresa i lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pročitajte...