Akcije darivanja krvi povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obilježava 14. juna, mnoge organizacije Crvenog križa u Federaciji BiH organizirat će danas i u toku naredne sedmice akcije darivanja krvi, dodjelu priznanja višestrukim darivaocima krvi uz druženje, te aktivnosti radi podizanja svijesti o značaju darivanja krvi.

Iz te organizacije navode da je to prilika da, makar na taj način, ukažu na značaj i važnost jedne od najvažnijih aktivnosti Crvenog križa – darivanje krvi, te iskažu zahvalnost svim davaocima za njihovu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku koju pokazuju darujući ono najvrjednije što čovjek može dati.

Svake godine, 14. juna, obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi širom svijeta. Taj dan predstavlja priliku da se zahvalimo svim dobrovoljnim, neplaćnim davaocima krvi za poklon koji život znači, te da podignemo svijest o potrebi za redovnim davanjem krvi kako bi se osigurala kvalitetna, sigurna i dostupna krv i krvnih sastojaka za pacijente kojima je potrebna.

Transfuzija krvi i krvnih sastojaka svake godine spašava milione života. Taj postupak pomaže pacijentima koji pate od stanja koja ugrožavaju život da žiove duže i kvalitetnije, te predstvalja podršku kompleksnim medicinskim i hiruškim postupcima. Također ima važnu ulogu očuvanja života u brizi o majkama i djeci, kao i u slučaju odgovora na prirodne i druge nesreće.

Transfuzijske ustanove koje omogućavaju pristup sigurnoj krvi i krvnim sastojcima u dovoljnoj količini predstavljaju ključnu komponentu efektivnog zdravstvenog sistema. Adekvatne zalihe krvi moguće je osigurati samo putem redovnog, dobrovoljnog, neplaćenog davanja krvi.

Cilj ovogodišnje kampanje je predstaviti davanje krvi kao postupak solidarnosti. Ona naglašava osnovne ljudske vrijednosti – altruizam, poštovanje, saosjećanje i ljubaznost koje su okosnica dobrovoljnog neplaćenog davanja krvi. Ovogodišnji slogan “Budi tu za nekog drugog. Daruj krv. Spasi život” fokusira se na ulogu koju dobrovoljno davlaštvo krvi ima u ohrabrivanju ljudi da brinu jedni za druge, te stvara povezanu i jedinstvenu zajednicu, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.