Ako ste pretjerali sa pićem ova hrana je dobra za vas

Prvi dan Nove godine za mnoge počinje glavoboljom, mučninom…, a razlog je u većini slučajeva isti – sinoć ste više popili.

Kako to preživjeti?

Na sreću, postoji nekoliko vrlo učinkovitih lijekova protiv mahmurluka koji će vam pomoći da ga što lakše proživite.

Pijte vodu

Pretjerivanje alkoholom izaziva dehidraciju organizma stoga je vrlo važno idući dan popiti dovoljne količine vode kako bi se tijelo oporavilo.

Rasol

Popijste šolju, dvije rasola, soka od kiselog kupusa. Ova namirnica dokazano pomaže.

Vježbajte

Vježbanje je posljednja stvar koja vam pada na pamet jutro poslije slavlja, ali to je jedan od uistinu učinkovitih lijekova. Nakon vježbanja oznojit ćete se i izbaciti nakupljene toksine, a i puno ćete se bolje osjećati. Ipak, nemojte pretjerivati. Ako vam je uistinu loše i lagana šetnja po svježem zraku također će pomoći.

Uzmite vitamine

Alkohol, osim što izaziva dehidraciju organizma, također i može uništiti sve vitamine u organizmu. Dan nakon opijanja jedite voće poput limuna i narandže kako biste nadoknadili izgubljene vitamine.

Biljni čajevi

Biljni čajevi također će vam pomoći da nadoknadite izgubljenu tekućinu, a i osvježit će vas iznutra. Najbolji odabir su čaj od nane ili kamilice.

Naspavajte se

Udobno se smjestite u krevet i prespavajte cijeli dan. To je jedan od najpouzdanijih lijekova za mahmurluk koji će vam pomoći da se bolje osjećate.

Evo još nekoliko recepata koji će izliječiti mahmurluk:

Paradajz-čorba

Potrebni sastojci: 1 dcl ulja (može i maslinovo), 1 kašika brašna, limenka paradajza (pelati ili komadići) ili paradajz- pire, a mogu i dva veća oguljena paradajza isitnjena na komadiće, 800-1.000 ml vode, so, začini, po želji (origano, muškatni oraščić, bosiljak), sitna tjestenina po želji.

Postupak pripreme:

U lonac uspite ulje i zagrijte. Dodajte kašiku brašna i napravite svijetlu zapršku – ne dozvolite da brašno izgori. Sklonite sa ringle i u zapršku dobro umiješajte usitnjeni paradajz. Polako dodajte vodu, neprestano miješajući. Vratite lonac na ringlu i sačekajte da supa prokuha. Dodajte so i začine, promiješajte. Dodajte tjesteninu, a ukoliko ne želite, neka supa kuha na laganoj vatri još četiri minute.

Gotovu supu možete ukrasiti vrhnjem za kuhanje koje ćete u tankom mlazu ulijevati kako bi ostalo na površini. Možete dodati ispečene kockice starog hljeba.

U serviranu supu možete dodati nekoliko kapi Tabasco sosa ili svježe naribati muškatni oraščić.

Šejk sa limunom

Potrebni sastojci: 2 limuna, 6 dcl tečnog jogurta, 3 kašike šećera, 1 vanilija šećer, 4 kugle sladoleda od limuna.

Postupak pripreme:

Limun ocijedite te sok prokuhajte zajedno sa šećerom i vanilija šećerom. Neka se kuha nekoliko minuta, potom uklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Pomiješajte sladoled i jogurt i dodajte ohlađeni limunov sok.

Savjet: Ukoliko nemate sladoled od limuna možete ga zamijeniti vanilijom ili nekim drugim voćnim sladoledom.

Koktel od jaja

Potrebni sastojci: 1 cijelo sirovo jaje, malo soli, malo svježe mljevenog crnog bibera.

Postupak pripreme:

Pažljivo razbiti jaje u čašu tako da se žumance ne razlije, dodati ostale sastojke i popiti odjednom sve.

Pročitajte...