Aktivnosti policije i inspekcijskih organa tokom proteklog vikenda

Aktivnosti inspekcijskih i policijskih službi, te djelatnika civilne zaštite i crvenog krsta koje su, s ciljem povećanja stepena poštivanja preventivnih epidemioloških mjera, realizirane tokom vikenda bile su tema danas održanog sastanka premijera Tuzlanskog kantona Kadrije Hodžića sa predstavnicima ovih institucija.

Kako je tokom sastanka rečeno inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su tokom vikenda izvršili nadzor nad poštivanjem mjera koje se odnose na COVID u 18 ugostiteljskih objekata. Od ovog broja u njih 10 je zatečeno kršenje mjera, te su ovi objekti privremeno zatvoreni do otklanjanja uočenih nedostataka. Istovremeno su inspektori Službe za inspekcijske poslove Grada Tuzle izvršili 6 inspekcijskih nadzora, u 3 cafe bara i 3 nargila bara. Rezultat ovih kontrola je da je u 3 objekta zatečeno neuredno stanje.

Uporedo sa provođenjem aktivnosti inspekcijskih organa, službenici policije su u saradnji sa Kantonalnom i gradskim/općinskim službama civilne zaštite provodili preventivne mjere i upozoravali građane na neophodnost pridržavanja preventivnih epidemioloških mjera.

Tokom akcije provedene u 36 tržnih centara službenici policije su građanima podijelili 1.153 zaštitne maske za lice. Za ne nošenje zaštitne maske upozoreno je 686, a za ne držanje distance 212 građana. Osim navedenog službenicima policije je uručeno ukupno 1.700 zaštitnih maski, te je dodatno definisan niz radnji i postupanja tokom vršenja službenih aktivnosti.

Na današnjem sastanku je izražena potreba da se ove aktivnosti, imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, i dalje nastave kontinuirano provoditi. Također, obzirom na situaciju koja je posebno uočena tokom proteklog vikenda poseban fokus u narednom periodu stavi i na nadzor na pijačnim prostorima, apotekama, javnom saobraćaju, tržnim centrima i šalter salama institucija u našem kantonu.

Premijer Hodžić je izrazio zadovoljstvo angažmanom službenika i aktivnostima koje su provedene ističući da su sve provedene mjere i aktivnosti preventivnog karaktera, kako bi se izbjeglo totalno zatvaranje.

Sastanku su osim premijera Hodžića pristustvovali ministar unutrašnjih poslova Midhat Dobrnjić, ministar zdravstva Božo Jurić, ministar finansija Vedran Lakić, direktor Uprave policije TK Dževad Korman, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Amel Mehanović, šefica Službe za inspekcijske polove Grada Tuzle Aleksandra Azinović Trakilović, te pomoćnik direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Dragan Pelemiš i šef Kantonalnog operativnog centra Elvedin Kurbašić.

Pročitajte...