Aljoša Čampara: Kriminalitet u FBiH u padu, nezadovoljavajuće stanje u saobraćaju

– Čampara je prilikom posjete Regionalnom uredu Anadolu Agency (AA) za Balkan u Sarajevu izjavio da je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova može pohvaliti pozitivnim pokazateljima u posljednjih nekoliko mjeseci i da taj trend uspijevaju poboljšati svake godine

SARAJEVO (AA) – Kriminalitet na području Federacije Bosne i Hercegovine je u stalnom padu, ali je stanje u saobraćaju nezadovoljavajuće i bilježi negativan trend, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara.

On je prilikom posjete Regionalnom uredu Anadolu Agency (AA) za Balkan u Sarajevu rekao kako se federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova može pohvaliti pozitivnim pokazateljima u posljednjih nekoliko mjeseci i da taj trend uspijevaju poboljšati svake godine.

“Za prvih devet mjeseci (2017. godine, op. a.) imamo bolje rezultate i pokazatelje u odnosu na isti period prošle godine, tako da s tim možemo biti zadovoljni. Uvijek može biti bolje, ali to zavisi od samih vlada, odnosno od budžetskog izdvajanja za policijske službenike na nivou svih policijskih agencija u FBiH, i mislim da i premijeri, vlade i skupštine na kantonalnom, ali i na federalnom nivou moraju biti svjesni da se moraju izdvajati veća sredstva za finansiranje policijskih agencija”, kazao je Čampara.

Istakao je da je u proteklom periodu na području bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH zabilježen trend opadanja kriminaliteta.

“Što se tiče same borbe protiv organizovanog kriminala, posebno finansijskog i privrednog, ipak tu Federalna uprava policije 50 posto posla radi, što je i logično, zato što smo mi opremljeniji, imamo više iskustva u tom radu, imamo veći broj policijskih službenika i timova koji se bave upravo tom vrstom kriminaliteta na jedan poseban način. To su pokazatelji koji nas ohrabruju, nadam se da ćemo nastaviti u tom pravcu”, rekao je Čampara.

Dodao je da su nezadovoljavajući pokazatelji stanja u saobraćaju, gdje broj saobraćajnih nesreća bilježi rast.

“Imamo, nažalost, mnogo saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Ali nije policija jedina koja može biti odgovorna za to, ima puno više drugih faktora koji utiču na tu situaciju”, rekao je ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Kada je riječ o krađi motornih vozila na području Federacije BiH, Čampara je istakao da je broj slučajeva tog krivičnog djela opao za 40 posto.

“Imamo ozbiljan pad i mislim da to treba nastaviti. Inače, najveća krađa vozila, oko 80 posto, je na području Sarajevskog kantona. To su organizovane skupine koje djeluju iz Sarajeva, preko Istočnog Sarajeva, Pala, Republike Srpske, pa ide i do Crne Gore, Srbije i tako dalje. To treba spriječiti u samom pokušaju, kada oni djeluju ovdje, jer uglavnom se na području Sarajeva kradu vozila”, rekao je Čampara.

Federalni ministar unutrašnjih poslova je najavio da bi Vlada FBiH ove sedmice mogla usvojiti Zakon o policijskim službenicima, koji se nalazi u proceduri.

“To je zakon koji se već pet-šest godina povlači, radi se na njemu i sad je u potpunosti usaglašen i sa predstavnicima međunarodne zajednice, prije svega, sa OHR-om, Evropskom komisijom i američkom ambasadom i očekujemo njegovo donošenje. On će se odnositi samo na policijske službenike u Federalnoj upravi policije, onda bi kasnije i drugi nivoi vlasti, prije svega, kantonalna ministarstva, trebali donijeti sličan ili isti koji bi bio harmoniziran sa zakonom na nivou Federacije BiH, što bi sigurno pospješilo i sam rad policijskih službenika, kako na nivou entiteta, tako i na nivou kantona”, rekao je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Pročitajte...