Asocijacija srednjoškolaca BiH započela ovogodišnje edukacije članstva

U skladu s inicijativama koje su pokrenuli na nivou cijele Bosne i Hercegovine, srednjoškolci za vrijeme raspusta od svojih vršnjaka uče na koji način raditi i kako doći do donosioca odluka koji mogu mijenjati tok događaja u sredinama u kojima žive.

– Edukujemo ih o liderstvu, o timskom radu i naravno o osnovama projekata koji su nama kao ključ, koji otvara jedna velika vrata da otvorimo promjene u našim lokalnim zajednicama koje će biti vidljive i bitne, kaže za RTVTK Jovana Jotanović, mentorica lokalnih timova Asocijacije srednjoškolaca u BiH.

Jedna od inicijativa koje su realizovali je da im za upis na fakultet osim originalnih vrijede i kopije školskih diploma i da mogu aplicirati istovremeno na više fakulteta. Reaguju na društvene pojave poput iseljavanja mladih. Ukazuju na probleme sa nečistim zrakom i slično. I stalno unapređuju svoje vještine kako bi bili uticajniji.

Ovo je super prilika – peer to peer, gdje ne zovemo profesionalne predavače, nego edukujemo vršnjački njih jer smo i mi prošli dosta edukacija. Tako da sada imamo priliiku da ta znanja mi prenesemo na ove trenutne učesnike edukacije koje će imati priliku za godinu – dvije da to prenesu svojim vršnjacima, kaže Faruk Topuz, projekt kordinator u Asocijaciji srednjoškolaca u BiH.

Trodnevnu edukaciju su srednjoškolci kroz Asocijaciju organizovali širom Bosne i Hercegovine. S Tuzlom, u ukupno 18 lokalnih zajednica od Podrinja i Posavine, do srednje Bosne.

Pročitajte...