Badnjom večeri u Tuzli najavljena proslava Božića

Najradosnijem hrišćanskom prazniku – Božiću prethodi Badnjak. Prate ga monogobrojni običaji koji uljepšavaju božićne pripreme. Badnjak je simbol onog drveta, koje su, prema predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji, da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Paljenjem badnjaka i svečanom liturgijom dolazak Božića najavljen je i u Tuzli.

Paljenjem Badnjaka u dvorištu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli najavljen je najradosniji hrišćanski praznik – Božić. Uz poštivanje epidemioloških mjera pravoslavni vjernici, kao i oni koji poštuju komšije i raduju se praznicima tim su se povodom okupili u dvorištu Sabornog hrama u Tuzli.

Dogorijevanje Badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove Svjetlosti. Badnjak se unosi i u kuću, jer predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus. Uz Badnjak se vežu još tradicionalnih običaja.

Svi običaji imaju smisao zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko Badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom. Na Badnju veče se ne ide u goste, niti se išta uzima od drugih. Praznuje se u porodici, a svi običaji upućuju na ljubav, praštanje i težnju da se sve zavade prekinu. Najbitnije je u Božić ući čiste duše, izmiriti se sa onima s kojima ste se posvađali i vratiti dugove.

 

 

Pročitajte...