Beograd: Građani koji su bili ispred RTS se razišli, danas okupljanje ispred Predsedništva Srbije

Građani koji su sinoć tokom protesta protiv vlasti pod nazivom “Jedan od pet miliona” u Beogradu ušli u zgradu Radio-televizije Srbije, a potom stajali ispred zgrade, razišli su se pozvavši da se u nedelju dođe ispred Predsedništva Srbije, tokom konferencije predsednika Aleksandra Vučića, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj građana ranije večeras ušao je u zgradu RTS tvrdeći da su ih čuvari pustili unutra, a potom je jedan od lidera opozicije Boško Obradović razgovarao sa novinarima i urednicima koji su se zatekli u zgradi, tražeći da se protestima da prostor na javnom servisu.

Građani su došli do četvrtog sprata zgrade RTS, gde je osim Obradovića došao i još jedan lider opozicije Dragan Đilas, kao i organizatori protesta. Oni su najavili da neće otići iz javnog servisa dok im se ne ispune zahtevi i direktor RTS Dragan Bujošević ne bude smenjen.

Pripadnici Žandarmerije su oko 21.30 časova ušli u zgradu, izbacili demonstrante, a pošto su neki sedeli, žandarmerija ih je vukla po podu i tako isterala napolje.

Jedna od organizatora protesta Jelena Anasonović rekla je da je policija ispred zgrade Radio-televizije Srbije napala jednog od organizatora protesta Srđana Markovića, koji je medijima pokazao crvene tragove po telu. Ona je rekla i da su policajci tukli ljude dok su ih izvodili iz zgrade RTS.

Potom su građani ostali ispred zgrade RTS, neki od njih su sedeli, a pripadnici žandarmerije su napravili kordon oko zgrade.

Okupljenima se obratio predsednik Dveri Boško Obradović, pozvavši sve građane da u nedelju u pet minuta do 12 časova  budu ispred zgrade Predsedištva Srbije kako bi došli na konferenciju za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zakazanu za podne.

On je rekao i da više nije cilj ostavka direktora RTS Dragana Bujoševića, koji je “novinarski mrtav”, već Vučićeva ostavka.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojiša Stefanović reagovao je večerašnje događaje, izjavivši da je policija oslobodila Radio-televiziju Srbije i da je priveden jedan demonstrant koji je fizički napao pripadnika žandarmerije, dodavši da će u narednim danima biti podnete prijave protiv onih koji su vršili nasilje.

Prethodno je bilo najavljeno da će protestna šetnja ići od platoa kod Filozofskog fakulteta, te da će na dva sata blokirati RTS. Građani su došli do RTS, prethodno im se obratio dramaturg Siniša Kovačević, a onda su čitali “Dnevnik slobodne Srbije” kada je i rečeno da je deo građana uspeo da uđe u zgradu RTS iz Aberdareve ulice.

Pročitajte...