Beograd: Sa dvanaestog protesta protiv vlasti zatražena ostavka ministra zdravlja Srbije

Beograd, Srbija - 23. februar 2019: Sa protesta protiv vlasti "Jedan od pet miliona" koji je večeras u Beogradu održan dvanaestu subotu zaredom, zatražena je ostavka ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara zbog loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vreme sezone gripa sterilnom bloku na dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete. ( Miloš Miškov - Anadolu Agency )
– Okupljeni su nosili transparente “Ko troši naše penzije”, “EU nezainteresovana za kršenje ustavnih prava penzionera”, “Sloboda se osvaja na slobodnim izborima”, “Nije Ustav krpa da ga šutirate”, kao i maske kao simbol protesta što tokom posete bolesnom dečaku u bolnici u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije nosio zaštitnu masku, iako je epidemija gripa

BEOGRAD (AA) – Sa protesta protiv vlasti “Jedan od pet miliona” koji je večeras u Beogradu održan dvanaestu subotu zaredom, zatražena je ostavka ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara zbog loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vreme sezone gripa sterilnom bloku na dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni su nosili transparente “Ko troši naše penzije”, “EU nezainteresovana za kršenje ustavnih prava penzionera”, “Sloboda se osvaja na slobodnim izborima”, “Nije Ustav krpa da ga šutirate”, kao i maske kao simbol protesta što tokom posete bolesnom dečaku u bolnici u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije nosio zaštitnu masku, iako je epidemija gripa.

Ispred Platoa Filozofskog fakulteta u Beogradu, okupljenima se obratio pedsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, koji je ocenio da Lončar i njegove kolege sa Instituta nisu smele da dozvole posetu Vučiča i svite sterilnom bloku zarad političke kampanje, jer time nije ispoštovan nijedan medicinski protokol kojim se štiti zdravlje te dece.

“Situacija u zdravstvu je katastrofalna i na ivici kolapsa”, rekao je Panić, dodavši da se samo nadljudskim naporima zaposlenih uspeva održati rad zdravstvenog sistema.

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da Srbiji nisu potrebni ni novi Slobodan Milošević, ni Josip Broz Tito, je su “svi apsolutisti isti”.

“Mi ne želimo da sjaše kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše. Upravo zato smo na ulici što nam je dozlogrdio kult vođe. Umesto kulta vođe, nama je potreban jedna uređena država gde postoji istinska podela vlasti umesto svemoćnog pojedinca”, rekao je Trebješanin.

On je istakao da su Srbiji potrebne moćne ugledne institucije i efikasni mehanizmi kontrole vlasti, umesto samovolje jednog čoveka vladavina prava, a umesto nepravde pravda.

“Mi živimo u jednom propalom izopačenom društvu gde su uništene osnovne ljudske vrednosti, umesto kulture vlada primitivizam, umesto solidarnosti slave se bezobzirnost i egoizam i pohlepa”, rekao je Trebješanin.

Potpredsednica Demokratske stranke i odbornica u Skupštini Vršca Dragana Rakić obavestila je okupljene da je osnovana Asocijacija slobodnih odbornika koju čini 687 odbornika lokalnih samouprava iz čitave Srbije, koji su “udružili snage i usmerili delovanje na još jaču borbu protiv diktatorskog režima Aleksandra Vučića”.

“Njegova vlada razara sve zdravo i dobro, potire principe i gazi zakone, a naš je prioritet da zaštitimo građane i njihove interese”, istakla je Rakić.

Prema njenim rečima, pojedini odbornici nisu odoleli iskušenjima i ucenama i da danas sede u klupama ispred Srpske napredne stranke, a slobodni odbornici trpe pretnje otkazima, zastrašivanja, medijski linč, hapšenja, sudski procesi.

“Važno je da znate da je večeras sa vama 687 odbornika koji su rekli ne Vučićevoj diktaturi. Mi smo rekli ne mafiji strahu, ne kršenju zakona, ne gaženju slobode. Mi smo oni koji se nisu sklonili, pobegli, otišli, savili, prodali. Kolika je cena toga zna svako od nas pojedinačno najbolje, pogotovo to znaju odbornici koji dolaze iz malih sredina. Srbija je puna malih Vučića”, rekla je Rakić.

Nakon govora, više hiljada građana krenulo je u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, a u Terazijskom tunelu, koji su nazvali “Vučićev tunel laži” lepili su nalepnice obećanja predsednika Srbije Aleksadra Vučića koja nije ispunio, poput “U predstojećim reformama penzioneri neće platiti ni jedan jedini dinar”, “O rešenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim (izjava iz 2018. godine)”.

Potom su nastavili do zgrade Radio-televizije Srbije, gde su upaljene baklje i raširen transparent “”Tunel laži Aleksandra Vučića” , a ispred Skupštine Srbije takođe su upaljene baklje uz transparent “Počelo je”.
Ispred Skupštine su postavljene i kutije u koje su građani mogli da ubace potpisan Sporazum sa narodom, koji je prethodno sastavila opozicija, a protest je završen ispred Regulatornog tela za elektronske medije, za koji su organizatori protesta rekli da ne obavlja svoju funkciju.