Bez obzira na protivljenje Bošnjaka RS i Srbija usaglašavaju nastavne planove

Članovi parlamentarnih odbora za obrazovanje Republike Srpske i Srbije najavili su za sutra u Banjoj Luci tematsku sjednicu o temi “Usaglašavanje nastavnih planova i programa za nacionalne predmete u školama Republike Srpske i Srbije”.

Tematska sjednica je najavljena samo par dana nakon što je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić pozvao vlasti ovog entiteta da odustanu od najavljenih zajedničkih nastavnih planova sa Srbijom.

Salkić i drugi bošnjački zvaničnici u RS te lingvisti su 29. juna, nakon konferencije o bosanskom jeziku u Banjoj Luci, upozorili će to dodatno produbiti ionako veliki jaz i diskriminaciju u obrazovnom sistemu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Pozvali su i nadležne u Bosni i Hercegovini, ali i OHR, da reaguju u ovom slučaju.

Lingvisti i politički predstavnici Bošnjaka u RS su tom drugom konferencijom o bosanskom jeziku u Banjoj Luci ponovili da je bosanski jezik neupitna naučna, komunikacijska, kulturna, historijska i ustavna kategorija.

Na sutrašnjoj tematskoj sjednici trebalo bi, kako se dodaje u najavi, da učestvuju: članovi Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje, članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije, predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Tematsku sjednicu će otvoriti predsjednica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Danijela Mrda, a potom se očekuje obraćanje predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića i zamjenika predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije Ljubiše Stojmirovića.

Pročitajte...