BH novinari: Novinari su daleko više izloženi riziku nego oni koji rade od kuće

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari pozdravlja najavu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića da će narednog ponedjeljka, na sastanku s premijerima kantona i ministrima zdravlja, predložiti da medijski radnici moraju ući u prioritet za vakcinisanje, saopćilo je to udruženje.

Premijer Novalić je ovo izjavio jučer te konstatovao da se nada “da će i ostali premijeri shvatiti bitnost i hrabrost osoba koje se bave novinarstvom i pokušavaju našim građanima dati što više tačnih i kvalitetnih informacija”.

– Nakon što iz Federalne vlade mjesecima nije bilo odgovora na zahtjeve i molbe novinarskih udruženja i predstavnika medija da se novinari uvrste među prioritetne kategorije za vakcinisanje, jučerašnja izjava federalnog premijera Novalića svakako je ohrabrujuća za sve medijske profesionalce koji već duže od godinu dana svakodnevno izlažu riziku svoje zdravlje kako bi građanima pružili pravovremene i provjerene informacije u vezi sa pandemijom Covid-19 – ističe Upravni odbor ovog novinarskog udruženja.

Međutim, Upravni odbor BH novinara skreće pažnju da je pomenuta Novalićeva najava uslijedila nekoliko sati nakon izjave ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića koji je za Klix.ba rekao da novinari u Kantonu Sarajevo neće biti uvršteni u grupu prioriteta za vakcinisanje protiv koronavirusa, što je izazvalo revolt među brojnim medijskim uposlenicima u Sarajevu.

– S obzirom na navedeni kontekst i na činjenicu da su vlade Republike Srpske, Brčko Distrikta i Zeničko-dobojskog kantona već ranije donijele odluku da uvrste medijske djelatnike na listu prioriteta, dok su iz Vlade FBiH sve do jučer bili nijemi o ovom pitanju, BH novinari, kao i naše koleginice i kolege iz medija u Kantonu Sarajevo, odbacuju svaku vrstu politikantstva i političkih borbi SDA i stranaka “trojke” na vlasti u Kantonu Sarajevo u vezi s donošenjem odluke o stavljanju na prioritetnu listu. Želimo vjerovati da je izjava premijera Fadila Novalića izraz iskrene namjere da omogući novinarima rad u sigurnom i zdravom ambijentu te da stavljanjem na prioritetnu listu svih medijskih djelatnika, Vlada Federacije BiH želi osigurati jednak nivo njihove zaštite na teritoriju cijele Federacije BiH u skladu sa zakonskim propisima i pravom na jednak nivo zdravstvene zaštite – citat je iz saopćenja.

Udruženje BH novinari ne očekuje da medijski djelatnici budu u istom rangu sa zdravstvenim radnicima, hroničnim bolesnicima ili osobama starijim od 65 godina, koji svakako treba da imaju nulti prioritet pri vakcinisanju.

Međutim, zbog prirode posla koji obavljaju i svakodnevnih kontakata sa velikim brojem ljudi, ističe da su novinari, snimatelji, fotoreporteri i drugi članovi medijskih timova u daleko većoj mjeri izloženi potencijalnoj zarazi u odnosu na osobe koje imaju mogućnost raditi od kuće ili isključivo u kancelariji.

– Stoga smatramo da su ovo jedini utemeljeni razlozi za stavljanje novinara i svih drugih medijskih djelatnika na prioritetnu listu u rangu s policajcima, vatrogascima, prosvjetnim radnicima i uposlenicima drugih javnih institucija, koji također dolaze u kontakt s velikim brojem osoba. Podsjećamo da su od početka pandemije do danas, na stotine naših koleginica i kolega širom BiH tokom obavljanja svojih radnih zadataka zaraženi koronavirusom, a mnogi su nažalost tragično preminuli od posljedica zaraze – ističe Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari.