Biden: Do 19. aprila biće vakcinisano 90 odsto odrasle populacije u SAD-u

-Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je kazao da je naredio svom timu za borbu protiv koronavirusa da osigura da postoji punkt za vakcinaciju ne dalje od pet milja od ijednog odraslog građanina

ANKARA (AA) – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je da će do 19. aprila velika većina odrasle populacije biti vakcinisana, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sa svim poslom koji smo uradili u proteklih deset nedelja zadovoljstvo mi je da najavim da će najmanje 90 odsto svih odraslih moći da primi vakcinu do 19. aprila, samo tri nedelje od danas”, rekao je Biden novinarima, te dodao da će ostalih deset odsto to moći najkasnije do 1. maja.

On je kazao da je naredio svom timu za borbu protiv koronavirusa da osigura da postoji punkt za vakcinaciju ne dalje od pet milja od ijednog odraslog građanina.

“To ćemo postići tako što ćemo umesto na 17.000 mesta imati punktove za vakcinaciju na skoro 40.000 mesta”, kazao je Biden.

Predsednik SAD-a je dodao da će njegova administracija dodati i još 12 federalnih punktova za vakcinaciju gde će se davati vakcine manjinama.

On je ponovio cilj da 200 miliona doza vakcine bude administrirano do kraja njegovih prvih 100 dana od stupanja na dužnost.

Prema njegovim rečima, prvih 100 miliona je dostignuto na 60. dan obavljanja dužnosti, dok će sledeći cilj biti dostignut za 40 dana.

“Naš posao je daleko od toga da je pri kraju. Rat protiv koronavirusa je daleko od pobede”, rekao je Biden.

Do sada, više od 145,8 miliona ljudi dobilo je dozu vakcinu, uključujući i napore prethodne američke administracije.

SAD su najpogođenije pandemijom sa skoro 30,3 miliona slučajeva zaraze i oko 550.000 smrtnih ishoda, pokazali su podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Pročitajte...