Biden jako blizu pobjedi. Povećao prednost u Pennsylvaniji i Georgiji.

I više nego napeti američki izbori su pred samim raspletom. Biden je nikad bliže pobjedi, a danas bi smo, nakon dana prebrojavanja, mogli vidjeti i proglašenje Joea Bidena kao novog američkog predsjednika.

Preko noći je Biden još povećao prednost u objema državama. U Pennsylvaniji sada o ima komfornu prednost od gotovo 30.000 glasova, na 99% prebrojanih glasačkih listića, što se čini kao nedostižna prednost. U Georgiji jeu prednosti za oko 4000 glasova, također na 99% prebrojanih.

Sinoć je Biden povećao prednost i u Nevadi.

Kandidat za predsjednika Amerike Džo Bajden nedavno se obratio kratko iz Vilmingtona. Poručio je svojim biračima da se strpe i da je on sljedeći predsjednik SAD.

– Dragi sugrađani Amerikanci, nemamo još konačnu potvrdu pobjede, ali brojke su jasne. Govore nam da imamo jasnu i uvjerljivu priču. Pobjedit ćemo u ovoj trci. Samo pogledajte šta se sve desilo od jučer. Prije 24 sata bili smo u zaostatku u Džordži, sada smo u vodstvu i osvojit ćemo tu državu. Prije 24 sata bili smo u zaostatku u Pensilvaniji, a sada ćemo pobijediti. U prednosti smo, ali pobjeđujemo u Arizoni, Nevadi, ustvari naše vodstvo se dupliralo u Nevadi. Na putu smo ka više od 300 elektorskih glasova. Pogledajte nacionalne brojeve. Pobijedit ćemo u ovoj utrci sa jasnom većinom, sa nacijom iza nas. Imamo više od 74 miliona glasova. Pobjeđujemo Trampa za četiri miliona glasova. I to još raste. Posebno sam ponosan na to kako smo dobro prošli širom Amerike. Bit ćemo prvi demokrati koji će pobijediti u Arizoni za 24 godine, prvi demokrati koji će pobijediti u Džordži u 28 godina. I izgradili smo „plavi zid“ usred zemlje, koji se srušio prije četiri godine – rekao je Bajden.

Pročitajte...