Biden: Jasno je da smo pobijedili

– Demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden izjavio je da neće proglasiti pobjedu prije nego što se prebroje svi glasovi

NEW YORK (AA) – Demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden izjavio je kako vjeruje da će imati dovoljno glasova za pobjedu na izborima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Jasno je da smo pobijedili u dovoljno država da osvojimo 270 elektorskih glasova”, rekao je Biden u obraćanju javnosti.

Istakao je da neće proglasiti pobjedu prije nego što se prebroje svi glasovi, ali da je jasno da će pobijediti.

“Ovo je vladavina naroda i za narod. Prebrojeno je dovoljno glasova da vidimo da ćemo na kraju mi imati dovoljno za 270, dovoljno za pobjedu. Uskoro će biti prebrojen Michigan, osjećamo se dobro i oko Pennsylvanije, osvojili smo Arizonu, a meni je posebno važno da smo osvojili glasove većine Amerikanaca”, kazao je Biden.

Naglasio je da će njegova pobjeda biti pobjeda američkog naroda.

“Kada sve ovo prođe, smanjit ćemo tenzije, slušati jedni druge, opet se čuti, poštivati i brinuti jedni za druge. Ujediniti, izliječiti, biti skupa kao nacija. Nisam naivan, znam da to nije lako. Znam kolike su podjele u našoj zemlji. Ali znam da je za progres potrebno da više ne gledamo protivnike kao neprijatelje”, rekao je Biden, te dodao:

“Radit ću za one koji su glasali za mene, kao i za one koji nisu”.

Poručio je da će svaki glas biti prebrojan.

“Niko neće ugroziti našu demokratiju. Mi, narod, nećemo se utišati, nećemo se predati. Ovo će biti pobjeda američkog naroda”, rekao je na kraju.

Biden je pobijedio u saveznoj državi Wisconsin te osvojio još 10 elektorskih glasova, odnosno ukupno 248, dok Trump ima 214 elektora, a za pobjedu im je potrebno najmanje 270.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) traje složeni proces brojanja glasova sa jučer održanih 59. predsjedničkim izborima, a čini se da bi ovo mogli biti jedni od najneizvjesnijih izbora u skorijoj historiji te zemlje.

Izborni sistem SAD-a je specifičan i poprilično kompliciran, pošto ne pobjeđuje nužno kandidat koji osvoji najviše glasova na nivou cijele zemlje, već onaj koji dobije najmanje 270 od 538 takozvanih elektora. Glasači se ne opredjeljuju direktno za Trumpa (74) ili Bidena (77), već biraju elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsjednika (elektorski koledž). Taj završni izborni čin je puka formalnost pa se pobjednik izbora zna netom poslije izbora.

Kandidat koji pobijedi u jednoj saveznoj državi dobija sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podijele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

Pročitajte...