BiH: Dvije sedmice za registraciju birača iz inostranstva, posebno važna Srebrenica

– Državljanin Bosne i Hercegovine koji ima biračko pravo i koji ima status raseljene osobe upisuje se u Centralni birački spisak za osnovnu izbornu jedinicu na osnovu izražene biračke opcije

SARAJEVO (AA) – Ako građani Bosne i Hercegovine iz inostranstva žele ostvariti svoje biračko pravo i glasati i na predstojećim lokalnim izborima, obavezni su podnijeti prijavu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine najkasnije do 1. septembra u ponoć, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema dosadašnjim statistikama, za glasanja poštom iz inostranstva tokom svakih lokalnih izbora prijavi se između 30 i 40 hiljada građana za sve općine i opštine u Bosni i Hercegovini.

Građanima koji se prijave za glasanje iz inostranstva Centralna izborna komisija BiH dostavlja obrazac prijave PRP-2 na adresu koju su naveli prilikom posljednje prijave za glasanje. Obrazac prijave PRP-2 je dostupan i na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.

Svi birači koji su glasali na prethodnim općim izborima 2018. godine, ispunjavaju obrazac prijave PRP-2 i dostavljaju ga Centralnoj izbornoj komisiji BiH priloživši uz obrazac kopiju jednog od važećih identifikacionih dokumenata s fotografijom.

Istovremeno svi birači koji nisu glasali na posljednjim općim izborima 2018. godine ili se prvi put prijavljuju, ispunjavaju i potpisuju obrazac PRP-1 i dostavljaju ga Centralnoj izbornoj komisiji BiH, uz relevantne priloge.

Ako građani privremeno borave izvan BiH, da bi se prijavili za glasanje izvan zemlje, potrebno je da posjeduju važeći identifikacioni dokument BiH (dostave kopiju jednog od tri važeća dokumenta – lična karta, vozačka dozvola ili pasoš BiH).

Ako imaju status izbjeglice, a ne posjeduju važeće dokumente BiH (ličnu kartu ili vozačku dozvolu), dokumenti koje trebaju dostaviti uz prijavni obrazac su: dokument za dokazivanje državljanstva BiH (uvjerenje o državljanstvu BiH, ne starije od šest mjeseci ili kopiju važećeg pasoša BiH), dokument za dokazivanje identiteta s fotografijom (kopiju važećih isprava izdatih od strane zemlje domaćina ili kopiju izbjegličkog kartona izdatog od vlade zemlje domaćina ili druge međunarodne organizacije) i dokaz o prebivalištu u BiH (kopiju potvrde o prebivalištu ili kopiju lične karte u cijelosti iz 1991. godine)

Popunjeni obrazac, potpisan na istovjetan način kao na važećem identifikacionom dokumentu te priloženi skenirani dokumenti mogu se dostaviti na sljedeći način: elektronskim putem na adresu: [email protected], telefaksom na brojeve:+38733251333; +38733251334, te putem pošte na adresu: Izbori u Bosni i Hercegovini, Poštanski pretinac 451, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Centralna izborna komisija BiH poziva sve birače koji žive izvan Bosne i Hercegovine da se odmah registruju za glasanje na lokalnim izborima 2020.
Osim putem pošte građanima će biti omogućeno da na dan lokalnih izbora glasaju u pojedinim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Glasanje se planira organizovati u DKP-ima u 22 zemlje i to Austriji (Beč i Grac), Australiji (Kanbera), Belgiji (Brisel), Crna Gora (Podgorica) Češka Republika (Prag), Danska (Kopengagen), Francuska (Pariz), Hrvatska (Zagreb), Italija (Rim i Milano), Kanada (Otava), Mađarska (Budimpešta), Norveška (Oslo), Njemačka (Minhen, Štutgart i Frankfurt), SAD (Vašington i Čikago), Slovenija (Ljubljana), Srbija (Beograd), Španija (Madrid), Švicarska (Bern), Švedska (Štokholm), Turska (Istanbul) te Velika Britanija (London).

Nakon isteka roka registracije birača bit će donesena konačna odluka o broju DKP-a u kojima će se i organizirati glasanje za lokalne izbore.

Pokrenuta je i Facebook inicijativa kojom se građani Bosne i Hercegovine koji se nalaze u inostranstvu pozivaju da se registruju za lokalne izbore.

“Kao upozorenje, informacija i napomena da se zna, prema svim dosadašnjim parametrima, za izbore za načelnika opštine Srebrenica, dijaspora ima presudnu ulogu. To je definitivno. Zato, imamo još samo dvije sedmice koje nam daju mogućnost da uradimo ono sto nam je dužnost i da nam savjest bude čista. Oni koji imaju savjest, uvjek im teško pada kada imaju kajanje zbog nečega. Kajanje kasnije ne pomaže. Uradimo nešto onda kada to trebamo i moramo. Nadam se da će naša svijest i savjest sada biti na visokom nivou, ako Bog da”, jedna je od poruka kojom se građani pozivaju na registraciju.

Također, državljanin Bosne i Hercegovine koji ima biračko pravo i koji ima status raseljene osobe upisuje se u Centralni birački spisak za osnovnu izbornu jedinicu na osnovu izražene biračke opcije, odnosno može birati da li će glasati za općinu prebivališta prije sticanja statusa raseljene osobe ili za općinu trenutnog prebivališta/boravišta.

Centralna izborna komisija BiH stoga poziva državljane Bosne i Hercegovine koji imaju status raseljenih osoba da ukoliko žele da promjene biračku opciju, odosno da glasaju za općinu prebivališta iz 1991. godine, da se jave u prostorije Centra za birački spisak u svom gradu/općini i da lično popune PBO-1 obrazac – Zahtjev za promjenu biračke opcije. Potrebno je da službeniku u Centru za birački spisak predoče Rješenje nadležnog organa o statusu raseljene osobe.

Državljani Bosne i Hercegovine koji ne podnesu zahtjev za promjenu biračke opcije biće upisani u Centralni birački spisak za osnovnu izbornu jedinicu u kojoj su bili upisani na posljednjim izborima u BiH.

Rok za promjenu biračke opcije za raseljene osobe, također ističe 1. septembra.

Naime, ova opcija je također, posebno važna za osobe koje žele da glasaju za općine i opštine ranijeg mjesta prebivališta, a to se posebno odnosi na one koji imaju status izbjeglice i raseljene osobe.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 7. maja 2020. godine donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora 2020. godine u Bosni i Hercegovini, a dana 23. maja donijela je odluku o odgađanju održavanja lokalnih izbora 2020. godine. Odgođeni izbori će se održati u nedjelju, 15. novembra 2020. godine.

Pročitajte...