BiH: Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Ugljevika

– Optuženi Nedić i Đurković terete se za krivično djelo zločina protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika

SARAJEVO (AA) – Tužilac posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Radomira Nedića (rođenog 1943. godine u Doboju) i Ratka Đurkovića (1943. u Ugljeviku), saopšteno je u srijedu iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Optuženi se terete po komandnoj odgovornosti, da su, za vrijeme širokog i rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području opštine Ugljevik, Nedić u svojstvu komandanta Prve Majevičke brigade VRS, a Đurković u svojstvu komandanta Prvog bataljona Prve majevičke brigade, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme rata. navode iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su u svojstvu zapovjednika, za vrijeme napada na bošnjačko civilno stanovništvo na području  sela Tursunovo Brdo, u julu 1992. godine, kada su podređeni pripadnici VRS počinili ubistvo četiri civila bošnjačke nacionalnosti, od toga dvije žene starije od 60 godine, bili na mjestu događaja, rukovodili akcijom, znali i bili informisani o počinjenom zločinu nad civilima putem vojnih službi sigurnosti i na druge način, propustili preduzeti mjere i aktivnosti da se zločin procesuira, a počinitelji identifikuju i kazne.

Također, optuženi se terete da su prilikom zarobljavanja i ubistva dvojice pripadnika Armije RBiH, koji su nakon zarobljavanja od strane podređenih pripadnika VRS ubijeni vatrenim i hladnim oružjem, bili na mjestu događaja, a znali i bili informisani o počinjenom zločinu te nisu preduzeli potrebne mjere da se zločin procesuira, a počinitelji procesuiraju i kazne, ističu iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Navode optužbe Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem više od 50 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pročitajte...