BiH: Pronađeno 70 posto nestalih iz proteklog rata, traži se još 7.547

Povodom predstojećeg Međunarodnog dana nestalih osoba koji se obilježava 30. avgusta, Institut za nestale osobe BiH objavio je u petak da se još uvijek traga za 7.547 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini. Kako je na pres konferenciji u Sarajevu precizirao predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović u centralnoj evidenciji nestalih BiH u času kada je ona objavljena imalo je 34.965 prijavljenih nestalih osoba.

U BiH je pronađeno 70 posto nestalih u proteklom ratu, a još uvijek se traga za 7.547 osoba. U centralnoj evidenciji nestalih BiH u momentu kada je objavljena bilo je 34.965 prijavljenih nestalih osoba.

Od 28.320 verifikovanih slučajeva njih 14.740 je identificirano i predato porodicama. Oni su nesporno identificirani putem DNK u laboratorijama međunarodne komisije za nestale osobe. 6.024 osobe su verifikovane, a identifikovane klasičnim metodama, uglavnom je to bilo do 2001. godine kada se identifikacija radila prepoznavanjem.

Član Savjetodavnog odbora Instituta Fikret Bačić, kaže da je ovo tijelo donijelo plan rada i da ga pokušava realizovati, međutim da je pandemija dosta uticala na realizaciju.

Član Upravnog odbora Instituta Šimun Novaković poručio je da nema zastoja u radu Odbora. Rukovodilac ICMP-ovog programa za Zapadni Balkan Matthew Holliday je kazao da je uz pomoć  pomenutog programa pronađeno 70 posto nestalih osoba iz proteklog rata u BiH. Zamolio je porodice nestalih koje još nisu dale uzorke krvi za DNK analizu da se obrate ICMP-u i daju uzorke za identifikaciju. U ovom trenutku imamo još 7.547 osoba koje su nestale i traže se na prostoru BiH i susjednih država. 761 osoba je obrisana iz evidencije jer joj ne pripada taj status po definiciji iz Zakona o nestalim osobama. Naglašeno je i da je Bosna i Hercegovina prva u svijetu po broju traženja nestalih.