Bijedić: SNSD i HDZ BiH dugo vremena sarađuju zajedno

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Enver Bijedić danas je u Sarajevu, komentirajući sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića, kazao da je to već viđeno.

– Nije to nešto što niko nije očekivao. Dugo vremena oni sarađuju zajedno. Treba priznati da oni imaju dobar izborni rezultat i da imaju pravo da se organizuju i da prave neku vrstu koalicije da bi se vlast što prije formirala – kazao je Bijedić.

Dodao je da, ukoliko ta njihova inicijativa bude išla ka bržoj implementaciji vlasti “to je i dobro“.

– Nadam se da tu ostale stranke ili ostali politički subjekti neće biti zakinuti – kazao je Bijedić.

Delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH, predvođene stranačkim liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, razgovarale su danas u Istočnom Sarajevu o formiranju vlasti nakon Općih izbora.

Kako su predsjednici stranka kazali, više nego zadovoljni su ostvarenim rezultatima budući da su obje stranke osvojile više glasova nego u ranijim izbornim ciklusima, zbog čega su najavili da će zajednički raditi na formiranju vlasti od kantonalnog do državnog nivoa.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Bijedić: Da se međunarodna zajednica aktivno uključi u rješavanje problema

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) – Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Enver Bijedić  danas je u Sarajevu, prije početka sjednice partijskog predsjedništva, kazao novinarima da će se još jednom raspravljati „oko nezakonitog oduzimanja kompenzacionih mandata, što je sigurno napravljeno u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom BiH“.

– Ukoliko CIKBiH ne bude htio da na ispravan način sagleda ono na što smo se mi žalili i  na osnovu čega smo im podnijeli određene dokumente, SDPBiH će pokušati da riješi taj problem i putem legalnih pravosudnih institucija, odnosno putem krivičnih prijava – kazao je Bijedić.

Dodao je kako u toj partiji smatraju da se CIKBiH ponaša potpuno autonomno, izvan društva, da rade u skladu s nekim njihovim internim propisima, a ne  u skladu sa onim što su građani na ovim izborima izglasali.

– Smatramo također da CIKBiH ima neki svoj princip rada koji ide „kadija te tuži, kadija ti sudi“ i da rade na način da sve te primjedbe ne uvažavaju po istom aršinu. Ono što dođe iz SDP-a BiH to se ne prihvata na pravičan način, zato što su ljudi koji sjede u CIK-u delegirani od nacionalnih stranaka i već duži niz godina rade samo u interesu nacionalnih stranaka – ustvrdio je Bijedić.

Kazao je da SDPBiH poziva međunarodnu zajednicu i sve institucije međunarodne zajednice koje su u BiH duži niz godina, da se aktivno uključe u rješavanje ovih problema.

– Ukoliko ne možemo riješiti mi na određenom nivou neka pitanja, imamo instituciju visokog predstavnika koji bi trebao da radi svoj posao i da riješi ta pitanja koja štete, prije svega građanima BiH- dodao je Bijedić.

Bijedić je naveo da će SDPBiH pokušati da formira vlast u pojedinim kantonima, jer smatraju da za to imaju kapaciteta i da bi na taj način opravdali, prije svega, rezultate koje su postigli, konkretno u Tuzlanskom kantonu gdje su prva, pobjednička partija, i gdje imaju navjeći broj mandata.

On ističe da to neće biti „vlast radi vlasti“, to će biti prije svega programsko usaglašavanje s partnerima sa kojima razgovaraju.

– Ukoliko u tom programskom usaglašavanju  naša programska načela budu prihvatili partneri, to će biti dobar znak da se potpisuje nekakav koalicioni sporazum koji bi trebao da garantira stabilnu vlast i da se napokon vidi da ova zemlja može bolje. Za to su potrebni, prije svega, iskreni partneri i dobro programsko jedinstvo – kazao je Bijedić.

Upitan da prokomentira saopćenje iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH da su „trenutni pritisci na Centralnu izbornu komisiju koje vrše političke partije i drugi akteri potpuno neprihvatljivi“, Bijedić je kazao da bi najbolje bilo „da oni uzmu te primjedbe, neka ih oni izanaliziraju, uz jednog adekvatnog kvalitetnog prevodioca i neka vide da li su naše primjedbe opravdane ili su neopravdane“.

– Nakon toga mi u SDP-u smo spremni da povučemo sve ono što smo do sada izjavili, ako nismo u pravu –  kazao je Bijedić.

(RTVTK/FENA) D.V.