BIRN BiH pokrenuo kampanju “Zaboravljene žrtve”

– BIRN BiH ovim projektom želi omogućiti žrtvama neprocesuiranih ratnih zločina i njihovim porodicama da podijele ono što su preživjeli i na taj način skrenu pažnju javnosti i pravosuđa na zločine koji još uvijek nisu procesuirani, kako bi se pokrenule istrage i podigle optužnice protiv odgovornih

SARAJEVO (AA) – Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u ponedjeljak, 3. februara 2020. godine, objavom prve od ukupno deset priča o žrtvama ratnih zločina za koje niko nije pravosnažno osuđen, pokrenula je kampanju “Zaboravljene žrtve”, javlja Anadolu Agency (AA).

“BIRN BiH ovim projektom želi omogućiti žrtvama neprocesuiranih ratnih zločina i njihovim porodicama da podijele ono što su preživjeli i na taj način skrenu pažnju javnosti i pravosuđa na zločine koji još uvijek nisu procesuirani, kako bi se pokrenule istrage i podigle optužnice protiv odgovornih”,  navodi se u tekstu BIRN BiH.

Direktor BIRN-a BiH Denis Džidić kaže kako je posljednjih godina sve manje suđenja za ratne zločine.

“Broj optužnica za ratne zločine na državnom nivou manji je svake godine, a svjedoci događaja umiru, pa je važno skrenuti pažnju na zločine za koje još uvijek nije suđeno, posebno na one slučajeve u kojima se osumnjičeni nalaze van BiH”, dodaje Džidić.

Tokom projekta BIRN BiH će objaviti deset priča o neprocesuiranim zločinima iz deset lokalnih zajednica. Narednih deset mjeseci, svakog ponedjeljka bit će objavljena i po jedna fotografija žrtve rata ili članova njene porodice, koji će prenijeti ličnu priču i pozvati pravosudne institucije da reaguju.

”Iako je od završetka rata prošlo skoro 25 godina, mnoge žrtve još uvijek nisu dočekale mogućnost da na sudu ispričaju šta im se desilo i na taj način doprinesu dovođenju odgovornih pred lice pravde. Nakon što je na državnom nivou do sada osuđeno oko 850 osoba na 2.750 godina zatvora, samo u Državnom tužilaštvu još uvijek ima oko 500 predmeta ratnog zločina s poznatim izvršiocima i 500 predmeta s nepoznatim počiniocima, kao i 1.500 takozvanih KTA predmeta, koji uključuju ekshumacije“, navodi se u saopćenju.

Podsjećaju kako je u BiH nakon rata ekshumirano oko 25.500 posmrtnih ostataka, a još uvijek se traga za više od 7.000 nestalih osoba.

BIRN BiH je medijska nevladina organizacija specijalizirana za praćenje i izvještavanje o suđenjima za ratne zločine.

Od svog formiranja 2005. godine BIRN BiH informira javnost o procesuiranju ratnih zločina pri domaćim te Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) i Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS/MICT).

Projekt “Zaboravljene žrtve” je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) kroz Regionalni projekat o ratnim zločinima (RWC).

Pročitajte...