Bivši šef njemačke diplomatije Klaus Kinkel preminuo u 82. godini

– Kinkel, na čiji je prijedlog osnovan Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, preminuo je u ponedjeljak u 82. godini

SARAJEVO (AA) – Bivši dokancelar i ministar vanjskih poslova Njemačke Klaus Kinkel preminuo je u 82. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Kinkel, koji je obnašao i dužnost ministra pravosuđa, šefa Federalne obavještajne službe i predsjednika Slobodne demokratske stranke (FDP), preminuo je u ponedjeljak u 82. godini, javio je DW.

Aktuelni lider FDP-a Christian Linder oprostio se od nekadašnjeg lidera FDP-a, a u poruci koju je objavio na Twitteru napisao je kako je bio “uspravan i skroman čovjek s karakterom”.

“Smrt Klausa Kinkela me jako dotakla. Bio je uspravan i skroman čovjek s karakterom, čiji sam svaki prijateljski savjet cijenio. Za to mu moram puno zahvaliti”, napisao je Lindner.

Kao ministar vanjskih poslova Kinkel se zalagao za procesuiranje ratnih zločinaca iz ratova na području bivše Jugoslavije, a na njegov je prijedlog osnovan Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

U intervjuu za DW povodom 20 godina od genocida u Srebrenici, Kinkel je kazao kako su mu ostale dvije traume iz razdoblja kada je bio njemački ministar vanjskih poslova, prva je Ruanda, a druga Srebrenica.

Na pitanje novinara kako se moglo dogoditi da međunarodna zajednica šutke dopusti pokolj u Srebrenici, odgovorio je: “To nije bilo baš tako. Ponavljam, mi smo imali odgovornost, ja sam imao odgovornost. U mojim očima zakazao je UN, zakazao je NATO, zakazala je Europska unija, zakazao sam ja”.

Pročitajte...