Bolest iz Azije mogla bi zaprijetiti i čovječjoj ribici u Sloveniji

Opstanku čovječje ribice (Proteus anguinus) mogla bi opasno zaprijetiti gljivična bolest hitridiomikoza koja se po svijetu proširila iz Azije, a pogađa vodozemce, upozoravaju slovenski biolozi.

“Bolest je došla iz Azije i već izazvala masovni pomor vodozemaca širom svijeta. Uzročnik bolesti preživi u krajevima s temperaturom od 4 do 25 stupnjeva Celzija, što znači da bi u Sloveniji mogao ugroziti dvadesetak autohtonih vrsta vodozemaca, uključivši i čovječju ribicu”, upozoravaju herpetolog Nino Kirbiš i biolozi- stručnjaci za čovječju ribicu s Biotehničkog fakulteta u Ljubljani.

Infekciju tom bolešću izazivaju hitridne gljivice vrste Batrachochytrium dendrobatidis (Bd).
Infekcija napada kožu koja kod vodozemaca nije samo u funkciji zaštite tijela nego služi i za disanje i izlučivanje tekućine. Zato kod napadnutih i manje otpornih vrsta brzo dolazi do pothranjenosti, iscrpljenosti organizma i uginuća.

Uz osnovni oblik bolesti Bd koji se svijetom proširio zbog trgovine vodozemcima, prije četiri godine u Nizozemskoj se pojavila i njena mnogo agresivnija inačica (Bsal).

Jedna od varijanti spomenute bolesti već je prisutna u svim Sloveniji susjednim zemljama, osim u Hrvatskoj, pa bi se mogla prenijeti i na slovenska krška područja, u čijem podzemlju živi čovječja ribica, upozorili su slovenski stručnjaci.

 

(FENA) M.K.

Pročitajte...