Bolovanje u vrijeme epidemije koronavirusa

Istražili smo koja su prava građana oboljelih od COVID-a 19 kada je u pitanju otvaranje bolovanja i u kojim slučajevima Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona refundira troškove poslodavca. Iako nije obaveza, na poslodavima je da ukoliko su u mogućnosti snose 20 odsto plaće uposleniku, s obzirom da 80 odsto refundira Zavod zdravstvenog osiguranja TK.

Radnici koji su oboljeli od koronavirusa prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH tretiraju se kao izolovane kliconoše, te imaju pravo na naknadu plaće. Pomenutim zakonom regulisano je da se naknada plaća u vezi sa korištenjem zdravstvene zaštite u navedenim slučajevima isplaćuje osiguraniku na teret sredstava kantonalnog zavoda osiguranja od prvog dana korištenja ovog prava.

– Zakon o zdravstvenom osiguranju predviđa da osiguranici imaju pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad, kao i u slučajevima kada su izolirani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini. Ta privremena spriječenost se refundira od strani Zavoda u iznosu od 80 posto, kazao nam je Denis Husić direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Direktor Husić ističe da su Zavodu zdravstvenog osiguranja TK upućeni brojni zahtjevi zdravstvenih ustanova koje traže da se medicinskom, odnosno zdravstvenom osoblju prizna pravo na profesionalno oboljenje kako bi ta naknada bila u iznosu od 100 posto.

– Međutim, federalni pravilnik o listi profesionalnih oboljenja u ovom trenutku nema na listi profesionalnih oboljenja, oboljenje Covid -19. To je jedan od razloga zbog čega ni zdravstveni radnici nemaju pravo na refundaciju 100 posto plaće. S druge strane pokrenute su aktivnosti na nivou Federalnog zavoda za javno zdravstvo, mi smo čak jednu inicijativu poslali, kako bi se Covid – 19 uvrstio na listu profesionalnih oboljenja, dodao je Husić.

Poslodavac je dužan da podnese zahtjev Zavodu zdravstvenog osiguranja, nakon čega je Zavod obavezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 45 dana od dana prijema zahtjeva za povrat.

(RTVTK)

Pročitajte...