Bosanska škola i asocijacija Mančester obilježila 20 godina od osnivanja

Bosanska škola i asocijacija Mančester (Bosnian School and Society Manchester – BSSM) je obilježila 20 godina od osnivanja bosanskohercegovačke dopunske škole i 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Skup je organiziran online, putem Zoom aplikacije. Više od petnaest učesnika se obratilo uživo ili putem video snimka, a prosječno je oko 70 osoba pratilo ovaj događaj.

Bh. dopunska škola Mančester je nakon višegodišnjeg djelovanja dodala i naziv asocijacije te od tada aktivno ušestvuje u događajima koje organizira Remembering Srebrenica.

U okviru programa, koordinator škole Sadija Muminović je predstavila rad i aktivnosti škole. Gosti/učesnici u programu su bili iz različitih polja djelovanja koji su svojim obraćanjem uveličali i dodatno obogatili ovaj događaj.

Tom prilikom, gostima se obratio i ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu Vanja Filipović koji je zahvalio timu škole na vođenju i istrajnosti škole i asocijacije što zahtijeva dosta truda.

Skupu se obratio i MP Afzal Khan, koji je istakao značaj postojanja škole, ali i lekciju koju je naučio zbog rata u BiH.

Jenny Pattterson iz Gradske uprave Mančestra je navela da je Bosanska škola jedna od prvih koja je registrirana, od postojeće 153 škole u Mančestru u polju dopunskog obrazovanja. Također je istakla da je BSSM među prvima pokazala spremnost za saradnju u zajednici kao i za učešće u edukaciji osoblja za vođenje škole.

Skupu se obratio i menadžer BH UK Network-a Anes Cerić koji je istakao značaj postojanja i opstanka bh. dopunske škole u ovom dijelu Engleske.

Škola je registrirana kao dopunska škola i dobrotvorna organizacija. Zahvaljujući roditeljima, učiteljima, djeci, te gradskoj upravi Mančestra, BiH ambasadi i organizaciji BH UK network, škola je opstala sve ove godine i nije se ugasila, iako je bilo dosta izazovnih trenutaka. Ovaj trud je prepoznat i dodjelom različitih priznanja školi, poput godišnje nagrade gradske uprave za najboljeg učitelja i učenika, te bronzanu i srebrenu nagradu koja je dodjeljena kao odličnom primjeru povezivanja među školama i kulturama. Škola je naročito ponosna nagradom Kraljice Elizabete II za volonterski rad škole, naročito za aktivnosti oko organizacije događaja kojima se obilježavala godišnjica genocida u Srebrenici.

Online program održan ovog mjeseca je odlično prihvaćen u lokalnoj zajednici u Mančestru. Veliki broj zainteresiranih je dostavilo svoje obraćanje putem video snimka koji zbog ograničenosti s vremenom, nažalost, nisu mogli svi biti prikazani, ali će naknadno biti objavljeni na facebook stranici škole. Posebno je bilo zapaženo i dirljivo obraćanje nastavnika, roditelja, učenika ove škole koji su sada odrasli ljudi i vrlo integrirani članovi lokalne zajednice.

Organizator programa se posebno zahvaljuje svima onima koji su svojim radom i učešćem doprinijeli da se ovaj program ovako uspješno realizira, saopćeno je iz BH UK Networka.

Izvor: Fena

Pročitajte...