Bošnjaci u Srebrenici s tugom primili vijest o smrti Hatidže Mehmedović

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sinoć je preminula Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice“.

Posljednje dane u bolnici s Hatidžom Mehmedović provodila je predsjednica Upravnog odbora “Društvo za ugrožene narode“ Fadila Memišević, koja kaže da je Mehmedović bila istinski borac za svoju Srebrenicu.

– Zadnje riječi Hatidže su bile hoću u moju Srebrenicu, hoću svojoj kući. Hatidža se borila za svoju Srebrenicu. Ona je bila motiv za povratak, ona je hrabrila sve. Bila je jedna od nih koji su istinski povratnici i pružila podršku svima. Njeno srce je bilo ogromno, i u njega su svi stali – ističe Memišević za Fenu.

Mehmedović je bila korordinatorica Društva za ugrožene narode i dobitnica nagrade ovog društva.

– Tri hiljade ljudi u Berlinu je ustalo na noge nakon govora Hatidže Mehmedović. S Hatidžom sam bila veoma bliska i pred 11. juli je htjela doći u Srebrenicu, to je bila njena zadnja želja. Bilo joj je teško i 11. jula u poslijepodnevnim satima je vraćena u Klinički centar u Univerziteta u Sarajevu – dodaje Memišević.

Mehmedović je preživjela žrtva genocida u Srebrenici, ostala je bez supruga, dva sina, brata i mnogo rodbine. Bila je istrajna u borbi za istinom o onome što se dešavalo u julu 1995. godine.

– Sve nas pogodila i potresla vijest da je Hatidža Mehmedović preselila na bolji svijet. Ona je bila unikatni primjer, u Evropi i svijetu, jer se vratila na mjesto gdje je izvršen zločin i nastavila da se bori za istinu i pravdu. Voljela je sve ljude bez obzira na rasu i porijeklo. Nikoga nije znala mrziti i nije pravila razliku među ljudima bošnjačke i srpske nacionalnost. Ostaće upamćena kao heroj u borbi za dokazivanje genocida. Nama mlađima i onima koji ostaju iza nje, ostaje obaveza da nastavimo gdje je Hatidža stala i poručujemo javno da ćemo tako i nastaviti – kazao je predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković.

Predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić ističe da je Mehmedović bila veliki borac “koji će nam svima nedostajati”.

– Često sam se pitala otkud Hatidži tolika snaga. Njena cijela porodica je pobijena. Pitala sam se odakle joj snaga, ali vidite čovjek slaže u sebi sve. Njen rad mogu objasniti i potrebom da se javnosti kaže da šta se sve desilo, da se postave pitanja zbog čega su njeni najmiliji ubijeni i hiljade drugih – kaže Ćatić u izjavi za Fenu.

I najmlađi u Srebrenici Hatidžu Mehmedović će pamtiti kao plemenitu, a jedan od njih je novinar Adem Mehmedović koji kaže da je Mehmedović je bila istinski borac za istinu i pravdu.

– Njena istrajnost, borba i hrabrost teško da se riječima mogu opisati. Od spoznaje da je ostala bez ikog svog živjela je život satkan od tuge, ali se posvetila borbi da se zna istina o genocidu u Srebrenici. Heroina koja će biti zabilježena u historiji Srebrenice i Bosne i Hercegovine. Svojim djelima, radom i zalaganjem uradila je mnogo, a na nama mlađima je da nastavimo taj put – kazao je Feni Mehmedović.

Dženaza Hatidži Mehmedović bit će klanjana u srijedu 25. jula u Sućeskoj u Srebrenici, nakon podne namaza.