Bošnjaci za dijalog – uslov Zakon o zabrani negiranja genocida, pravna a ne politička odluka Ustavnog suda BiH i prestanak svih oblika diskriminacije žrtava genocida

Iz Inicijative ”Moja adresa Srebrenica” uputili su saopćenje za javnost nakon zajedničkog odgovora ambasadora u Bosni i Hercegovini na zahtjeve koje su uputile poltičke probosanske stranke. U pismu kojeg potpisuju Sadik Ahmetović i Alija Tabaković navodi se sljedeće:

Pročitali smo stav ambasadora koji danas nisu došli na sastanak sa liderima probosanskih političkih stranaka i mi kao Bošnjaci, žrtve genocida poštujemo stavovove zemalja i međunarodnih institucija u našoj zemlji. Smatramo da je budućnost Srebrenice i naše zemlje zajednička budućnost svih nas koji u njoj živimo zasnovana na demokratskim principima i zagarantiranim ljudskim pravima bez diskriminacije bilo kog građanina naše zemlje.

 

Vjerujemo da su njihovi stavovi u dopisu liderima u kojima odbijaju sastanak, iskreni i zasnovani na principima koji štite vladavinu prava i izgradnju društva bez diskriminacije. Koalicija Moja adresa: Srebrenica uložila je apelaciju Ustavnom sudu BiH, te vjerujemo da će Ustavni sud donijeti odluku bez pritisaka zasnovanu na pravu i da ona neće biti politička. Bošnjaci Srebrenice okupljeni u Inicijativu Moja adresa; Srebrenica, uprkos tome što su i sami preživjeli genocid,  nemaju problem da sjedu i razgovaraju sa predstavnicima srpskih političkih stranaka,  niti imaju problem da načelnik opštine Srebrenica bude Srbin izabran na demokratski način, ali je došao trenutak da kažemo da jeste problem da pregovaramo sa načelnikom opštine koji negira genocid počinjen nad Bošnjacima u opštini na čejem je on čelu i glorifikuje one koji su odgovorni za zločin genocida.

Pozivamo članice PIK-a i predstavnike drugih međunarodnih organizacija i njihove predstavnike da ohrabre visokog predstavnika da proglasi Zakon o zabrani negiranja genocida, jer bi time puno pomogao da se nakon odluke Ustavnog suda vezane za izbore u Srebrenici ponovo otpočne sa dijalogom i uspostavom izgradnje povjerenja i zajedničkog života i napretka za sve građane opštine Srebrenica. Mi iz Inicijative Moja adresa: Srebrenica smo opredijeljeni za dijalog što su stranke koje trenutno čine ovu koaliciju u prethodnim godinama i pokazale. Svakodnevna diskriminacija povratnika Bošnjaka, zabrana izučavanja bosanskog jezika, izgradnja crkve pored Memorijalnog centra u Potočarima gdje su ukopani posmrtni  ostaci žrtava genocida jasno pokazuju svu našu nemoć i poniženja koja trpimo posljednjih decemija u RS-u.

Demokratski provedeni izbori u Srebrenici i načelnik koji ne negira genocid uz donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida bi sigurno stvorili pretpostavke za otvaranje razgovora o uspostavi vlasti u Srebrenici. Vjerujemo da su ovo standardi i vaših zemalja i institucija koje predstavljate i da ćemo ih u budućnosti zajedno nastaviti izgrađivati i stvoriti uslove i usvojiti standarde koje danas imaju zemlje EU kojima teži i Bosne i Hercegovina, navodi se u saopćenju.

 

Pročitajte...