Brčko: Do 16 sati glasalo 35,91 posto birača

Od 86.845 građana Brčko distrikta koji imaju pravo glasa do 16 sati glasalo je 29.225 građana, što je 35, 91 odsto, saopćeno je iz GIK Brčko distrikta. Glasanje je provedeno uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Novinarke: Devleta Brkić/Nadina Čanović

Građani Brčko distrikta svoje biračko pravo mogli su ostvariti na 142 biračka mjesta. Prema podacima GIK Brčko distrikta otvoreno je 140 redovnih biračkih mjesta, te dva za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima.

– Sva biračka mjesta otvorena su na vrijeme. Bilo je određenih kašnjenja, ali otvorena su sva biračka mjesta što je jako bitna činjenica s obzirom na epidemiološke uvjete u kojima se odvija ovaj izborni proces. Na području Brčko distrikta registrirano je 86.845 birača. To je broj sa datumom 1.10, odnosno 45 dana prije izbora kada se zaključuje konačni birački popis, kazala nam je Andrea Mrkonjić, predjednica Izborne komisije Brčko distrikta.

Na području Distrikta formirano je i pet mobilnih, te sedam covid timova.

– Danas su na području Brčko distrikta mobilni covid timovi obišli 188 birača. Za glasanje putem covid mobilnih timova registrovano je 188 birača, dodala je Mrkonjić.

Iz GIK potvrdili su nam da su sve zabilježene nepravilnosti već prijavljene policiji Brčko distrikta. Glasanje je provedeno uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, o kojima je Izborno povjerenstvo na vrijeme obavijestilo građane.

(RTVTK)

Pročitajte...