Čampara i Lukač posjetili MUP Tuzlanskog kantona (FOTO)

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač danas su boravili u radnoj posjeti Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, gdje su se sastali s ministrom Huseinom Topčagićem i policijskim komesarom Fadilom Šljivićem.

Tokom posjete održan je radni sastanak na kojem je, između ostalog, razgovarano o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji na području Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, te o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona, odnosno primjenama člana 6. tvog zakona, koji predviđa da Uprava policije ima zasebnu budžetsku jedinicu.

Čampara je nakon sastanka izjavio novinarima da su, kada su u pitanju izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima vezano za finansijsku neovisnost policije, završili implementaciju tog zakona u smislu samostalnosti FUP-a i to kod funkcioniše na dosta dobar način, te se nada da će i kantonalna ministarstva to završiti, odnosno harmonizirati svoje propise s federalnim.

– Dobio sam obećanje od ministra Topčagića da će u narednih petnaestak dana biti formirana i Komisija za diobeni bilans između MUPTK-a i Uprave policije TK-a radi rješavanja finansijske neovisnosti policije – dodao je federalni ministar.

Razgovarano je i o aktivnostima policije u skladu s programskim ciljevima i zadacima MUPTK-a za 2017., kao i realizaciji zajedničkih projekata na suzbijanju i sprečavanja svih oblika kriminaliteta, s akcentom na terorizam, organizovani kriminal i korupciju te jačanje lične i imovinske sigurnosti građana.

Lukač je pohvalio sigurnosnu situaciju na području Tuzlanskog kantona, ističući da je takvo stanje odraz zalaganja policije MUPTK-a, koja vlada sigurnosnom situacijom i koja može adekvatno i efikasno odgovoriti na svaki sigurnosni izazov.

Posebno je naglasio saradnju MUPTK-a i FUP-a u rješavanju problematike u oblasti terorizma, te je podržao odredbu člana 6. navedenog zakona kojim se predviđa finansijska neovisnost policije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP).

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...