Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog, povodom Ramazanskog bajrama, održana je jutros u džamiji “Kralja Abdulaha” u Tuzli

Muslimani širom svijeta danas slave prvi dan Ramazanskog bajrama. Centralna bajramska svečanost za područje Muftiluka tuzlanskog održana je u džamiji Kralja Abdullaha. Bajram-namaz je imamio muftija tuzlanski, Vahid-ef. Fazlović.

Muslimani u Bosni i Hercegovini  Bajram su dočekali  u džamijama. Ranom zorom klanjan je sabah-namaz, a nakon izlaska sunca i bajram-namaz. Centralna svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog jutros je u prisustvu velikog broja vjernika održana u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli, a bajram namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović. Ovom prilikom istakao je važnost posta koji vjernicima donosi unutrašnji mir i bolje duhovno stanje.

Danas je naglašeno i kako je vjera slobodan izbor, a da poštivanje drugog i drugačijeg je obaveza koja se mora ispuniti, i da samo čista srca mogu donijeti unutrašnji mir, sreću i radost onima s kojima živimo.

Efendija Fazlović je prisutnim vjernicima prenio i poruke Reisu-l-uleme Huseina efendije Kavazovića o značaju komšiluka u našoj zemlji. On je naglasio da je bajram u Bosni i Hercegovini poseban jer se tada otvaraju vrata naših domova svim ljudima dobrih namjera bez obzira kojoj vjerskoj skupini pripadaju.

Nakon Bajram namaza okupljeni su međusobno jedni drugima čestitali Bajram sa najljepšim željama te se uputili svojim domovima gdje su sa porodicama uživali u porodičnoj atmosferi i tradiciji koju ovaj praznik donosi.

Pročitajte...