Četiri udruženja srebreničkih majki potpisala memorandum o saradnji

U okviru aktivnosti projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, Memorijalni Centar Potočari pokrenuo je proces povezivanja s memorijalnim centrima, muzejima, ustanovama i organizacijama koje se bave istraživanjem genocida i zločina protiv čovječnosti u zemlji i svijetu. Almasa Salihović, portparol Memorijalnog centra, kaže da tim projektom žele da udruženja uključe u sve aktivnosti na kojima rade. Memorandum o saradnji potpisali su s udruženjima Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, „Majke Srebrenice“, „Žene Srebrenice“ i „Žene Podrinja“ iz Bratunca.

Predsjednica Pokreta „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašićm kaže da je vrlo važno da udruženja i Memorijalni centar, kao jedno, mogu dijeliti informacije i zajednički djelovati u širenju istine.

– Memorijalni centar je naša duša, a mi kao udruženja smo jedan dio Memorijalnog centra. Tamo su naša djeca, bijeli nišani koji će svjedočiti hiljadu narednih godina šta se dešavalo U Srebrenici, a to je da je izvršen genocid nad nevinim ljudima. Ova saradnja je važna i iz tog razloga, da ne pitamo možemo li nešto, već da se osjećamo da smo ,Memorijalni centar i udruženja, kao jedno“, poručila je Subašić.

Kao majka i predsjednica Udruženja „Majke Srebrenice“, osjećam se i dužnom prema žrtvama genocida, da se odazovem svakom pozivu koji je u korist rada Memorijalnog centra, kaže Fazila Efednić, dodajući da joj je Memorijalni centar sve , naglašavajući da je zadovoljna što ona i njeno udruženje mogu dati doprinos u radu ovog memorijala.

Dvije i po decenijska saradnja s Memorijalnim centrom za nas je značila mnogo, jer smo nezaobilazno učestvovale u svim projektima. Potpisivanjem memoranduma o saradnji, naše angažovanje bit će još značajnije. Učestvovati u projektima memorijala veliki je značaj za udruženja i porodice žrtava, ali i na dokazivanju istine, koju,nažalost, danas mnogi negiraju- pojasnila je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja „Žene Podrinja“ iz Bratunca.

Pročitajte...