Cijene osnovnih životnih i higijenski namirnica ne smiju poskupiti

Prema odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od ponedjeljka, 16. marta ove godine, svi proizvodi iz nadležnosti kantona, grada i općine propisani članom 9. Zakona o kontroli cijena, kao i ostale osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine, koje prodaju privredna društva i druga pravne i fizičke osobe koja obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo ne smiju imati cijenu veću od one koju su imali 5. marta ove godine.Privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koja obavljaju trgovinu na veliko i na malo, obavezna su za proizvode navedene u Listi, koja je sastavni dio odluke, primjenjivati cijene na nivou zatečenom 5. marta 2020. godine.
“Mi ćemo vršiti i vršimo kontrole po marketima , prodavnicma i provjeravati da li se trgovci pridržavaju ove odluke. Većinom se vlasbnici i pridržavaju tih cijena”, kazao je Edin Buđevac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.Na listi proizvoda su sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvodi od jaja, šećer, so za ljudsku prehranu, riža, tjestenina, margarin, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, jestivo ulje, hrana za dojenčad, dijetetski proizvodi, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdžent za veš, deterdžent za suđe.
“Ukoliko građani prmijete da je došlo do nekog pvećanja cijena trebaju nazovati Kantonalnu inspekciju da izađe na teren, vidi u čemu je problem i ako informacija bude tačna da propišu i određene kazne”,ističe ministar Buđevac.
Sanitarne potrepštine su također na listi. Riječ je o sapunima, sredstvima za dezinfekciju vode, prostora i ruku, toaletni papiri, pasta za zube, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske-hirurške, zaštitne maske za lice i posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem. Ministra Buševac podsjeća da je resorno ministarstvo uputilo upozorenje trgovcima koji se bave prodajom svježih prehrambenih namirnica, koje nisu pakovane u ambalažu, da su dužni njima rukovati u skladu sa sanitarno-higijenskim mjerama.
“Dobili smo pritužbe brojnih građana da pojedini trgovci pri prodaji hljebai pekarskih proizvoda, mesa i slično ne uslužuju na adekvatan način, te da koriste iste rukavice za izdavanje i naplaćivanje robe. Ja bi ovu priliku iskoristi da ih podsjetim na primjenu higijene prilikom prodaje takvih proizvoda”, n aglasio je resorni ministar.
Primjena sanitarno-higijenskih mjera će također biti konztrolisana, a onima koji se ne budu pridržavali biće izrećene zakonom propisane kazne. Cilj je prevenirati sve zarazne bolesti i mogućnost širenja korona virusa.