18 C
Tuzla,BA
Subota, 25 Septembra, 2021
Naslovna Izdvojeno CIK donio odluku: Provjerit će se regularnost izbora u Srebrenici, jedan član...

CIK donio odluku: Provjerit će se regularnost izbora u Srebrenici, jedan član glasao protiv tog prijedloga

Održana je 93. sjednica Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, na čijem se dnevnom redu našao i Prijedlog Zaključka o utvrđivanju zakonitosti rada i pojedinačne odgovornosti izborne administracije u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica.

CIK je zaključkom od 19. novembra pokrenuo postupak o utvrđivanju činjeničnog stanja u osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica na dan održavanja Lokalnih izbora 2020. godine. Podneske su dostavili politički subjekti i akreditirani posmatrači, koji dokazuju i na nepravilnosti u radu izborne administracije u provedbi Lokalnih izbora.

Član CIK-a Vlado Rogić se tokom rasprave o predloženim zaključcima usprotivio usvajanju predloženog zaključka koji se odnosi na zakonitost održanih izbora u Srebrenici.

– Na ovaj način optužujemo nepravedno onu izbornu administraciju koja je radila profesionalno – ocijenio je Rogić.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina je pojasnila da donošenje zaključka ne prejudicira ishod postupka koji će se pokrenuti, dok je predsjednik CIK-a Željko Bakalar kazao da će biti razmatrani svi dokazi, među kojima su i vještačenja.

Za usvajanje ovog zaključka je glasalo šest članova CIK-a, a jedan je bio protiv.

Usvojen je i zaključak koji se odnosi na utvrđivanje zakonitosti rada i pojedinačne odgovornosti izborne administracije u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj.