CIK: Odziv birača do 11 sati na Lokalnim izborima u BiH 14,88 posto

Odziv birača do 11 sati na Lokalnim izborima 2020. na nivou Bosne i Hercegovine iznosi 14,88 posto, rekao je Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH).

“Na razni Federacije BiH odazvalo se 13,56 posto, a u RS-u 18,07 posto. Želim napomenuti da je izlaznost na Općim izborima u BiH 2018. godine u 11 sati iznosila 16,17 posto”, rekao je Bakalar na konferenciji za medije.

Istakao je da je Operativnom štabu u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela dosad prijavljeno 13 incidenata u vezi sa narušavanjem procesa glasanja, tri u FBiH i 10 u Brčkom, dok iz RS-a nema prijava o narušavanju izbornog procesa.

Naglasio je da je najveći broj biračkih mjesta u BiH otvoren kako je i planirano jutros u 7 sati, dok je manji broj biračkih mjesta kasnio s otvaranjem, uglavnom iz tehničkih razloga.

“U Srebrenici je bilo značajnijeg kašnjenja zbog prometne nesreće, kasnilo se u Han Pijesku i Čapljini. Izborno povjerenstvo naložilo je razrješenje predsjednika biračkog odbora, pozivamo gradsko povjerenstvo u Čapljini da obavijeste nadležne o tome. U Vlasenici se kasnilo na četiri biračka mjesta, u Srebreniku se kasnilo na jednom biračkom mjestu. Također je bilo 30 minuta kašnjenja u Bihaću, kao i u Čelincu. Navedena biračka mjesta mogu raditi duže obzirom da su kašnjena na tim biračkim mjestima kraća od tri sata”, kazao je Bakalar.

Istakao je da je u BiH formirano više od 5.000 biračkih mjesta, kao i 173 posebna mobilna tima COVID-19 koji će posjetiti prijavljenih 3.555 birača na njihovim adresama (ti birači su se mogli prijaviti jutros do devet sati).

Pročitajte...